Kako se boriti protiv akni nastalih usled nošenja zaštitnih maski

by | 30 oktobra, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje kako se boriti protiv akni odgovara dr Aleksandra Radosavljević.

Kako se boriti protiv akni?

Akne su hronično inflamatorno (upalno) oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od  folikula dlake  i njemu pridružene  lojne žlezde). Uobičajeno je da se akne nazivaju bubuljice. Ovo stanje obično nastaje tokom puberteta, međutim, može se desiti i kod odraslih. Prekomerno lučenje loja iz lojne žlezde, začepljenje izvodnog kanala keratinskim čepom i prisustvo bakterije Propionibacterium acnes (Cutibacterium acnes) deluju sinergistički i pospešuju nastanak bubuljica.

Najčešće se javljaju na licu, grudima, leđima i ramenima i postoji više formi: acnae comedonica, acnae papulopustulosa, acnae nodulocystica, acnae conglobata. Koje god da su u pitanju, zahtevaju lečenje od strane dermatologa.

Kozmetika vitamin C

Standardna terapija može biti opšta ili lokalna, u zavisnosti od težine akni. Obuhvata čitav spektar lekova, od antibiotika do retinoida – derivata vitamina A. Neki od njih nose rizike i moraju se uzimati pažljivo, poželjno tokom meseci kada nema previše sunca, tako da ako imate problem sa aknama – naredni period je idealan da pružite svojoj koži adekvatan tretman. Takođe, u komercijalnoj upotrebi je mnoštvo dermokozmetskih preparata napravljenih specijalno da zadovolje potrebe kože sklone aknama i nepravilnostima. (Pročitaj: Koliko sati deca treba da spavaju u toku dana i noći?)

S druge strane, period borbe protiv COVID-19 koji je iza nas i pred nama napravio je nov populacioni problem – akne nastale usled nošenja maski. Zaštitne maske su uglavnom izrađene od materijala koji nisu prirodni, usled prijanjanja maske za lice stvara se anaerobna sredina i sve prirodne izlučevine iz nosa i usta se lepe za istu – idealna situacija za stvaranje bubuljica. Čak iako niste skloni i niste ih imali pre, šanse da vam se stvore u ovakvoj situaciji su velike.

Kada su akne u pitanju, glavna preporuka kao zlatni standard je javiti se dermatologu koji će doneti odluku koja je terapija najbolja za vas i koji će vam pomoći u odabiru konkretnog preparata za negu vaše kože.

Dr Aleksandra Radosavljević

Doktor medicine i specijalizant dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u julu 2017.godine. Pripravnički staž obavljala u Domu zdravlja Zemun i KBC Zemun na odeljenju interne medicine i hirurgije.
U toku studija učestvovala na Globalnoj studentskoj konferenciji biomedicinskih nauka i Internacionalnom kongresu Evropskog udruženja kardiovaskularne i endovaskularne hirurgije kao član organizacionog tima. Radila kao demonstrator na katedri Histologije sa embiologijom i katedri Socijalne medicine. Finalista Case study show-a 2017 za kompaniju Roche u oblasti onkologije. Oblasti njenog profesionalnog interesovanja su dermatovenerologija, radiologija, neurologija i fizikalna medicina.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari će svakog petka na našem portalu odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.