Kako sprečiti urinarne infekcije tokom leta: Donosimo savete stručnjaka (i poklon!)

by | 27 jula, 2021
Kako sprečiti urinarne infekcije tokom leta

Kako sprečiti urinarne infekcije tokom leta? Savete smo potražili od ginekološkinje, dr Mime Fazlagić

Piše: Dr Mima Fazlagić, ginekološkinja

Urinarne infekcije se mnogo češće dešavaju leti. Toplo vreme, bazeni, more, vlažni kupaći – sve to stvara bolje uslove za razvoj bakterija i gljivica.

Opasnosti zloupotrebe antibiotika

Tegobe koje prate urinarne infekcije leti često bivaju zanemarene jer ovo doba godine i toplo vreme donose promenu navika. Učestalo mokrenje skloni smo da pripišemo toplom vremenu i povećanom unosu tečnosti, a nelagodnost i bolove u stomaku hladnoj vodi u moru ili bazenu.

Pošto često zanemarimo te tegobe i ne reagujemo na vreme, skloni smo da odmah, čak i na svoju ruku, uzmemo antibiotik bez analiza i konsultacije sa lekarom. Takvo ponašanje dovodi do zloupotrebe antibiotika i stvaranja novih sojeva bakterija otpornih na antibiotske terapije.

Nažalost, mi smo jedna od zemalja koja u Evropi prednjači po zloupotebi antibiotika.

Kriterijumi za lečenje upala bešike su se značajno promenili i doneseni su novi protokoli lečenja. Kod nas je već 100.000 klica u jednom ml urina značilo automatski primenu antibiotika, a najnovije preporuke Evropskog udruženja urologa su taj broj pomerili na 5.000.000 klica u jednom mililitru urina. Naravno, za izbor terapije nije presudan samo broj klica već se svaki pacijent posmatra posebno i nalazi se najbolja terapija za svakog ponaosob. Ali ovi podaci su važni da vidimo koliko smo skloni zloupotrebi antibiotika na našu štetu.

Evo kako možemo sprečiti urinarne infekcije tokom leta

U poslednje vreme u čitavom svetu, pa i kod nas, postoji trend rešavanja tegoba i blagih urinarnih infekcija prirodnim suplementima. Kliničkim istraživanjima dokazana su dejstva prirodnih preparata u preventivi pa čak i lečenju urinarnih infekcija. Koriste se se jedinjenja iz brusnice, prirodni šećeri, vitamini. Imamo veliki izbor, a postoje i suplementi namenjeni i ispitani tako da su pogodni za decu i trudnice. Sada svako od nas može i kod najmanje nelagodnosti ili preventivno uzeti kombinaciju koja sprečava razvoj bakterija i jača zid mokraćne bešike, sprečava dejstvo bakterija i nastanak upale. Čak i kada lekar prepiše antibiotike prirodni preparati pomažu bržem oporavku. I naravno najvažnija je uvek preventiva, kao što poslovica kaže: bolje sprečiti nego lečiti.


Poklon: Prirodni preparat protiv urinarnih infekcija!

Medicyst® predstavlja medicinsko rešenje za cistitis, namenjen je osobama sa akutnim i hroničnim urinarnim infekcijama. Medicyst® smanjuje simptome urinarne infekcije u prvih 24h, zahvaljujući BioShield® tehnologiji izrade, kojom se štite lekovite materije iz preparata. Patentirana i klinički dokazana formulacija ima  sinergistički efekat na mokraćnu bešiku, sprečavajući česte i ponovljene urinarne infekcije, a bezbedana je za decu, trudnice i dojilje.
Koristi se 1 kesica dnevno rastvorena u čaši vode. Više informacija na www.medipharm.rs.

MediPharm jednoj od vas poklanja pakovanje preparata Medicyst®. Kako da učestvujete u darivanju, saznajte na našem Instagram profilu – @lepotaizdravlje.rs.

 

Pročitajte i… Prva pomoć kod lečenja urinarne infekcije

Cottonbro via Pexels