Nedostatak vitamina B12: Znak u uglu usana koji ukazuje na to

by | decembar 22, 2021
Nedostatak vitamina B12

Nedostatak vitamina B12, tzv. anemija izazvana manjkom folata, uzrokuje čitav niz simptoma. Uglavnom se razvija postepeno, a ukoliko se ne leči, izaziva brojne zdravstvene probleme. 

Anemija predstavlja stanje u kojem osoba ima manje crvenih krvnih zrnaca. Samim tim, ima i manjak hemoglobina koji doprema kiseonik u ćelije. Simptomi anemije su brojni – umor, letargija, gubitak daha, bleda koža i glavobolje.

Međutim, anemija izazvana manjkom vitamina B12 ima specifične simptome, kao što je bledožuta koža, groznice u uglu usana, loš vid i poteškoće u mentalnim sposobnostima. B12 je vitamin koji je ključan za pravilno funkcionisanje nervnog sistema i mozga. Suboptimalni nivoi ovog vitamina u telu utiču na nerve, što dovodi do komplikacija.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Simptomi manjka vitamina B12

Nedostatak vitamina B12

Simptomi manjka vitamina B12 manifestuju se na razne načine. Jedan od prvih znakova jeste osećaj trnjenja ekstremiteta, usled oštećenja nerava. Ipak, vitamini B kompleksa takođe utiču i na kožu. To znači da hronično ispucale usne mogu biti signal za uzbunu. Manjak takođe može da utiče na pojavu ranica u uglovima usana. Ali, ispucale usne mogu da nastanu i usled drugih faktora (hladan vazduh, vetar, dehidratacija).

Međutim, ukoliko se ranice u uglovima usana javljaju uz oticanje desni i krvarenje, znak je da vam manjka vitamina B12.

Ova pojava može se sprečiti ukoliko konzumirate dovoljno cerealija i namirnica celog zrna. Vitamina B12 ima i u živinskom mesu, morskim plodovima, mlečnim proizvodima i jajima.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs Deagreez via iStock/Getty Images Plus