Nutricionista preporučuje: 7 namirnica koje usporavaju starenje

Nahranite kožu najboljim antiejdž namirnicama, koje je za nas odabrao nutricionista Rik Hej (Rick Hay), saradnik magazina Natural Health.

by | februar 23, 2021

Namirnice koje usporavaju starenje

1 BOBIČASTO VOĆE
Ovo je moja omiljena antiejdž hrana. Nije važno koje bobičasto voće je u pitanju. Možete da jedete maline ili kupine, borovnice ili ribizle, ili da birate egzotičnije varijante kao što su godži ili akai bobice. Ključ je u bogatstvu antioksidanasa, koje sve one sadrže. Kao što je poznato, antioksidanski igraju ključnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala. Uz to, bobičasto voće je bogato vitaminom C, koji pomaže u produkciji kolagena. Pozdravite zategnutu i zdraviju kožu.

2 CITRUSI I ŽUTO-NARANŽASTE NAMIRNICE
Namirnice kao što su narandže, limun, mandarine, grejpfrut sjajne su za održavanje mladolikog izgleda. Bogate su vitaminom C, ali i beta karotenom koji igra važnu ulogu u zdravlju kože. Uz to, sadrže i vitamin A. Pored citrusa, žute namirnice su i krompir, batat, bundeva, ali i supermoćni kari. -Kari je začin o kojem su urađena mnogobrojna naučna istraživanja koja su potvrdila njegova pozitivna dejstva, dodaje Rik. – Papaja i ananas takođe zaslužuju da budu spomenuti, jer su prepuni vitamina i enzima koji podržavaju dobro varenje te se bore protiv zapaljenskih procesa – a upravo oni mogu da dodaju godine vašem telu. (Pročitajte i… Namirnice koje ubrzavaju starenje)

3 SEMENKE
Semenke, na primer bundeve, suncokreta ili lana, bogate su mineralima. One sadrže i značajnu količinu esencijalnih masnih kiselina, zahvaljujući kojima hrane kožu. Mnoge semenke bogate su i cinkom, koji je koristan pri zarastanju rana, ali i za zdravlje kože uopšteno, kaže Rik.

4 CVEKLA, VIŠNJE I LUBENICA
Ova grupa, iako raznovrsna, ima nešto zajedničko – sve ove namirnice su sjajni antioksidansi, kaže Rik. -Popravljaju cirkulaciju, što je ključno za zdravu kožu, a uz to podržavaju kardiovaskularno zdravlje, što nas čini dugovečnijima..

5 BILJNI PROTEINI
Volim biljne proteine jer pružaju organizmu gradivne materije, a uz to i sadrže vlakna koja poboljšavaju varenje, što doprinosi lepšoj koži. Osim toga, pomažu koži da bolje apsorbuje nutrijente. U ovu grupu, po sličnom dejstvu, možemo da uključimo i fermentisane namirnice, kao što su tempeh, kefir, jogurt ili kiseli kupus.

6 LISNATO ZELENO POVRĆE
Potrebne su nam namirnice bogate magnezijumom jer on umanjuje nivo stresa, a na licu ništa nije vidljivije od stresa. Jedite više spanaća, kelja i drugih vrsta zelenog lisnatog povrća, koje je, uz magnezijum, bogato i gvožđem, dodaje Rik.

7 CRNO VINO
Ne, ovo nije šala, slobodno sipajte sebi čašu crnog vina. – Crno vino je odlično za uklanjanje tragova godina jer sadrži resveratrol, kaže Rik. U pitanju je moćni antioksidans ključan za kardiovaskularno zdravlje. Uz to, istraživanja su pokazala da uklanja oksidativni stres i upale. – Tamna čokolada je druga sjajna antiejdž namirnica jer je takođe bogata polifenolima (grupa u koju pripada i resveratrol), a uz to i doprinosi dobrom raspoloženju. A naravno, ništa ne čini da izgledamo lepše (i mlađe) – od osmeha.

 

Više o magazinu Natural Health saznajte ovde.

 

Natural HealthMladen Zivkovic via iStock/Getty Images Plus