Plućne bolesti kod žena: Udahnite duboko i razmotrite ove činjenice…

by | 1 marta, 2022
plućne bolesti kod žena

Plućne bolesti kod žena i dalje ne dobijaju pažnju koju zaslužuju, a treba da se uzme u obzir to da stanja poput astme i raka pluća žene pogađaju drugačije i često teže nego muškarce. Neželjeni rezultat: kasne dijagnoze i rizičniji ishodi. Evo šta je važno da znate o ovoj temi

Duboko udahnite i razmotrite ove činjenice: rak pluća je češći kod žena mlađih od 55 godina nego kod muškaraca istih godina. Žene koje ne puše imaju veću verovatnoću da će im biti dijagnostikovana hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) nego muškarci nepušači. A kada su odrasle osobe u pitanju, astma je uglavnom ženska bolest.*

Kod plućnih bolesti postoji izražena razlika po polovima – koja najčešće nije u korist žena, a ta činjenica se retko uzima u obzir prilikom postavljanja dijagnoze. Kao i u slučaju bolesti srca, izgleda da lekari često ne shvataju dovoljno ozbiljno plućne probleme žena, a glavni razlog je što i dalje vlada uvreženo mišljenje da su ozbiljne plućne bolesti prvenstveno muški problem. To potvrđuje i činjenica da se ženama češće dijagnostikuje uznapredovali stadijum bolesti pluća nego muškarcima. A, naravno, kao i za sve ostale bolesti, i za plućna oboljenja važi pravilo da – što se ranije uspostavi dijagnoza, lečenje će biti uspešnije.

Naš savet? Da biste zaštitili zdravlje svojih pluća, naoružajte se informacijama!

Plućne bolesti kod žena

Polne razlike počinju da se uočavaju već u ranim fazama razvoja. U proseku, devojčice prohodaju i progovore brže nego dečaci. One se brže razvijaju – a to važi i za prenatalnu fazu. Tokom poslednja dva meseca u maminom stomaku, devojčice prednjače oko nedelju dana u razvoju pluća u odnosu na dečake, otkriva izveštaj objavljen u časopisu Nature: Pediatric Research.

Za prevremeno rođenu bebu, razlika od nekoliko dana u zrelosti pluća – može biti linija razdvajanja između toga ima li ili nema većih komplikacija na disajnim organima. Ova prednost koju imaju novorođene devojčice osnovni je razlog zbog kojeg one prednjače i u kasnijim fazama razvoja. Veća je verovatnoća da će dečaci biti rođeni prevremeno, pa čak i ako su rođeni u istom gestacijskom uzrastu oni će češće nego devojčice umirati usled prevremenog porođaja, posebno od težih komplikacija na plućima. Prevremeno rođeni dečaci koji prežive imaju veću verovatnoću (u odnosu na devojčice) od dugotrajnog invaliditeta, uključujući hroničnu bolest pluća.

Pluća sadrže receptore za polne hormone, koji igraju značajnu ulogu kad je u pitanju rizik od bolesti pluća. Muški hormoni, kao što je testosteron, mogu da ometaju proizvodnju surfaktanta, mešavine masti, proteina i ugljenih hidrata, koji sprečava slepljivanje manjih disajnih puteva. Nasuprot tome, ženski hormoni, poput estrogena, podstiču proizvodnju surfaktanta. Kod beba, nedostatak surfaktanta izaziva ozbiljne probleme s plućima, što doprinosi nepovoljnom položaju dečaka pri rođenju. (Međutim, rane komplikacije na plućima kod beba uglavnom su izazvane nedostatkom zrelosti.)

Pročitajte i… Kad astma nije pod kontrolom – koje su posledice?

Ipak, po rođenju dečaci imaju jednu prednost u odnosu na devojčice, kada su disajni organi u pitanju, i ona traje tokom celog života: njihova pluća i disajni putevi su –veći! Zapremina pluća odraslih žena je za oko 10-12% manja nego kod muškaraca iste visine i uzrasta. Čak i kad je veličina pluća ista, žene imaju uže disajne puteve nego muškarci. To znači i da one imaju manje rezervnog tkiva koje može da preuzme funkciju u slučajevima kad su delovi pluća oštećeni astmom, HOBP ili kancerom.

Astma na hormonskom rolerkousteru

Astma je hronična bolest koja izaziva upalu disajnih puteva, što dovodi do kratkog daha, zviždanja u grudima, stezanja u plućima i kašlja. Ako se i vi mučite s ovom bolešću, važno je da znate da polni hormoni imaju na nju veći uticaj nego što verovatno mislite. Na primer:

U DETINJSTVU dečaci češće nego devojčice pate od astme, ali posle puberteta broj devojčica sa astmom nadmašuje broj dečaka.

DEVOJČICE koje ranije dobiju menstruaciju imaju dvostruko veći rizik od astme u odnosu na one koje ciklus dobiju kasnije.

ODRASLE ŽENE imaju dvostruko veći rizik od teškog oblika astme od pripadnika suprotnog pola, češće završavaju u Hitnoj pomoći, a i rizik od hospitalizacije i smrti im je dvostruko uvećan u poređenju s muškarcima.

KOD ŽENA SA ASTMOM, njih 30-40% doživljava pojačanje simptoma pre ili tokom menstruacije.

ŽENE koje su rodile veći broj dece izložene su većoj verovatnoći da dobiju astmu.

