Megan Markl daje primer: Otvoreni razgovor o suicidalnim mislima može da spasi živote

Baš kao što je princeza Dajana delila s javnošću svoju borbu s bulimijom, psihijatri smatraju da intervju Megan Markl s Oprom Vinfri imati trajan pozitivan uticaj.

by | 11 marta, 2021

Internet bruji o intervjuu koji je čuvena Opra uradila s bivšim kraljevskim parom, Megan Markl i princem Harijem. Njihovo prvo javno pojavljivanje, nakon što su se odrekli kraljevskih titula, donelo je nova, šokantna priznanja.

Oni koji su pogledali ceo intervju znaju da je najemotivniji deo bilo Meganino priznanje da je patila od depresije i da je razmišljala i o samoubistvu.

Megan Markl: Borba sa suicidalnim mislima

Bilo me je sramota to da priznam, naročito Hariju, jer znam kroz šta je sve prolazio. Ali, da se na kraju nisam odlučila da priznam kako se osećam, možda bih sebi oduzela život, jer nisam imala volje da živim – rekla je Megan.

Marklova je priznala Opri da je potražila stručnu pomoć od službe zadužene za lečenje članova kraljevske porodice. – Rečeno mi je da ne mogu sama da biram gde ću ići na lečenje, jer bi to moglo da donese loš publicitet.

Megan se nada da će njeno iskustvo pomoći drugima koji se bore sa suicidalnim mislima. – Znam da je veoma teško priznati da imaš takve misli, a još je teže kada potražiš pomoć – ali budeš odbijen.

Hrabro je potražiti pomoć

Iako duševne bolesti spadaju među najrasprostranjenije, nažalost, sam razgovor o psihičkim problemima veoma često je obojen kritikama ili se problem ne shvata dovoljno ozbiljno. Megan je istakla da je veoma teško skupiti hrabrosti i reći “treba mi pomoć”. Tu rečenicu prate osećanja sramote, slabosti, nemoći.

Takav pogled na bilo kakvu bolest iz korena je pogrešan, ali nam ga društvo često nameće kada su duševna oboljenja u pitanju. To je jedan od negativnih stereotipa protiv kojih svako od nas može da se bori, tako što će se truditi prvo da promeni sopstveni način razmišljanja.

Važno je znati da nismo sami

Kako je glumica istakla, “i oni koji se u društvu najviše smeju, iza zatvorenih vrata možda tiho pate”. Ponekad, ljudi pokazuju samo onu stranu koja je društveno prihvatljiva. Stvaraju predstavu o sebi da su srećni i uspešni. Osoba koja se predstavlja kao srećna i uspešna, i ne želi da naruši takav imidž, ne usuđuje se da pokaže negativna osećanja ili da bude ranjiva. A to nije zdravo, upozoravaju lekari.

Pročitajte i… Prepoznajte opasnost na vreme – sve je više onih koji imaju suicidne misli

Meganino iskustvo nam je pokazalo da, čak i kada potražimo pomoć, možemo naići na prepreke. Ali to ni u kom slučaju ne sme da nas pokoleba. Nema ničega slabog i nemoćnog u priznanju da nam je potrebna pomoć.

Otvoren razgovor o problemu može pomoći i nama, ali i drugima. Veoma je važno znati da nismo sami.

Deo intervjua, u kojem Megan Markl priča o ovoj temi, pogledajte u nastavku.

lepotaizdravlje.rsNaresh777 via Shutterstock