Kako ublažiti menstrualne grčeve: Trikovi i saveti stručnjaka

by | 27 oktobra, 2021
Kako ublažiti menstrualne grčeve

Kako ublažiti menstrualne grčeve zapitala se gotovo svaka pripadnica nežnijeg pola tokom „onih dana“…

Menstrualni grčevi predstavljaju spazme mišića materice, usled lučenja prostaglandina – hormona koji podstiče tok menstrualne krvi. Pored toga što žene osećaju grčeve tokom menstrualnog ciklusa, ponekad se oni dešavaju i tokom ovulacije.

Intenzitet grčeva je individualan, ali jedno je sigurno – u pitanju je neprijatna pojava koja i te kako može da utiče na kvalitet svakodnevnog života. Na sreću, postoji nekoliko taktika koje nam mogu olakšati bolove.

Kako ublažiti menstrualne grčeve

Pratite ciklus

Praćenjem menstrualnog ciklusa možete znati kada je vreme za narednu menstruaciju. Samim tim, bićete spremne za pojavu bola i grčeva, te ćete se na vreme pripremiti.

Prirodno olakšanje

Mnogo je sastojaka iz prirode koji mogu da ublaže menstrualne grčeve i bolove. Kurkuma, na primer, sadrži iste sastojke kao ibuprofen i blokira upalne molekule. Cink ublažava lučenje prostaglandina, a magnezijum može da spreči nastanak grčeva. Vitamini B1 i B6 regulišu hormone i ublažavaju neprijatnost tokom menstruacije.

Topli oblozi

Na bolno mesto stavljajte tople obloge. Pored utopljavanja ćebetom, može da vam posluži i plastična flaša tople vode. Toplota ublažava tenziju u mišićima, a samim tim ih i opušta.

Krećite se

Iako vam u ovim trenucima vežbanje nikada ne bi malo na pamet, zapravo lagano kretanje može da ublaži bol. Stručnjaci savetuju šetanje, kao i vežbe joge.

Pazite na ishranu

U period pred menstruaciju i tokom ciklusa, izbegavajte slatkiše, začinjenu hranu i alkohol. Ove namirnice utiču na nadutost i pogoršanje grčeva. Umesto njih, konzumirajte hranu bogatu vodom (višnje, celer, krastavci, lubenica, jabuke, zelena salata).

Pročitajte i… Menstrualni ciklus i ishrana – šta jesti a šta izbegavati?

Vodite računa o digestivnom traktu

Zdravi organi za varenje ublažiće grčeve. Konzumirajte probiotske namirnice (jogurt, tamna čokolada, semenke lana, cimet, voće i peršun). Ova hrana sprečiće pojavu zatvora i nadutost.

Konsultujte doktora

Ukoliko vam ništa ne pomogne i grčevi su nesnosni, savet je da se posavetujete s doktorom, koji će vam prepisati analgetike.

Isto tako, obavezno se javite doktoru ukoliko tokom menstrualnog ciklusa imate i dijareju, zatvor, mučninu, bol u donjem delu leđa, povraćate ili imate probleme sa mokrenjem.

 

lepotaizdravlje.rscottonbro via Pexels