Pitali ste Tamaru: „Kako se izboriti s posledicama kovida na psihičko zdravlje?“

by | 14 avgusta, 2021

Posledice kovida na psihičko zdravlje nešto su o čemu se sve češće govori i sa čime nije tako lako izaći na kraj. Verujemo da će odgovor psihoterapeutkinje dr med. Tamare Tomović na pitanje naše čitateljke značiti mnogima.

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake subote u 14 h.

posledice kovida na psihičko zdravlje

Posledice kovida na psihičko zdravlje: Kako se izboriti s njima?

Pismo čitateljke:

U braku sam 18 godina, muž je stariji od mene deset i nedavno je napunio 58. Naš odnos je skladan, čak smo se s vremenom uskladili i u pogledu seksualnog života. Međutim, muž je krajem prošle godine oboleo od kovida, pa iako nije bio bolnički lečen, dugo se oporavljao, a i dalje se žali na umor i bezvoljnost. To se ne odražava na njegov poslovni život i druženje, ali ima problem s potencijom. Čitala sam ponešto o tome na internetu i mogla bih reći da je on već nekoliko meseci unazad praktično impotentan. Razgovarali smo o tome, ali problem je i dalje tu.

Odgovor:

Draga D., umor i bezvoljnost mogu da budu uvod u neku depresivnu epizodu, a sve više se piše o uticaju kovida na psihičko zdravlje. Poslovni uspesi i druženje s prijateljima mogu da budu sredstva koja vašem suprugu odvlače misli od te bezvoljnosti. Važno je da razume da to nije dugoročno rešenje, već da je neophodan razgovor sa stručnjakom koji mu može pomoći da se rastereti strahova. Nažalost, nisu svi naučeni da razgovaraju o onome što ih brine. Često i nisu svesni svega toga i draže im je da to potiskuju kroz izlaske i alkohol. Međutim, strah je prisutan i čeka. Čini mi se da je problem vašeg supruga psihološke prirode, ali isto tako mislim da treba da se obrati i urologu. Važno je da mu date vremena i budete uz njega. Takve teške izazovne situacije mogu da približe, ali i da odvoje par. Nadam se da će vas ovo približiti.

Pročitajte i… Lenguišing – osećanje 2021. Kako ga prepoznati i izaći s njim na kraj?

Jonathan Borba: portret stručnjaka: via Tamara Tomović