Stručnjaci klinike EMBRYOLAB u Solunu odgovaraju na vaša pitanja vezano za postupak vantelesne oplodnje

by | 23 decembra, 2023
Embryolab

Sa nama su danas dva vrhunska stručnjaka u polju asistirane reprodukcije, direktor kliničke laboratorije Embryolaba , gospođa Aleksia Hatziparasidou MSc, PMI-RMP, osnivač klinike Embryolab i direktor Embryolab Academy i lekar ginekolog, specijalista za asistiranu reprodukciju dr Mihalis Kiriakidis, MD MSc posvećen posebno parovima koji dolaze na kliniku iz inostranstva.

Hajde da vidimo šta imaju da nam kažu!

Gospođo Hatziparasidou, zašto da neko iz Srbije dođe u Solun i poseti kliniku Embryolab?

Internacionalno odeljenje klinike Embryolab svakodnevno dočekuje parove iz celog sveta.

Mogu da vam navedem očigledne razloge koji su pokretač parovima iz inostranstva na bazi kojih odlučuju da je klinika Embryolab njihov konačni izbor za VTO:

 • Vrhunski embriolozi i ginekolozi kao i velika stopa uspešnosti
 • Postupak je siguran i transparentan bez skrivenih troškova
 • Ne postoji lista čekanja za ulazak u postupak
 • Holistički pristup i briga o paru je nešto što nas izdvaja
 • Koordinatori klinike sa iskustvom preko 10 godina, čiji je maternji jezik srpski čine da se osećate bezbedno u svakom stadijumu terapije
 • Srbija je zemlja koja se nalazi geografski jako blizu nas koju je većina ljudi iz Srbije već posetila tako da i sam postupak može biti kombinacija terapije i odmora

Poznato nam je da je u Grčkoj nedavno dopunjen Zakon o asistiranoj reprodukciji, koje su to promene?

Zakon o asistiranoj reprodukciji u Grčkoj (Ν4958/2022) je jedan od najsigurnijih i rekla bih najboljih u Evropi. Dozvoljava svim ženama, onima koje su bez partnera, nevenčanim, sa partnerom u vanbračnoj zajednici ili venčanim da uđu u postupak vantelesne oplodnje do 53-će godine života i završe postupak pre 54-te godine. Za muškarce ne postoji ograničenje u godinama starosti.

 • Takođe dozvoljava VTO sa doniranim jajnim ćelijama, doniranim embrionima ili doniranim uzorkom sperme.
 • Može se vršiti genetičko ispitivanje embriona (pod određenim uslovima) i može se sačuvati krioprezervacijom genetički materijal za buduće korišćenje kao što su jajne ćelije ili uzorak sperme.
 • Ne postoji ograničenje u broju godina koje ćete čuvati vaš genetički materijal
 • Program donacije omogućava da su vaš donor ili donorka potpuno anonimni kao i vi za njih i da ukoliko se odlučite za drugo ili treće dete klinika za vas može ponovo kontaktirati iste donore
 • Donori i donorke su detaljno ispitani, genetički, biohemijski, psihološki kako bi smo imali najbolji mogući genetički materijal i najveću moguću stopu uspeha

Embryolab

Gospodine Kiriakidi, nauka je napredovala, da li to znači da i žene koje su ušle u menopauzu mogu da se nadaju da će ostvariti svoj san i postati majke?

Odgovor na ovo pitanje je SVAKAKO DA! Miloni žena širom sveta ostvaruju svoj san i ostvaruju se kao majke uz pomoć programa donacije jajnih ćelija. Vantelesna oplodnja uz pomoć donacije jajnih ćelija dovodi brzo do željenog rezultata čak i kod žena u menopauzi.

Ono što je važno za ove žene jeste dobra priprema pre same vantelesne oplodnje, jer je bitno da je endometrijum funkcionalan i da može prihvatiti embrione. Dakle, neophodna je hormonska terapija jer organizam više ne proizvodi sam hormone i potrebno ih je nadomestiti terapijom.

Doktore, da bih uspela nakon 40-te godine da li moram da odaberem donaciju jajne ćelije ili embriona?

Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Da li je žena kandidat za donaciju jajnih ćelija zavisi od više faktora kao što su godine žene, rezerva jajnih ćelija i sveukupno stanje reproduktivnih organa kao i zdravstveno stanje žene. Dakle svaka žena je posebna i ne možemo samo na bazi jednog faktora odlučiti šta je najbolje rešenje. U Embryolabu verujemo da se svakoj ženi moramo posvetiti i da je svaka posebna i zaslužuje svoju šansu da postane majka. Zato, svaka žena ili par može doći na konsultacije sa lekarom pre početka bilo koje terapije. Tu ćemo sagledati sve parametre i dati naš savet i predlog kako bi što pre došli do željenog cilja, što je ostvarivanje trudnoće.

Gospodine Kiriakidi, koliki je period čekanja da bih došla na pregled ili terapiju na kliniku Embryolab?

Pregled i konsultacije možemo zakazati u toku istog meseca u kome se javite, a sam dolazak na vantelesnu oplodnju isplaniraćemo zajedno sa vama.

Ono što je bitno jeste da imate urađene sve potrebne analize i nakon što se uverimo da je sve idealno za početak terapije bilo da je to sa sopstvenim ili doniranim genetičkim materijalom, ući ćemo u postupak pripreme bilo da to podrazumeva određivanje donora, pripremu endometrijuma, stimulaciju. Kao što sam ranije naveo za svaku ženu je postupak individualan.

Embryolab

Doktore, koje su šanse da žena ostane trudna sa donacijom jajnih ćelija?

Vesti su jako dobre za vas! Na klinici Embryolab imamo program donacije jajnih ćelija koji je pomogao hiljadama žena da svoju porodicu uvećaju.

Čak 7 od 10 žena će ostvariti trudnoću sa prvim embriotransferom sa donacijom jajnih ćelija ili donacijom embriona!

Da bih bio precizniji navešću vam sledeće kliničke podatke:

 • Na klinici Embryolab procenat oplođavanja jajnih ćelija je čak 82%, to znači da je veliki broj embriona od dobijenih jajnih ćelija
 • Ukoliko se vrši biopsija embriona i primenjuje metod PGTa kod žena starijh od 40 godina, transferom samo jednog zdravog embriona imamo ostvarenje trudnoće u čak 69% slučajeva
 • Program donacije jajnih ćelija ima stopu uspešnosti čak 68%
 • Procenat uspešnosti programa donacije embriona je neverovatnih 75%

Gospođa Aleksia Hatziparasidou dodaje: Ne smemo zaboraviti na muškog partnera!

Koliko je važno obratiti pažnju na ženu, toliko je i na muškarca.

Postoje muškarci koji se suočavaju sa azoospermijom gde je potreban metod microtese. Spermogram je samo jedna od analiza koja će nam dati odgovor na pitanje kakva je fertilnost određene osobe. Dodatne analize kao što su DFI mogu nam dati više informacija na bazi kojih ćemo moći drugačije pristupiti uzorku i drugim metodima odabrati najkvalitetniji genetički materijal kako bi smo dobili i najbolji rezultat.

Embrioni koje ćemo dobiti naši embriolozi mogu pratiti 24/7 posebnim mikroskopima koji snimaju razvoj embriona, a da dodam da koristimo i metod odabira embriona pomoću AI odnosno veštačke inteligencije, programa koji može sagledati sve parametre i na bazi iskustva velikog broja embriologa odabrati najbolji embiron, dakle onaj za koji se veruje da će pružiti trudnoću iz prvog pokušaja.

Naši embriolozi imaju stopu uspešnog odmrzavanja embriona od čak 99% i na Embryolab Academy koju imamo obučavaju embriologe iz celog sveta. Cilj je da znanje proširimo i da naučnici iz celog sveta steknu iskustvo koje mi imamo i učine isti boljim mestom sa što više dece i zadovoljnih parova koji će postati roditelji.

Pokrenite se već danas za vaše bolje sutra, možete nam se javiti emailom na adresu [email protected] i neko od naših koordinatora će stupiti u kontakt sa vama. Neka vaš san postane stvarnost!