Prvi prikriveni simptomi: Prepoznajte u startu rak jajnika

by | mart 17, 2016

Rak jajnika, u praksi poznat i kao “tihi ubica”, tumor je koji se možda i najčešće dijagnostikuje u već poodmakloj fazi jer nema upečatljive i jasne simptome. Ipak, postoje rani simptomi, odnosno tegobe na koje morate da obratite pažnji, te da se javite lekaru odmah po njihovom primećivanju kako biste povećali šansu za izlečenje ove opake bolesti. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U Srbiji svake godine više od 800 žena oboli raka jajnika, a 450 žena izgubi bitku protiv ove opake bolesti. Među najčešćim uzrocima su genetska predispozicija, uzrast, ali i preterana upotreba oralne kontracepcije.

Pročitajte i… 10 kancerogenih namirnica koje morate da izbacite iz ishrane!

Zbog zanemarivanja pratećih simptoma bolesti, ženama se u 80 odsto slučajeva rak jajnika dijagnostifikuje tek kada on već značajno uznapreduje. Stoga, obratite pažnju na prve simptome ove bolesti, i na taj način sprečite njeno razvijanje i povećajte šanse za izlečenje… 

Na sledećim stranama pogledajte koji su prvi simptomi raka jajnika…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Bolovi u leđima, stomaku i karlici

Ukoliko ste sigurne da ne patite od osteoporoze ili artritisa, često ste u pokretu i fizički ste aktivni, ali ipak imate česte bolove u donjem delu leđa, to bi mogao biti jedan od prvih prikrivenih simptoma ove opake bolesti.

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

Bolovi u stomaku i karlici mogu biti posledica raznih bolesti, pa i tumora na drugim organima, ali ako se ova kombinacija simptoma uz nadimanje stomaka pojavljuje redovno i uzrokuje neke druge probleme kod funkcionisanja organizma, neophodno je da posetite lekara.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Neredovni ciklusi i bol prilikom seksualnog odnosa

Statistički, žene starije od 55 godina imaju visok rizik od raka jajnika. Međutim, to ne mora uvek da bude slučaj. Rak može da se javi čak i kod mladih devojaka, koje još uvek nisu dobile prvi ciklus. Bilo kakve promene u menstrualnom ciklusu zahtevaju da se što pr ejavite vašem lekaru.

Pročitajte i… Doručak koji topi kilograme i sprečava rak debelog creva

Bol tokom seksualnog odnosa može biti još jedan jasan pokazatelj da ste u ranom stadijumu raka jajnika. Pritom, mislimo na bolove i pritisak u području karlice, i potrebu za mokrenjem češće i hitnije nego inače. Bez obzira na intenzitet bola koji osećate tokom odnosa, svakako se konsultujte sa svojim ginekologom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Brzo se zasitite ili često povraćate

„Rana sitost“, jedan je od četiri najznačajnijih i najčešćih simptoma raka jajnika. Mnogi pogrešno pretpostavljaju da je ovo simptom problema sa probavnim sistemom, ali ukoliko imate rani osećaj sitosti obavezno posetite lekara da utvrdite o čemu se tačno radi.

Pročitajte i… Kondomi, cucle i gumene rukavice mogu da izazovu rak?

Iako povraćanje nije podrazumevajući simptom ove bolesti, ako se ono učestalo javlja to može biti znak da je tumor na jajnicima uzrokovao začepljenje creva, što kao posledicu ima mučnine i povraćanje, te i gubitak telesne mase.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Nadutost i zatvor

Ukoliko vodite računa o zdravoj ishrani i izbegavate namirnice koje uzrokuju nadutost, ali ipak imate lažni „trudnički“ stomak, ot bi moga o biti jasan znak da morate hitno da odete kod lekara! Isto važi i ako imate probleme za varenjem, gubitak apetita, gasove i čest zatvor.

Pročitajte i… Heljda u borbi protiv raka! + recept delotvornog napitka

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Previše ste iscrpljeni

Prevelika i konstantna iscrpljenost koja nije uzrokovana nekim jasnim i konkretnim razlogom, može biti jedan od simptoma ove bolesti. Nedostatak daha i ekstremni osećaj umora koji vas dovodi do iscrpljenosti hitan su alarm da odete na pregled.

Pročitajte i… Jedite ga svakodnevno: Ananas jača imunitet, zateže kožu i štiti od raka!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Preteran rast kose ili opadanje dlaka

Ova simptom mnogi zanemaruju i ne smatraju ga pravim pokazateljem da ste oboleli od raka jajnika. Ipak, ukoliko primetite da vam kosa preterano raste, ili pak pojačanim intenzitetom opada, obavezno posetite lekara kako biste na vreme otkrili šta je uzrok ovog problema.

Pročitajte i… Prirodni lek ruske doktorke koji štiti od raka i jača srce

Tagovi: