Upozorenje ginekologa: Evo zašto je opasno ostati u mokrom kupaćem

Jedna malena nesmotrenost kao mokar kupaći može da vam upropasti godišnji odmor

by | 6 jula, 2022
mokar kupaći kostim

U uslovima koji povećavaju vlažnost kože i sluzokože, kao što je u ovom slučaju mokar kupaći kostim, može da dođe do infekcije intimnih delova tela, naročito spoljašnjeg dela i materice – upozoravaju ginekolozi.

Upala bešike, gljivične infekcije i upale jajnika česti su pratioci letnjeg uživanja. Razlog tome je nesmotrenost kada ne razmišljamo da li nam se kupaći kostim osušio, ako hodamo bosi po pločicama, ne vodimo računa da li je toalet čist ili jesmo li seli na tuđi peškir za plažu.

Svaka žena reaguje na spoljašnje uslove na različite načine. To zavisi prvenstveno od imuniteta njenog organizma, ali i od sklonosti ka razvoju infekcija polnog sistema, ističu ginekolozi.

Šta rizikujemo kada ne promenimo kupaći na plaži?

1. Upala bešikeNagle promene temperature kao što su izlasci iz klimatizovanog prostora ili ulazak u hladno more mogu da budu krivci za upalu bešike. Isto tako, treba pripaziti i kod korišćenja javnog toaleta, gde se razne opasnosti kriju ne samo na dasci WC šolje, već i na kvakama, slavini i toaletnom papiru.

Simptomi kao što su učestalo mokrenje popraćeno peckanjem, pa čak i tragovi krvi u mokraći, mogu biti poprilično neprijatni, pa ako primetite takve reakcije, potrebno je da potražite pomoć lekara.

2. Gljivične infekcije

Infekcijama ovog tipa najčešće se možete zaraziti korišćenjem bazena, a ređe u moru. Najugroženije su osobe koje jedu puno slatkiša, piju alkohol, imaju oslabljen imunitet i izložene su stresu. Spoljašnji deo polnih organa, ali i materica, sadrže određenu mešanu floru, koja održava kiselost tog područja, a izražava se kao pH vrednost. Kada je kiselost materice smanjena (pH veći od 4,2), tada se na intimno područje naseljavaju mikroorganizmi spolja ili se povećava broj onih mikroorganizama koji su inače normalno prisutni u području vagine.

Gljivično oboljenje, koje je ujedno i najupornije i najduže se leči, uzrokovano je gljivicom kandida, koja se može javiti i nakon korišćenja antibiotika. Najčešći simptomi su crvenilo, svrab, otok i pojačani beličasti sekret.

3. Upala jajnika

Upala ovog tipa vrlo je česta za vreme boravka na moru, a simptomi upale jajnika popraćeni su bolovima u donjem delu stomaka, u predelu levog, desnog ili oba jajnika, a ponekad se može javiti i povišena telesna temperatura.

Upala ovog tipa mora da se leči antibioticima koje će vam prepisati lekar,.

peopleimages/gettyimagesplus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.