Koje povrće ne treba jesti prečesto: Može biti opasno po zdravlje

by | avgust 6, 2023
Koje povrće ne treba jesti prečesto

Svakodnevna konzumacija pojedinih vrsta povrća može imati negativan uticaj ne samo na vašu težinu, već i na vaše blagostanje. Koje povrće ne treba jesti prečesto?

Određeno povrće nosi neke potencijalne zdravstvene rizike, iako to obično zavisi od načina na koji je hrana pripremljena. Na primer, ako povrće posipate solju i pržite, onda je teško govoriti o njihovim prednostima. U drugim slučajevima uobičajeno je dodavanje pesticida pri uzgoju, što takođe treba uzeti u obzir prilikom sastavljanja dnevnog jelovnika. Stručnjaci preporučuju da budete posebno oprezni sa sledećim vrstama povrća.

Koje povrće ne treba jesti prečesto: U čemu je problem

Celer

Uprkos verovanju da možete sagoreti kalorije samo žvakanjem celera, ovo povrće siromašno hranljivim materijama nije tako zdravo kao što mislite. Stalno izbija na vrhu liste po sadržaju pesticida. Prema američkom ministarstvu poljoprivrede, u njemu je pronađeno do 68 vrsta različitih pesticida. Ostala vodeća mesta, po pravilu, idu na bobice.

Članak se nastavlja posle reklama

Spanać

Spanać se tradicionalno smatra jednom od najzdravijih namirnica jer je pun vitamina A i K. Međutim, kada kupite neorganski spanać, rizikujete da budete izloženi obilju pesticida.

Brokoli

Brokoli nije direktno štetan po zdravlje, ali može da izazove nadutost, što teško da deluje kao dobra posledica. S vremena na vreme preporučuje se kuvanje brokolija – ovo povrće možete koristiti kao fil, ili kao zasebno jelo.

Prokelj

Poput brokolija, prokelj povećava gasove i uzrokuje nadutost. To je zbog rafinoze i sulfata. Rafinoza je trisaharid koji se ne vari sve dok ne dođe do debelog creva, gde se zatim fermentiše. A sulfat je ono što uzrokuje miris.

Članak se nastavlja posle reklama

Kukuruz

Kukuruz se često kuva sa puno ulja i soli, što nije dobro, ali to nije glavni problem ovog povrća. Pretrpeo je velike genetske modifikacije, a kada pojedemo kukuruz, naše telo se upoznaje s proteinima za koje ranije nije znalo. To može dovesti do preosetljivosti, do alergija (zbog čega je kukuruz postao uobičajen alergen).

Krompir

Krompir se najčešće prži u rafinisanom ulju što praktično uništava svaku nutritivnu vrednost ovog povrća. Definitivno ne vredi jesti svaki dan, ako pod krompirom podrazumevate pomfrit. Koji sadrži i obilje soli.

Članak se nastavlja posle reklama

Grašak

Kao i krompir i kukuruz, grašak je bogat skrobom. Spada u namirnice s visokim glikemijskim indeksom čija redovna konzumacija može dovesti do povećanja telesne težine i šećera u krvi . Dakle, ako ste na dijeti ili imate dijabetes, pažljivo s graškom.

Plavi patlidžan

Patlidžan je odlična zamena za meso. Lako upija aromu i razne ukuse drugih sastojaka. Nažalost, ovo svojstvo ima i lošu stranu: pošto se patlidžan ponaša kao sunđer, upija ne samo ukus, već i svu masnoću, kalorije i natrijum. U principu, definitivno ne treba odustati od patlidžana, ali treba obratiti pažnju na to kako se priprema.

Članak se nastavlja posle reklama

Gasovi i nadutost: Joga poze rešavaju stomačne tegobe

Daria Kulkova/gettyimages.co.uk