Opekotine kod dece – Šta uraditi kad dođe do nezgode

by | decembar 18, 2020
opekotine kod dece

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

O tome šta je prva pomoć ukoliko se dete opeče, odgovara dr Nataša Jovanović.

Članak se nastavlja posle reklama

U slučaju prolivanja vrele tečnosti po telu, odeća se lepi za opečenu kožu i kada je povučete da biste je skinuli, istovremeno skidate i jedan sloj kože. Možete da skinete deo garderobe koji nije zalepljen, a da makazama obrežete deo tkanine koji je neposredno iznad rane.

Ono što uvek u toj situaciji prvo treba da uradite jeste da opečeni deo (iako je garderoba preko njega) stavite pod mlaz tekuće hladne vode sa česme. Voda ne sme biti ledena jer će to na drugi način oštetiti ranu, već umereno hladna (oko 15C), stoga ni kockice leda ne stavljajte na ranu.

Opekotine kod dece – kako reagovati

Rashlađivanje vodom pod česmom treba da traje ne par sekundi, već najmanje 10 minuta. Razlog je to što se na vreloj koži oštećenje tkiva nastavlja i u narednim minutima, pa ćete dužim rashlađivanjem smanjiti ne samo bol, već i oticanje i rizik za nastanak ožiljaka. Ukoliko je neizvodljivo da hladite pod mlazom tekuće vode, preko rane možete staviti hladne obloge koje ćete menjati narednih 30 minuta – npr. pamučnu pelenu ili mokar peškir. Hladne obloge se stavljaju samo na ranu, a telo utoplite. (Pročitaj: Šta uraditi kada dete krvari iz nosa?)

Članak se nastavlja posle reklama

Ne mažite ranu melemom, uljem, pastom za zube, puterom, time ćete povećati rizik od infekcije, a premazana koža će teže odavati toplotu i opekotina će se sporije hladiti. Melem ćete koristiti u kasnijoj fazi zarastanja kada vam to lekar bude odobrio. Nikada sami ne bušite i ne skidajte plikove, oni su zaštita od infekcije.

Prstenje, sat ili drugi nakit na rukama odmah skinite jer će ruka ubrzo da otekne, pa će prsten ometati protok krvi. Zaštitite ranu tako što ćete na nju staviti sterilnu gazu, a zatim labavo obmotati zavoj. Ako to nemate, možete uvući ruku u čistu jastučnicu ili je uviti u čaršaf i tako krenuti u najbližu zdravstvenu ustanovu gde će hirurg adekvatno očistiti i previti opekotinu, dobićete lek protiv bolova i po potrebi vakcinu protiv tetanusa.

Članak se nastavlja posle reklama

Dr Nataša Jovanović

Dr Nataša Jovanović je rođena 1983. godine u Čačku gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009. godine sa prosečnom ocenom 9.06, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation. Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju. Zaposlena je kao specijalista pedijatar u Domu zdravlja u Čačku.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rs ronstik/Getty via Guliver