Šta je folna kiselina, ko treba da je koristi i kada?

by | 15 januara, 2023
folna kiselina

Folna kiselina termin je s kojim se najčešće susreću žene prilikom začeća ili tokom trudnoće. A zašto je ona toliko važna?

Najčešće, žene koje su u procesu začeća ili su tek zatrudnele, od lekara dobijaju savet da, između ostalog, uzimaju suplemente folne kiseline. A šta je tačno u pitanju, kada treba da se uzima folna kiselina i u kojoj količini? Na sva ova pitanja pokušavamo da vam odgovorimo u nastavku. 

Šta je folna kiselina?

U pitanju je sintetička forma folata, odnosno vitamina B9. On pomaže u stvaranju novih ćelija u telu i potreban je za normalan rast i razvoj tokom celog života. Budući da utiče na proizvodnju ćelija i na sintezu DNK, ova kiselina se posebno preporučuje ženama koje pre i tokom trudnoće. Istraživanja su pokazala da konzumacija folne kiseline tokom i nakon začeća sprečava rizik od defekata neuralne cevi, kao što je spina bifida (SB) – rascep kičmenog stuba ili anecefalija (odustvo većeg dela mozga).


Folna kiselina za trudnice

Neuralne cevi se razvijaju do 18. dana nakon začeća. Ako se ne zatvore kako treba, nastaju različiti defekti. Deca koja se rode sa anecefalijom ne mogu da prežive. Sa druge strane, bebe s spinom bifidom moraju da idu na brojne operacije, a i uprkos njima, biće paralizovane. 

Prema istraživanjima, suplementacija folnom kiselinom, značajno smanjuje i rizik od urođenih srčanih mana, kao i od tzv. „zečje usne“ (rascep usana i/ili nepca).  Ovi deformiteti dešavaju u prvih šest od 10 nedelja trudnoće. 

Od kad se pije folna kiselina u trudnoći?

Trudnice bi trebalo da dnevno uzimaju najmanje 600 mcg folne kiseline. Zbog toga što većina žena ne sazna da je trudna do neke 6. nedelje, pa samim tim ne konzumira suplemente, savet je da, ukoliko planirate trudnoću, uzimate folnu kiselinu i tokom perioda začeća. U slučaju planiranja trudnoće, doktori savetuju 400 mcg na dnevnom nivou. 

Posebne napomene o doziranju

Ako ste već rodili dete sa defektom neuralne cevi, možda će vam trebati veće doze folne kiseline u mesecima koji prethode vašoj sledećoj trudnoći i tokom prvih nekoliko meseci same trudnoće. Vaš lekar vam može savetovati pravu dozu.

Možda će vam trebati i veće doze folne kiseline ukoliko:

 • imate bolest bubrega ili ste na dijalizi
 • imate bolest srpastih ćelija
 • imate bolest jetre
 • pijete više od jednog alkoholnog pića dnevno
 • uzimate lekove za lečenje epilepsije, dijabetesa tipa 2, lupusa, psorijaze, reumatoidnog artritisa, astme ili inflamatorne bolesti creva

Nema načina da sprečite sve urođene mane sa 100 posto sigurnošću, ali suplementi svakako dobrano smanjuju taj rizik. Ako planirate trudnoću, razmislite o dodavanju prenatalnih vitamina u svoju dnevnu rutinu. Oni su dostupni u obliku kapsula, tableta ili tečnosti. Da biste izbegli stomačne tegobe, uzimajte prenatalne vitamine sa hranom.

Uvek razgovarajte sa svojim lekarom o uzimanju tačne doze prenatalnog vitamina jer  previše suplemenata može biti toksično za vašu buduću bebu.

Takođe treba da u dnevi meni dodate hranu obogaćenu folnom kiselinom. Ne čekajte da saznate da ste trudni da biste se ozbiljno pozabavili folnom kiselinom. Do tada, možda će biti kasno. Razgovarajte sa svojim lekarom da odredi pravu količinu folne kiseline koja će vam trebati.

