Pitali smo Udruženje „Jedna uz drugu“: Šta svaka od nas neizostavno mora da zna o karcinomu dojke?

by | 25 januara, 2022
od karcinoma dojke

U trenucima kada se suočavamo s bolešću, posebno tako teškom kakva je rak dojke, podrška je od presudnog značaja. Tim povodom razgovarali smo sa predstavnicama Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke Jedna uz drugu – Milicom Pećerić, predsednicom Udruženja, i Tanjom Antić, koordinatorkom aktivnosti.

Kako ste došli na ideju o osnivanju Udruženja za podršku ženama obolelim i lečenim od karcionoma dojke Jedna uz drugu?

Prvo naše okupljanje organizovano je krajem septembra 2020. godine, kako bismo podržali međunarodnu manifestaciju Race For the Cure – Trka za lek, prvi put održanu u Subotici. Na poziv organizacije Evropa Dona Srbija, više od 80 žena koje se leče od raka dojke, žena koje su ostavile ovu bolest za sobom, njihovi prijatelji, kolege i članovi porodice, lekari i medicinsko osoblje sa onkološkog odeljenja krenulo je u šetnju od 3 km, odnosno trku na 5 km. Ova manifestacija bila je odlična prilika za upoznavanje i razmenu iskustava o ovoj temi.

od kancera dojke

Nas nekoliko se tada prepoznalo, shvatilo da imamo iste ideje, istu potrebu da podelimo iskustvo. Jer, kada se žena nađe u ovoj situaciji, oseća se usamljeno i izolovano, neshvaćeno, nema s kim da podeli svoju tugu, bol, svoje sumnje, nedoumice, patnju… Sve smo prošle taj put i zato odlučile da formiramo Udruženje za podršku ženama obolelim i lečenim od karcinoma dojke Jedna uz drugu. Nas desetak je krenulo da se viđa u novembru, da bismo već u martu registrovali Udruženje.

U cilju što bržeg organizovanja, pokrenut je nalog na Facebooku i Instagramu Jedna uz drugu na kojem se objavljuju interesantne i često dirljive priče žena koje su obolele od karcinoma dojke ili su se izlečile, kao i korisne informacije u vezi s prevencijom. Profili na društvenim mrežama su veoma posećeni, a mnoštvo komentara i pozitivnih reakcija daje nam snagu da istrajemo i nastavimo svoje aktivnosti. Shvatili smo koliko je važno informisati žene o ovoj sve prisutnijoj bolesti i konstantno ih podsećati da odu na pregled!

U procesu lečenja od karcinoma dojke, koliko je značajna podrška?

Podrška u ovom segmentu života izuzetno je važna – od lekara, medicinskog osoblja, do primarne porodice. Naša podrška je, baš zato, usmerena u dva pravca. Prvi pravac se odnosi na žene koje su trenutno obolele od karcinoma dojke, koje se leče, primaju hemioterapiju ili su na zračenju. Svojim savetima im pomažemo da lakše prebrode svaki korak. Jer, sve mi smo prošle isti put, pa znamo kako da se izborimo sa papirologijom, opekotinama od zračenja, padom leukocita, limfedemom, bolovima u kostima itd. Naša druga aktivnost je usmerena na žene koje su ostavile za sobom ovu bolest. Većinu nas ova bolest iz korena promeni i zato se okupljamo, razmenjujemo iskustva, gajimo pozitivnu energiju… I podrška smo jedna drugoj, tu smo jedna za drugu, jedna uz drugu…

Koliko članica broji udruženje?

Udruženje okuplja oko 80 članica.

Koje su aktivnosti udruženja?

U prethodnoj godini, Udruženje je organizovalo niz aktivnosti:

 • Psihološke radionice i individualne psihoterapije za naše članice, u saradnji sa psiholozima sa dugogodišnjim iskustvom u psihološkom radu, savetovanju i psihoterapiji

 • Fizioterapeutske vežbe, neophodne za lakši povratak žene u svakodnevne aktivnosti. Naime, kao posledica operacija, terapija, zračenja, često se javlja limfedem (oticanje operisane ruke usled otklanjanja limfnih žlezda), zatim bolovi u kostima, leđima, osteoporoza… Stručni fizioterapeut je pripremio set rehabilitacionih vežbi, dva puta nedeljno za 20 osoba.

 • Niz kreativnih radionica.

 • Edukacije o raznim aspektima lečenja i ishrane.

 • Rekreativne šetnje okolinom Subotice, kao i planinarenje na Frušku Goru.

 • Promotivne aktivnosti u cilju podizanja vidljivosti udruženja i važnosti preventivnih pregleda.

Šta je ono osnovno što svaka od nas mora znati o karcinomu dojke?

Najbitnije je da svaka žena prepozna simptome i da zna kada i gde da ode na pregled.

ALI, NEMOJTE ČEKATI DA SE POJAVE SIMPTOMI! Idite na preventivne preglede.

Najčešći simptomi su sledeći:

 • Promene na koži (crvenilo, otok, osip…)

 • Iscedak iz bradavice

 • Bol

 • Promene u obliku i veličini dojke

 • Promene na bradavici (ravna ili uvučena bradavica)

 • Uvećana limfne žlezde

Veoma je važno ići na preventivne i kontrolne preglede! Raspored preventivnih pregleda je sledeći:

 • Nakon 18. godine jednom mesečno se savetuje samopregled, nakon menstruacije, u prvom delu ciklusa.

 • Sa 30 godina – jednom godišnje otići na rutinski ultrazvučni pregled kod iskusnog radiologa.

 • Sa 40 godina – uraditi tzv. baznu mamografiju.

 • Od 40. godine nadalje se, uz ultrazvučni pregled, preporučuje i mamografija, kao zlatni standard dijagnostike.

Ovo su metode koje se međusobno dopunjuju i tačno se zna šta se od koje očekuje. Suština dijagnostike je da se u tkivu na svaki mogući način, sa visokom pouzdanošću, isključi prisustvo potencijalne patologije.

Da li je udruženje namenjeno isključivo ženama obolelim od karcinoma dojke?

U naše Udruženje se mogu učlaniti sve žene, bez obzira na to da li imaju zdravstvene probleme ili ne. Sa nama su i naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, osobe koje su nam bile najveća podrška tokom bolesti.

Gde zainteresovane žene mogu da vas pronađu?

Najlakše je da nas kontaktiraju putem društvenih mreža: sajta www.jednauzdrugu.rs, fb ili IG. Takođe, mogu nas pronaći u prostorijama Udruženja, u Šantićevoj 92 u Subotici, kao i u Salonu Miss Exclusive, ulica Šandora Petefija 9, takođe u Subotici.

Pročitajte i… Reč stručnjaka – prevencija, simptomi i dijagnostika karcinoma dojke

Jasmina UbiparipAnna Tarazevich via Pexels, privatne fotografije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.