Mitovi o higijeni u koje i dalje verujemo

by | 9 decembra, 2021
Mitovi o higijeni

Ovi mitovi o higijeni i dalje su široko zastupljeni, iako ih je nauka odavno osporila.

Otkako je počela pandemija koronavirusa, ljudi širom sveta počeli su da vode malo više računa o higijeni. Tako, češće peremo ruke, paprine maramice, nakon korišćenja, bacamo u kantu za otpatke, malo češće provetravamo prostorije… Ali neke delove rutine higijene i dalje primenjujemo, iako su se pokazali kao štetni po naše zdravlje. Evo o čemu se radi.

Mitovi o higijeni

Mit #1: Tuširanje

Da li treba da se tuširamo baš svaki dan? Stručnjaci kažu da za ovime nema potrebe. Osim ukoliko nemamo ekcem ili neko drugo kožno oboljenje. Tuširanje nekoliko puta nedeljno je sasvim dovoljno da bismo bili zdravi.

Mit #2: Čišćenje ušiju

Štapići za uši osmišljeni su 1923. godine. Ipak, iako ih svi danas koristimo, zapravo, ovo pomagalo ima više štete nego benefita. Naime, ušni kanal je dizajniran tako da se samočisti. Uši stalno stvaraju vosak i perutaju se, ali vosak ima antibakterijsko svojstvo i uništava bakterije pre nego što uzrokuju upalu. Isto tako, vosak podmazuje ušni kanal. Kada čistimo uši štapićima, zapravo možemo da napravimo nevidljive povrede koje mogu da dovedu do upala, bola i krvarenja.

Mit #3: Higijena ženskog polnog organa

Baš kao i uši i vagina se sama čisti. Ipak, mnoge žene svoj polni organ ispiraju i čiste, koristeći specijalne sapune i gelove za intimnu negu. Međutim, ovi proizvodi mogu da naruše pH vrednost vagine i da dovedu do gljivičnih infekcija, neprijatnog mirisa i upala. Isto tako, na ovaj način, dame su podložnije polno prenosivim bolestima. Ispiranje vagine tokom trudnoće čak može dovesti i do prevremenog porođaja.

Pročitajte i… Intimna higijena- pravilna nega vagine

Mit #4: Pranje ruku vrelom vodom

Vrela voda zaista ubija štetne bakterije, ali ne postoje naučni dokazi koji pokazuju da pranje ruku vrelom vodom čisti kožu ruku. Topla voda jednako je efikasna. Bitniji faktor jeste korišćenje sapuna i temeljno ispiranje ruku. Zatim, potrebno ih je i dobro osušiti, jer se bakterije razmnožavaju na vlažnim površinama.

Mit #5: Pravilo 3 sekunde

Većina nas veruje da, ukoliko nam nešto ispadne na pod, možemo u roku od tri sekunde to da pokupimo i pojedemo, a da ne ugrozimo svoje zdravlje. Međutim, ovo je daleko od istine jer bakterije ne čekaju tri sekunde da „krenu u napad“. Ponekad, dovoljno je i manje od jedne sekunde da štetne bakterije pređu na namirnicu koja nam je pala na pod. Naravno, što duže čekamo, više bakterija će se zakačiti za hranu. Pravilo ovde jeste da, ukoliko vam je nešto palo na pod, bacite u kantu za otpatke.

 

lepotaizdravlje.rs AlexRaths/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.