Pitali ste Tamaru: „Muči me dilema na početku veze…“

by | 17 jula, 2021

Dilema na početku veze, koja može da se javi ukoliko partner za vas nema vremena koliko biste želeli, glasi: Da li je zaista prezauzet ili se ohladio? Psihoterapeutkinja Tamara Tomović odgovara na pitanje naše čitateljke.

Više o dr med. Tamari Tomović potražite na adresi mindprotect.rs

Ukoliko imate problem s kojim ne uspevate da izađete na kraj, pozivamo vas da se obratite za pomoć našoj stručnoj saradnici – dr med. Tamari Tomović, psihoterapeutkinji i treneru poslovnih veština.

Pišite nam na imejl adresu: [email protected] (subject: Za Psiho kutak). Molimo vas da u svojim pismima napišete i sledeće podatke: godine, obrazovanje, bračni status, imate li žive roditelje, imate li braću i sestre, jeste li ekonomski obezbeđeni, da li ste zaposleni. Svi ti podaci su važni za dobijanje adekvatnijeg odgovora. Imena možete pisati kao inicijale, a podaci koji služe kao opis neće biti objavljeni.

Po jedan Tamarin odgovor objavljujemo svake subote u 14 h.

Dilema na početku veze: Da li je zaista prezauzet ili se ohladio?

Pismo čitateljke:

Pre pola godine ušla sam u novu vezu, oboje imamo po 26 godina. Ja sam već godinu dana u potrazi za poslom, a on se zaposlio pre tri meseca. Sada smo u situaciji da ja imam mnogo slobodnog vremena, koje bih želela da provodim s njim, a nasuprot toga – moj dečko, s kojim je sve krenulo u početku sjajno, sada gotovo uopšte više nema vremena za mene. I pored toga što o ovome razgovaramo otvoreno, ne mogu da procenim da li se ohladio ili je zaista prezauzet. Zameram mu i što, ipak, ima uvek vremena za svoje muško društvo.

Odgovor:

Draga Ana Marija, malo ste napisali o sebi, više ste usredsređeni na vezu s partnerom. Posle šest meseci prestaje prvobitna zaljubljenost i parovi zauzimaju nove realnije pozicije u vezi. Jasno je da želite da provodite vreme s njim jer se tako osećate lepo, sigurno i voljeno. S druge strane, pitanje je šta njemu treba u ovom trenutku života. Moguće je da mu je sad karijera veoma važna, kao i vreme s prijateljima. Razumem i da se vi osećate isključeno iz njegovog života. Ukoliko razgovarate otvoreno, kako ste naveli, sigurno biste razumeli da zaista želi da prekine vezu s vama.

Sada se zapitajte i ‘šta ja zaista želim’… Šta mogu da usavršim što će mi pomoći u potrazi za poslom? Mogu li da naučim neku novu veštinu, jezik, kuvanje, literarno obrazovanje? Da li mogu i ja više da viđam svoje prijateljice i porodicu? Ili mogu da volontiram negde? Pokušajte da umirite žudnju kroz disanje, vežbe relaksacije i pokušajte da usmerite pažnju na sebe. Bićete začuđeni kad partner počne ponovo da vas otkriva. Sigurna sam da ne želite da mu postanete balast, nego inspiracija, te da on zaista hoće da provodi vreme s vama. Naravno, nastavite da negujete otvoren razgovor.

via Tamara Tomović