Health and More: Evo kako treba da izgleda vaš režim ishrane u slučaju gljivične infekcije

by | 30 septembra, 2021
Hristina Lazarević Milošević

Ukoliko se mučite s gljivičnim infekcijama, jedan od osnovnih koraka na putu ka izlečenju jeste da promenite ishranu. Kako treba da izgleda vaš režim ishrane u slučaju gljivične infekcije objašnjava mr ph Hristina Lazarević Milošević, sa Instagram profila Health & More.

Piše: Hristina Lazarević Milošević

Gljivice normalno nastanjuju našu vaginalnu floru i nalaze se u konstantnoj ravnoteži sa prisutnim bakterijama. Do neravnoteže dolazi usled mnogobrojnih faktora, o kojima će biti reči kasnije. Tada, gljivice mogu prevagnuti, umnožiti se i izazvati gljivičnu infekciju.

Zbog čega dolazi do gljivične infekcije

Najčešći uzročnik gljivičnih infekcija jeste Candida albicans – veoma uporna gljivica, koja se veoma često, i nakon izlečenja, vraća i izaziva vaginalne infekcije.

Tri od četiri žene se u toku života susretnu s gljivičnim infekcijama, zaleče ih privremeno, a one se kroz nekoliko meseci ponovo vrate. Zašto? Zato što se i te osobe ponovo vrate svom životu i ponovo u svom organizmu stvaraju sredinu koja pogoduje gljivicama!

Zapamtite! Gljivice obožavaju tamno, toplo, vlažno mesto! Obožavaju antibiotike, jer im antibiotici očiste put od bakterija i  omoguće njihovo bezbedno umnožavanje! Gljivice obožavaju šećere – koriste ih za svoj rast, razvoj i razmnožavanje!

Zato, dragi moji, ukoliko samo koristite lekove protiv gljivičnih infekcija, a nastavljate s lošim navikama, kao što je npr. upotreba šećera – pomažete gljivicama. S jedne strane pokušavate da ih uništite tabletom leka, a s druge im pružate hranu i gorivo za dalji napredak?

Znate li uopšte šta radite?

Da se ovo ne bi dešavalo, u nastavku vam navodim namirnice koje treba koristiti/izbegavati AKO DOĐE do infekcije, ali i da bi se SPREČIO razvoj infekcije!

Pročitajte i… Crevna kandidijaza – Simptomi, lečenje i ishrana

Hrana koja se sme koristiti dok je gljivična infekcija u toku:

* povrće koje raste iznad zemlje (osim gljiva)

* riba i plodovi mora

* lakto-fermentisane namirnice (kefir, jogurt, domaći kiseli kupus)

* kokosovo, maslinovo, laneno ulje

* beli luk, đumbir, kurkuma, bosiljak, ruzmarin

* limun, avokado, zelene jabuke

* supe od kostiju – kokošje, riblje i supe od povrća

* smutiji – kašasti sokovi od voća ili povrća, bez dodatka meda, urmi i slatkog voća

* orašasti plodovi u manjim količinama (izbegavati kikiriki)

* voda, biljni čajevi, kakao, limunada – nezaslađeni

* ulje divljeg origana

Hrana koju treba izbegavati dok su gljivične infekcije u toku:

* rafinisani pekarski proizvodi i žitarice koje sadrže gluten (pšenica, raž, ječam, kus-kus)

* kukuruz i kukuruzni skrob

* šećeri (fruktoza, laktoza, glukoza, saharoza)

* mleko i mlečni proizvodi (osim kefira, jogurta)

* kvasac, margarin i umake (kečap i majonez)

* rafinisana biljna ulja (suncokretovo, kukuruzno, sojino)

* alkohol, kofein (kafe, energetski napici, koka-kola), gazirana, zašećerena pića.

Najvažnije je pronaći ravnotežu u ishrani i životu, uočiti sve potencijalne uzročnike koji mogu izazvati gljivičnu infekciju i eliminisati ih za zauvek!

Ispijanje tabletice protiv simptoma, ako nastavimo istim tempom života, ne znači ništa – jer zapamtimo: GLJIVICE SU UPORNE i ukoliko se ne izleče u prva 3 dana od infekcije, vraćaće se tokom celog života.

Ljubi vas i voli, vaša Hristina


Hristina Lazarević Milošević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.
Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.

Daria Shevtsova via Pexels