Esencijalna ulja za tegobe tokom putovanja

by | jul 19, 2021
esencijalna ulja za tegobe tokom putovanja

Esencijalna ulja za najčešće tegobe tokom putovanja koja se moraju naći u vašoj putnoj torbi

Ovog leta, koliko toliko smo slobodni da putujemo, pa se većina nas polako priprema za letnji godišnji odmor. Naravno, kućna apoteka je neophodna, a ono što mnogi ne znaju jeste da brojne tegobe mogu da reše i esencijalna ulja. Evo i kako.

Esencijalna ulja za tegobe tokom putovanja

Za mučninu

Članak se nastavlja posle reklama

Od bolesti kretanja (kinetoze) pati veliki broj ljudi. Protiv mučnine i nagona za povraćanjem tokom putovanja može da pomogne ulje đumbira. Ova biljka poznata je po benefitima koje ima na naš želudac i često se preporučuje upravo u borbi s mučninom. Nakapajte dve kapi ovog ulja u platnenu maramicu i udišite miris kada osetite nagon za povraćanjem.

Protiv anksioznosti

Neke osobe osete epizode anksioznost u samom putu, bilo u avionu, autobusu ili automobilu. U ovom slučaju pomažu ulja kamilice, lavande, jasmina, majorana, žalfije i verbene.

Članak se nastavlja posle reklama

Borba s komarcima

Insekti, a naročito komarci, noćna su mora svakog letovanja. Njih najbolje odbija miris lavande, eukaliptusa i limuna. Pomešajte 35 kapi lavandinog ulja s 15 kapi ulja eukaluptusa i 10 kapi limunovog ulja. Smesu sipajte u bočicu s raspršivačem. Ovu smesu možete dodati i u ulje za telo.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Eterična ulja u službi zdravlja

Ublažavanje blagih opekotina

Svakome od nas desilo se da smo malo izgoreli tokom boravka na plaži. U ovom slučaju ulja lavande i kamilice mogu da ublaže bol, peckanje i zatezanje kože. Dodajte ih u losion ili ulje za telo i nežno umasirajte na bolna mesta.

Članak se nastavlja posle reklama

Džet leg

Pospanost, promena raspoloženja, nesanica… sve su to posledice tzv. „džet lega“. Ovi simptomi se mogu ublažiti uz pomoć ulja lavande, grejpfruta i limuna. Nakapajte nekoliko kapi u maramicu i udišite kada osetite simptome.

Članak se nastavlja posle reklama

Napomene

  1. Esencijalna ulja se koriste isključivo za spoljnu upotrenu.
  2. Nemojte zamenjivati medikamente uljima.
  3. Ukoliko imate osetljivu kožu, pre korišćenja ulja testirajte ga na delu kože i sačekajte reakciju.
  4. Budite obazrivi prilikom korišćenja ulja kod beba, dece, trudnica i starijih osoba.
lepotaizdravlje.rs Olga Ostapenko/iStock/Getty Images Plus via Getty Images