Kako se boriti protiv akni nastalih usled nošenja zaštitnih maski

by | oktobar 30, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje kako se boriti protiv akni odgovara dr Aleksandra Radosavljević.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako se boriti protiv akni?

Akne su hronično inflamatorno (upalno) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od  folikula dlake  i njemu pridružene  lojne žlezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice. Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta, međutim, može se desiti i kod odraslih. Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde, začepljenje izvodnog kanala keratinskim čepom i prisustvo bakterije Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) deluju sinergistički i pospešuju nastanak bubuljica.

Najčešće se javljaju na licu, grudima, leđima i ramenima i postoji više formi: acnae comedonica, acnae papulopustulosa, acnae nodulocystica, acnae conglobata. Koje god da su u pitanju, zahtevaju lečenje od strane dermatologa.

Kozmetika vitamin C

Članak se nastavlja posle reklama

Standardna terapija može biti opšta ili lokalna, u zavisnosti od težine akni. Obuhvata čitav spektar lekova, od antibiotika do retinoida – derivata vitamina A. Neki od njih nose rizike i moraju se uzimati pažljivo, poželjno tokom meseci kada nema previše sunca, tako da ako imate problem sa aknama – naredni period je idealan da pružite svojoj koži adekvatan tretman. Takođe, u komercijalnoj upotrebi je mnoštvo dermokozmetskih preparata napravljenih specijalno da zadovolje potrebe kože sklone aknama i nepravilnostima. (Pročitaj: Koliko sati deca treba da spavaju u toku dana i noći?)

S druge strane, period borbe protiv COVID-19 koji je iza nas i pred nama napravio je nov populacioni problem – akne nastale usled nošenja maski. Zaštitne maske su uglavnom izrađene od materijala koji nisu prirodni, usled prijanjanja maske za lice stvara se anaerobna sredina i sve prirodne izlučevine iz nosa i usta se lepe za istu – idealna situacija za stvaranje bubuljica. Čak iako niste skloni i niste ih imali pre, šanse da vam se stvore u ovakvoj situaciji su velike.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada su akne u pitanju, glavna preporuka kao zlatni standard je javiti se dermatologu koji će doneti odluku koja je terapija najbolja za vas i koji će vam pomoći u odabiru konkretnog preparata za negu vaše kože.

Dr Aleksandra Radosavljević

Doktor medicine i specijalizant dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u julu 2017.godine. Pripravnički staž obavljala u Domu zdravlja Zemun i KBC Zemun na odeljenju interne medicine i hirurgije.
U toku studija učestvovala na Globalnoj studentskoj konferenciji biomedicinskih nauka i Internacionalnom kongresu Evropskog udruženja kardiovaskularne i endovaskularne hirurgije kao član organizacionog tima. Radila kao demonstrator na katedri Histologije sa embiologijom i katedri Socijalne medicine. Finalista Case study show-a 2017 za kompaniju Roche u oblasti onkologije. Oblasti njenog profesionalnog interesovanja su dermatovenerologija, radiologija, neurologija i fizikalna medicina.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari će svakog petka na našem portalu odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images