Health and More: KOJI ČAJ IZABRATI – u filter kesicama ili rinfuz?

Da li ste i vi često u dilemi oko izbora čaja? Magistarka farmacije Hristina Lazarević je tu da je razreši

by | jun 10, 2021

Koji čaj izabrati pitanje je koje se mnogima mota po glavi kada u prodavnici kupujemo čaj. Tada se  dvoumimo da li uzeti čaj u filter kesicama i olakšati sebi život ili se ipak odlučiti za čiste, osušene biljke koje ćemo morati da procedimo.

Piše: Hristina Lazarević

(Pročitajte i… Ko je Hristina Lazarević koja stoji iza stranice „Health and More“ i istoimene kolumne na lepotaizdravlje.rs?)

Prva varijanta, naravno, deluje jednostavnije i lakše. Kesica čaja se stavi u šolju, prelije se vodom, sačeka se nekoliko minuta i čaj je spreman za upotrebu. Jednostavnije jeste, ali ne i zdravije!

Kako izabrati čaj? Odlučite se za zdraviju opciju!

Ukoliko želite da popijete zdrav, pravi čaj, od čiste biljke, uvek odaberite čaj u rinfuzu. Imaćete 5 minuta duži proces pripreme, ali definitivno mnogo zdraviji napitak!

Naime, prilikom pakovanja čajeva u kesice lekoviti delovi biljke prolaze kroz industrijski proces obrade, te se mnogi lekoviti i hranljivi sastojci biljke gube. Najveći broj proizvođača, kako bi skratio proces sušenja biljaka, koristi termičke komore i sušare. Tako „prinudno“ suši biljku. Pritom se ne vodi računa da je najveći broj lekovitih supstanci iz biljke termolabilno i da se na taj način gube.

Mnogo puta se pitam: ‘Da li ne znaju da prinudan način sušenja biljke nije najzdraviji izbor ili samo gledaju da bude efikasnije i isplativije?!’

Šta je zapravo čist čaj?

Juče sam u marketu pronašla čaj od kamilice u filter kesicama čija je cena 27,9 dinara. Iz iskustva znam koliko vremena je potrebno za branje biljke i pripremu za sušenje. Koliko traje proces sušenja i koliko je vremena potrebno za njeno skladistenje. Verujte mi, to košta više od 27,9 dinara za 20 filter kesica. Pogotovo ako je PRAVA kamilica u pitanju.

Uglavnom takvi čajevi zapravo nisu čisti čajevi. Ako okrenemo kutiju, u najvećem procentu videćemo da na deklaraciji piše da to nije čist čaj, već ’biljni čaj sa tragovima kamilice’.
U Srbiji je zakonom određeno da se sve ono što je ispod 1% od ukupne količine navodi kao supstanca u tragovima. Znači, cena je primamljiva, ali mi kupujemo čaj u kome ima manje od 1% biljke koja je u naslovu čaja.

Od čega je izrađena filter kesica?

Osim sumnjivog sastava koji možete pronaći u filter kesicama, kada se zapitate „kako izabrati čaj“, uvek imajte na umu da mnogi proizvođači pakuju čajeve u filter kesice od sintetskih materijala. Studije u Nemačkoj pokazale su da je 60% proizvođača čajeva koristilo filter kesice koje su premazane epihlorhidrinom, supstancom koja u vreloj vodi postaje kancerogena!

Zato dragi moji, informišite se, naučite čime hranite svoj organizam, ne dozvolite da vas lepo pakovanje zavara. Bitno je šta je unutra! Bitan je kvalitet!

Zato, kada god ste u prilici, pijte čaj od osušenih biljaka. Ukoliko ih ne sušite sami, priuštite sebi zdrav čaj u rinfuzu, tada bar znate šta pijete, zar ne?

Pročitajte i… Health and More: 5 biljaka za žensko zdravlje koje svaka od nas treba da zna

SAVET PLUS: Ako niste baš neki poznavalac biljaka, uvek možete nabrati i osušiti koprivu, koje ima svuda i eto zdravog čaja, idealnog za čišćenje organizma i uživanje! Svakako je bolja opcija nego čaj u filter kesici, gde sastav nije precizno naveden! Za pripremu jedne šolje čaja biće vam potrebno oko 5 g osušene koprive.
Priprema se veoma jednostavno: 5 g osušene koprive prelije se sa 200 ml ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji 15 minuta. Nakon toga se procedi i čaj je spreman za piće.

Hristina Lazarević je po struci diplomirani magistar farmacije, a u duši je veliki zaljubljenik u fitoterapiju i prirodne preparate. Studije farmacije završila je na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Septembra 2020. godine upisala je doktorske akademske studije medicinske nauke, na istoimenom fakultetu, u oblasti preventivne medicine.
Autorka je instagram stranice @__health.and.more__, na kojoj promoviše lekovitost biljaka i prirodne recepte, koji doprinose jačanju zdravlja. Želja joj je da se uz njene savete što veći broj ljudi posveti očuvanju i unapređenju zdravlja i da im u podsvesti uvek odzvanja misao „JAČATI ZDRAVLJE“, a ne „LEČITI BOLEST“.