L&Z preporučuje:

BiVits® ACTIVA ActiFolic treba da koriste:

Žene u periodu trudnoće i laktacije

Žene koje planiraju trudnoću, posebno ako postoji utvrđeni rizik za razvoj od neuroloških defekata plodaZa prevenciju i tretman deficita folata

Prilikom regulacije povišenog nivoa homocisteina u krvi

Osobe sa kardiovaskularnim bolestima

Folna kiselina i dojenje

Folna kiselina je normalan deo majčinog mleka. Kada se uzima kao suplement,ulazi u majčino mleko u količinama koje su premale da naškode vašoj bebi.

Uzimanje folne kiseline sa drugim lekovima i biljnim suplementima

Postoje neki lekovi koji mogu uticati na delovanje folne kiseline. Ona takođe može uticati i na način na koji drugi lekovi deluju.

Nemojte uzimati folnu kiselinu u roku od 2 sata pre ili posle uzimanja lekova za varenje (antacidi koji sadrže aluminijum ili magnezijum), jer oni mogu sprečiti pravilnu apsorpciju folne kiseline.

Obavestite svog lekara ako uzimate neki od ovih lekova pre nego što počnete da uzimate folnu kiselinu:

 1. metotreksat, lek koji se koristi za lečenje reumatoidnog artritisa, Kronove bolesti, psorijaze i nekih vrsta raka
 2. fenitoin, fosfenitoin, fenobarbital ili primidon, lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije
  fluorouracil, kapecitabin, raltitreksed ili tegafur, lekovi koji se koriste za lečenje nekih vrsta raka
 3. antibiotici, lekovi koji se koriste za lečenje ili sprečavanje bakterijske infekcije
 4. lekovi koji sadrže cink (uključujući pastile za grlo i lekove protiv prehlade)
  sulfasalazin , lek koji se koristi za lečenje upalnih stanja creva, ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti
 5. holestiramin, lek koji se koristi za smanjenje holesterola

Ako uzimate folnu kiselinu sa metotreksatom, razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što uzmete bilo koje nesteroidne antiinflamatorne lekove ( NSAID ) kao što su ibuprofen ili aspirin.

Folnu kiselinu možete uzimati istovremeno sa svakodnevnim lekovima protiv bolova kao što je paracetamol.

ACTIFOLIC

Posebna formulacija koja  u jednoj tableti obezbedjuje 800 µg 5-metiltetrahidrofolata, aktivnog oblika folne kiseline koji obezbeđuje maksimalnu iskoristljivost i biološku raspoloživost u organizmu.

BiVits® ACTIVA ActiFolic doprinosi:

 • Normalnom razvoju i funkciji nervnog sistema
 • Normalnoj produkciji crvenih krvnih zrnaca
 • Pravilnoj deobi ćelije i sintezi DNK
 • Regulaciji normalnog nivoa homocisteina i zdravlju srca i krvnih sudova

 

Folna kiselina u hrani

Prirodni folat se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući lisnato povrće, cveklu i brokoli. Neke kupovne namirnice su obogaćene folnom kiselinom (cerealije na primer). Ipak, nema garancije da ćete dobiti dovoljno folne kiseline samo iz hrane, tako da su suplementi veoma važni. 

Ako imate jutarnju mučninu u ranoj trudnoći, može biti teško da jedete dovoljno obogaćene hrane da biste dobili folnu kiselinu koja vam je potrebna. Da biste bili sigurni da dobijate dovoljno folne kiseline, lekari obično preporučuju uzimanje suplementa folne kiseline ili prenatalnih vitamina koji sadrže folnu kiselinu pre i tokom trudnoće.

Ne možete uzeti previše prirodnog folata iz hrane. Međutim, ne bi trebalo da konzumirate više od 1.000 mcg (1 mg) folne kiseline (iz vitamina, obogaćene hrane ili kombinacije oba) dnevno.

 
Lepota i zdravljePeopleImages/iStock/Getty Images Plus via Getty Images