Kako sprečiti da se ekcem proširi? Evo šta kaže Natural Health ekspert

Ekcem je prilično uporno kožno obolenje sa neprijatnim simptomima. Ako se već borite sa ovom napasti, kako da sprečite da se ekcem proširi?

by | februar 8, 2021

Ekcem predstavlja stanje suve kože, a u ekstremnijim slučajevima može izazvati perutanje, osipe, plikove i rane. Najčešće je veoma uporan i teško se leči. Upravo zato obratili smo se za pomoć dermatološkinji Lusi Ksu (Lucy Xu), saradnici britanskog izdanja magazina Natural Health. (Pročitajte i: Šta je ekcem: Evo šta bi trebalo da znate o ovom oboljenju kože)

– Ekcem se uglavnom javlja na telu, ali ponekad može zahvatiti i kožu lica – objašnjava Lusi.

U određenim slučajevima može doći i do intenzivnijeg širenja.

Šta utiče na širenje ekcema?

Sapuni i deterdženti, kožne infekcije, suva koža, vuna, manjak vlage, toplota, stres i znoj izazivaju širenje ekcema. Određene namirnice kao što su mlečni proizvodi i orašasti plodovi, takođe, mogu da aktiviraju simptome ekcema, a tu su i spoljni faktori: dim, polen i određeni mirisi i parfemi. (Pogledajte i: Da li i vas muči ovo stanje kože: Mlada glumica dala koristan savet kako se bori sa ekcemom)

Koje sastojke iz kozmetičkih preparata bi trebalo izbegavati?

Sastojci koje bi trebalo da izbegavate ukoliko patite od ekcema jesu retinol, kao i salicilna i glikolna kiselina, jer one iritiraju kožu i mogu izazvati pojavu ovog kožnog oboljenja. Zaobiđite i konzervanse, poput butil-parabena i metil-parabena, kao i proizvode koji sadrže mirise i parfeme. Isto tako, trebalo bi da izbegavate sapun. Prosečna pH vrednost sapuna je od devet do deset, a normalna pH vrednost kože kreće se između četiri i pet. To znači da sapun može povećati pH vrednost kože i pogoršati simptome ekcema.

Šta nam može pomoći kada se ekcem proširi?

Kako biste sprečili češanje, koje može drastično pogoršati stanje, koristite zavoje i flastere na problematičnim mestima. Pomažu i mlake kupke od ovsene kaše, jer umiruju kožu i zahvaćena područja.

Natural Healthtriocean /Getty Images via Guliver