Kako pravilno prati zube: Povodom internacionalne nedelje zubara donosimo savete stomatološkinje

by | februar 11, 2022

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. Savete o tome kako pravilno prati zube dobili smo od dr Đurđe Petrović, stomatološkinje i lekarke estetske medicine.

Povodom internacionalne nedelje zubara, donosimo savete o pravilnoj prevenciji i održavanju higijene usta i zuba. Održavanje svakodnevne oralne higijene od izuzetne je važnosti za zdravlje naših desni i zuba. Pravilnom i redovnom higijenom smanjujemo nastanak karijesa zuba, kao i učestalost pojave bolesti desni.

Optimalno trajanje pranja zuba je 3-4 minuta, najmanje dva puta dnevno, ujutru i uveče pred spavanje. Kod nošenja ortodontskih aparata (fiksne proteze) potrebno je učestalije pranje zuba, odnosno nakon svakog obroka.

Kako pravilno prati zube

Kako izgleda pravilna tehnika pranja zuba

Tehnika pranja zuba podrazumeva da se vlaknima zubne četkice obuhvate sve dostupne površine zuba uz blage rotacione pokrete. Predlažemo da pranje zuba započnete sa desne strane od gornjeg krajnjeg zuba, pa lagano ka sredini zubnog niza, a potom pređete na suprotnu levu stranu sve do poslednjeg niza. Zatim prelazite na unutrašnju stranu gornjih zuba do sredine leve strane, a potom i desne i tako se završava krug odakle ste i počeli. Nakon toga očistite grizne površine gornjih zuba. Isti postupak ponovite i za donje zube. Ukoliko za pranje zuba koristite električnu četkicu, to u mnogome ubrzava proces pranja zuba.

Četkice je neophodno menjati na 3 meseca, kako zbog kolonizacije četkice bakterijama, tako i zbog smanjene efikasnosti vlakana.

Higijena međuzubnog prostora (interdentalnog prostora)

Prostor između zuba izuzetno je osetljiv, stoga je održavanje higijene od izuzetne važnosti. Kao jedan od uzroka nastanka zubnog kvara i oboljenja desni jeste neadekvatno održavanje higijene interdentalnog prostora.

Održavanje higijene ovog prostora postiže se upotrebom zubnog konca i interdentalnim četkicama. Zubni konac je najčesce korišćeno sredstvo za kontrolu zdravlja međuzubnog prostora. Konac se plasira u prostor između zuba, a onda prevuče preko samog zuba te se na taj način uklone naslage.

Primena interdentalnih četkica ima poseban benefit, a to je da su su adaptibilne površini zuba.

Primenom oralnog tuša ili Wather Pick-a, aparata koji omogućava stvaranje vodenog mlaza, efikasno se spiraju naslage sa zuba i oko zuba. Posebno je korisna kod pacijenata koji nose ortodontski aparat i kod pacijenata koji imaju zubne mostove.

Više konsultacija, informacija, saveta dostupno preko DokTok aplikacije, potpuno besplatno.


Savetuje vas dr ĐURĐA PETROVIĆ, stomatološkinja i lekarka estetske medicine

Diplomirala je stomatologiju na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu. Pisala je naučne radove iz oblasti interne medicine i farmakologije, a stručno usavršavanje prošla na Vojnomedicinskoj akademiji. Pored opšte stomatologije, bavi se i estetskom medicinom. Sertifikovani je lekar estetske medicine. Trenutno radi u stomatološkoj ordinaciji “Dr Čuknić”, centru za stomatologiju i estetsku medicinu. U planu ima specijalizaciju iz oblasti hirurgije i upis na doktorske studije. Aktivan je lekar platforme za zdravstvene konsultacije DokTok, gde se svakodnevno možete konsultovati sa njom.

Pročitajte i… Pranje zuba pre ili posle doručka – evo šta kažu stručnjaci

Peopleimages / iStock via Getty; PR/DokTok