Pitali smo pneumofiziologa: Zašto se za lečenje astme prepisuju dve različite pumpice?

by | decembar 17, 2021

Zašto se za lečenje astme prepisuju 2 različite „pumpice“? U čemu je razlika izmеđu njih i kada se koja koristi? Odgovore na ova pitanja potražili smo od stručnjaka Doktok platforme za besplatne medicinske savete. 

Dr Ljiljana TimotijevićPiše: Dr Ljiljana Timotijević, pneumofiziološkinja, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Beograd

Postoji veliki broj različitih lekova za lečenje astme i većina njih je u obliku „pumpice“. Najčešći, najbezbedniji i najadekvatniji način primene leka je putem „pumpice“ jer se na taj način lek u malim dozama aplikuje direktno na mesto gde je potrebno, a to su bronhije.

U zavisnosti od težine simptoma koje pacijent ima, prepisujemo jednu ili više pumpica. Svaki lek ima svoje polje delovanja i zbog kombinacije simptoma prepisujemo i određenu kombinaciju lekova.

To su najčešće 2 „pumpice“ – jedna sadrži lek koji prevenira upalu i praktično pluća drži u dobroj formi. Ta „pumpica“ se koristi svakodnevno, bez obzira na to da li postoje simptomi u tom momentu ili ne. Druga pumpica sadrži lek koji se uzima samo po potrebi, kada je došlo do pogoršanja simptoma i kada je neophodno brzo ublažiti simptome. Postoje i lekovi koji sadrže obe ove komponente i koji se određen broj puta koriste svaki dan, a mogu se koristiti i po potrebi.

Bitno je naglasiti da pumpice omogućavaju upotrebu veoma male, ali potpuno dovoljne količine leka. Nema nikakve bojazni da će se razviti zavisnost niti značajni kontraefekti. Bitno je propisanu terapiju koristiti redovno na način kako je lekar propisao, da bi se astma držala pod kontrolom.

Pročitajte i… Prolećne alergije kod dece – kako ih prepoznati i tretirati?

 


Dr Ljiljana Timotijević, pneumofiziološkinja, direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu, Beograd

Dr Ljiljana Timotijević rođena je 9. 11. 1967. godine u Prištini, gde je završila osnovnu i srednju školu. Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini upisuje 1986. godine i isti završava 1992. godine. Specijalistički ispit iz pneumofiziologije, sa odličnim uspehom polaže 1999. godine. U Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd radi od 2000. godine, a direktorka ove ustanove je od januara meseca 2014. godine.

lepotaizdravlje.rs