I dalje ste prehlađeni? Ove namirnice zaobiđite ako želite da ozdravite što pre

by | januar 5, 2017

S obzirom na to da su proglasili epidemiju gripa, doktori preporučuju šta bi trebalo da konzumiramo svakog dana, ali ne savetuju šta bi trebalo da izbegavamo. Iako možda zvuči čudno, postoje namirnice koje su saveznici prehlade i mogu da nam pogoršaju stanje. 

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Naime, da ne biste pravili nepotrebne greške i dovodili sebe u situacije da prehladu ili grip prolongirate u nedogled, a da ne znate zbog čega se to dešava, informišite se na vreme. Određena hrana i piće koje nehotice konzumiramo svakodnevno, podstiče da se loše osećamo i pojačava prehladu.

Kafa

Iako nam svi savetuju da bi trebalo da unosimo više tečnosti, kafu moramo da izbegavamo u širokom luku. S obzirom na to da sadrži kofein, koji je snažni diuretik, izaziva dehidrataciju već oslabljenog organizma. Zbog toga, iako ste možda veliki ljubitelj crnog napitka, pokušajte da smanjite unos.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi u većini slučajeva pomažu ukoliko imate određene probleme – sa disanjem, kašljem itd. Međutim, često pokačavaju izlučivanje prirodne sluzi u organizmu što dodatno pojačava kašalj.

Pročitajte i… Lekovito ulje tamjana pomaže kod lečenja bolesti

Kliknite na sledeću stranicu…

Voćni sokovi

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Kupovni voćni sokovi nisu dobri i kada ste potpuno zdravi, a kamoli kada se organizam bori s prehladom. Ovi napici sadrže velike količine šećera, koje se vezuju za krv i „kradu“ vitamine iz tela i na taj način oslabljuju imunitet.

Pržena hrana

Kao i za kupovne sokove, isto važi i za prženu hranu – nije dobra ni kada je konzumiramo potpuno zdravi. Prepuna je zasićenih masnih kiselina koje je teško variti, pa značajno mogu da oslabe probavni sistem organizma, koji je zbog bolesti dovoljno oslabljen.

Pročitajte i… 5 preparata protiv prehlade koji zaista deluju

Kisele namirnice

Već oštećenu sluznicu, kisele namirnice dodatno iritiraju i pojačavaju simptome bolesti. Dakle, kiselo povrće i cituse trebalo bi izbegavati. Tačnije, citruse treba cediti i mešati ih s toplim napitkom i medom.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: