Kako biti srećniji ujutro: 7 navika koje podižu nivo endorfina

by | maj 4, 2022
kako biti srećniji ujutro

Evo kako biti srećniji ujutro, uz samo malo volje i male promene jutarnjih navika.

Endorfini predstavljaju male neurohemikalije koje igraju važnu ulogu u našem telu. Organizam ih ispušta prirodno, kao odgovor na bol i stres, ali i tokom drugih aktivnosti poput jela, vežbanja ili seksualnog odnosa.

Ovi prirodni ublaživači bola deluju kao opijati na naše receptore u mozgu. A kada ih lučimo u dovoljnoj količini, prirodno smo i srećniji. Najbolji način da to postignemo jeste prirodnim putem. Pa ukoliko se ujutro budite mrzovoljni ili vam raspoloženje opada u toku dana, malim promenama možete biti raspoloženiji. Evo i kako.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako biti srećniji ujutro

Vežbajte

Nema potrebe da otrčite maraton ujutro kako biste bili srećniji. Možete da obavljate bilo kakvu fizičku aktivnost, poput vožnje bicikla, šetanje ili kratak trening u trajanju od samo 15 minuta.

Ukoliko je moguće, vežbanje uradite napolju, kao biste pojačali i nivo vitamina D u organizmu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Vežbe koje će vam podići nivo energije

Plešite

Plesanje je vid vežbanja a ujedno i kreativan način da izrazite sebe. Studije su pokazale da se nivo endorfina povećava i socijalnom interakcijom pa razmislite o tome da ujutro plešete s partnerom ili decom.

Članak se nastavlja posle reklama

Smejte se

Jedna studija pokazala je da smejanje predstavlja sjajan okidač za lučenje endorfina. Isto tako, smenjanje povećava toleranciju na bol. Ujutro pogledajte smešan video na Jutjub, pročitajte neki vic ili pogledajte epizodu omiljene humoristične serije.

Članak se nastavlja posle reklama

Stvarajte

Umetnost je sjajan način da poboljšamo raspoloženje. Bilo da ujutro pevate, nacrtate nešto ili napišete pesmu, nije važno. Umetnost povećava nivo endorfina.

Članak se nastavlja posle reklama

Možete slušati omiljenu muziku i pevati dok se pripremate za posao, ili pak da odsvirate neku pesmu na instrumentu ukoliko naravno to znate.

Pročitajte i… Kako da prestanete da odlažete alarm ujutro

Meditacija

Jutarnja meditacija će vas opustiti i poboljšati raspoloženje. A ovaj jutarnji ritual ne mora biti komplikovan. Cilj je da se fokusirate i da istrenirate mozak da ukloni sve negativne misli.

Članak se nastavlja posle reklama
  1. Pronađite tiho mesto gde nećete biti ometani.
  2. Udobno se smestite i zažmurite.
  3. Fokusirajte se na disanje.
  4. Neka izdah bude duži od udaha.
  5. Nemojte razmišljati ni o čemu drugom osim o disanju.

Omiljena hrana

Izaberite za doručak omiljenu hranu kako biste povećali nivo endorfina. Dodajte omiljeni začin u omlet ili kockicu crne čokolade u ovsenu kađu. Napravite nutritivno zdrav i ukusan obrok.

Mazite se

Članak se nastavlja posle reklama

Ne potcenjujte moć fizičkog dodira. Zagrlite voljenu osobu ili decu odmah ujutro i bićete srećniji. Zagrljajima i fizičkim dodirom telo ispušta oksitocin, hormon sličan endorfinu, koji nas usrećuje.

 

lepotaizdravlje.rsMaria Korneeva / iStock / Getty via Guliver