Muči vas nedostatak energije u menopauzi? Poslušajte savet stručnjaka

O problemima koji se javljaju usled menopauze posavetovali su nas stručnjaci platforme DokTok.

by | jun 25, 2021

Nedostatak energije u menopauzi česta je propratna pojava promena koje se dešavaju u ovoj fazi života žene. Ali, da li smo osuđene na to da „izguramo“ kroz ovaj period i pomirimo se s neprijatnostima koje on donosi? Ili postoje određene strategije koje možemo preduzeti, naravno, uz konsultaciju sa lekarima?

Zahvaljujući platformi DokTok i ove nedelje pred nama su objašnjenja medicinskih stručnjaka. O problemima koji se javljaju usled menopauze posavetovala nas je mr dr Taita Stojilković, ginekolog akušer.

Šta je menopauza i kada se javlja

Menopauza je deo normalnog životnog ciklusa i nastaje kao posledica smanjene funkcije jajnika, odnosno smanjene produkcije estrogena i progesterona. Menopauza označava poslednju menstruaciju u životu žene i kraj njenog reproduktivnog perioda. Većina žena ulazi u period menopauze oko 50. godine života. Manji broj žena prođe kroz menopauzu bez simptoma, ali ako postoje, mogu negativno uticati na zdravlje i kvalitet života.

Članak se nastavlja posle reklama

Nedostatak energije u menopauzi: Šta se dešava u organizmu

Tokom menopauze dolazi do atrofije mišića pa samim tim do smanjenja veličine materice i jajnika koji sve manje luče estrogene, a povećava se lučenje androgena. Smanjene estrogena dovodi do istanjene sluznice vagine, smanjenja elastičnosti zidova vagine i njene vlažnosti, što dovodi do nelagodnosti ili bolova tokom polnog odnosa.

Promene u kostima dovode do ubrzane razgradnje, što vodi ka osteoporozi i nastanku preloma. Takođe raste rizik za pojavu kardiovaskularnih oboljenja. Usporava se i rad probavnog sistema te dolazi do opstipacije, urinarni sistem postaje skloniji infekcijama, a zbog slabosti mišića javlja se i nevoljno oticanje urina.

Koža lica i tela postaje tanka i gubi svoju elastičnost, a kosa je suva i lomljiva. Dolazi do povećanja telesne mase te do preraspodele masnog tkiva koje se deponuje oko butina, kukova i struka. Zbog ovih promena u izgledu, žena se može osećati nezadovoljno.

Članak se nastavlja posle reklama

Jedan od najprepoznatljivijih simptoma menopauze predstavljuju valunzi, naleti toplote koji se mogu javiti u bilo koje doba dana. Često se javlja noćno znojenje koje može da budi ženu iz sna, praćeno lupanjem srca što dovodi do nedostatka i isprekidanog sna.

Šta možemo učiniti: Hormonska i nehormonska terapija

Sve te promene utiču na svakodnevni život te dovode do promene raspoloženja, nedostatka koncentracije, umora, depresije, smanjenja libida. Svaka žena na različit način prihvata promene koje se dešavaju. U skladu sa simptomima u ponudi postoji hormonska i nehormonska terapija. Pre započinjanja bilo kakve terapije potrebno je posavetovati se sa svojim lekarom. Terpija se određuje individualnim pristupom za svaku ženu.

Članak se nastavlja posle reklama

Hormonska supstituciona terapija može se uzimati oralno, u obliku flastera i krema ili putem injekcija. Po sastavu može da sadrži čisti estrogen ili kombinaciju estrogena i gestagena. Ukoliko ne postoji mogućnost da se započne hormonska supstituciona terapija ili žena to ne želi, postoje i alterativne terapije i metode. Takva sredstva su soja, crvena detelina, biljka cimicifuga, za koje se smatra da u značajnoj meri ublažavaju menopauzalne simptome. Upotreba pomoćnih lekovitih sredstava i terapija vitaminima i mineralima, vitaminom D, kalcijumom, kao i fizička aktivnost i izloženost suncu, u velikoj meri doprinose sprečavanju ili usporavanju osteoporoze. (Pročitajte i… Ginekolog otkriva alternativne terapije u menopauzi)

Savetuje vas mr dr Taita Stojilković, ginekolog akušer

Diplomirala je 1988. na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, a specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva završila je 1997. na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu. Tokom specijalizacije usavršavala se u Guy’s bolnici u Londonu. Pored istraživačkog rada kontinuirano se bavila i kliničkim radom, posebno sa problematikom visokorizičnih trudnoća na Klinici za akušerstvo u Londonu, gde postaje šef dnevne bolnice. Istovremeno je radila i u jednoj od najpoznatijih privatnih bolnica u Londonu – The Portland Hospital for Women and Children. U sklopu svog kliničkog rada stiče prestižnu diplomu Kraljevskog društva akušera i ginekologa: Diploma in Advanced Obstetric Ultrasound of RCOG (Royal College of Obstetrics and Gynaecology). Radila je kao predavač i ispitivač na postdiplomskim kursevima DRCOG (Diploma in Royal College in Obstetric and Gynaecology) i MSc in Prenatal Genetics and Fetal Medicine. Član je britanskih i međunarodnih udruženja iz oblasti prenatalne dijagnostike i fetalne medicine i član GMC (General Medical Council) UK.

Članak se nastavlja posle reklama

Od 2012. radi na odeljenju patologije trudnoće Klinike za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkog centra Vojvodine, gde se posebno bavi visokorizičnim trudnoćama i ekspertnim ultrazvučnim pregledima trudnica. Radi u poliklinici Marić u Novom Sadu.

RODNAE Productions via Pexels