NAKON MENOPAUZE, stopa astmatične bolesti doživljava plato kod žena, iako kod muškaraca nastavlja da raste kako stare.

Evo zašto polni hormoni utiču na ove promene: smatra se da muški polni hormoni (androgeni), poput testosterona, imaju antiinflamatorna svojstva, dok su ženski polni hormoni, posebno estrogen, proinflamatorni. U prevodu, to znači da kod dečaka učestalost i težina astme s godinama opada, jer su od puberteta preplavljeni muškim hormonima, ali u isto vreme izlaganje ženskim hormonima kod devojčica ima suprotan efekat.

Devojke i žene koje su duže i intenzivnije bile izložene ženskim hormonima, kao što su devojke koje rano dobiju menstruaciju i žene koje su imale veći broj trudnoća, sklonije su napadima astme.

Jedan od mnogih faktora koji objašnjava zašto se napadi astme pogoršavaju kod nekih žena tokom menstruacije jeste efekat ženskog hormona progesterona na mikroskopske organele – treplje ili cilije, koje pomeraju sluz iz pluća. Velike količine progesterona tokom menstruacije smanjuju brzinu pomeranja cilija, što dovodi do začepljenja disajnih puteva.

Faktor pušenja

Žene koje puše, ili koje su u prošlosti koristile cigarete, imaju veću verovatnoću da će dobiti astmu nego muškarci pušači ili bivši pušači. Osim toga, kod žena rak pluća može da se razvije i nakon manje intenzivne izloženosti duvanskom dimu i u ranijoj starosnoj dobi nego kod muškaraca.

Postoji nekoliko pretpostavki zbog čega žene lošije podnose cigarete nego muškarci. Jedna od njih kao razlog navodi manje disajne puteve, druga da zbog hormona žene drugačije metabolišu dim, a treća da ženski organizam ima drugačije inflamatorne reakcije na duvanski dim.

Pročitajte i… Bolesti izazvane pušenjem

Rak pluća kod žena koje nikada nisu pušile je ređi, ali ipak 30% slučajeva smrti usled kancera pluća dešava se među ženama koje su čitavog života bile nepušači. Koji su uzroci raka pluća kod nepušača? To mogu biti različite kancerogene supstance, uključujući pasivno pušenje, zagađenje vazduha, radioaktivni gas radon (koji je Svetska zdravstvena organizacija, posle duvanskog dima, proglasila drugim najvećim uzročnikom raka pluća) i druge hemikalije. Osim toga, i nepušači mogu imati genetsku predispoziciju ka ovom oboljenju. Ipak, stručnjaci još uvek ne umeju da objasne zbog čega su žene koje ne puše u većoj opasnosti od muškaraca nepušača.

Kako izbeći pogrešnu dijagnozu

Rak pluća i HOBP dugo su smatrani bolestima starijih i oboljenjima muškaraca, i to je jedan od razloga zbog kojeg lekari, nenamerno doduše, nedovoljno detaljno proveravaju mlađe žene koje im se jave sa simptomima kašlja i otežanog disanja, posebno ukoliko nisu pušači.

Međutim, čak i žene koje puše možda neće biti shvaćene na pravi način, već će se problemi s disanjem češće povezati sa uznemirenošću ili napadima panike, a drugi simptomi raka pluća, poput umora, mogu pogotovo nositi sumnju na druge uzroke i biti pogrešno protumačeni.
Zato, ako osećate disajne probleme (posebno ukoliko pušite ili ste bivši pušač), raspitajte se kod svog lekara o tome šta je potrebno da bi vas poslao na skrining pluća. Uz to, iznesite eventualnu porodičnu istoriju plućnih bolesti. Veća je verovatnoća da će se bolest razviti kod nepušača sa porodičnom istorijom raka pluća.

Pročitajte i… Naučite šta vam govori kašalj

Još jedna tema, kada su plućne bolesti kod žena u pitanju, koju je važno pomenuti: Šta udišete tokom dana? Na bolesti pluća utiče i izloženost najrazličitijim materijama. Često mesite hleb ili kolače? Izloženi ste brašnu koje može biti uzročnik. Slikate uljanim bojama? Njihova isparenja mogu oštetiti pluća.

Kakvo je zagađenje vazduha u mestu u kojem živite? Da li pušite? Sve to može dovesti do bolesti pluća. Cilj je da jasno komunicirate sa svojim lekarom o svojim simptomima, izloženosti različitim potencijalno opasnim materijama i rizicima. Dijagnoza plućnih bolesti mora se postaviti rano. A na vama je da se uverite da ste shvaćeni ozbiljno i pregledani detaljno.

ZNAKOVI ZA UZBUNU

Kratak dah
Kašalj koji ne nestaje
Respiratorna infekcija koja se ne poboljšava antibioticima
Zviždanje u plućima
Problemi sa disanjem kad vežbate ili se na drugi način naprežete
Hroničan sekret
Bol u grudima
Iskašljavanje krvi
Nenamerni gubitak u težini

Plućne bolesti kod žena – Kako lakše da dišete

Ne možete učiniti mnogo da promenite svoje gene ili hormone, ali ipak možete smanjiti verovatnoću za razvoj ili pogoršanje bolesti pluća.

OSTAVITE PUŠENJE. I pasivno pušenje takođe može izazvati oboljenje pluća, pa nemojte dozvoliti pušenje u svom domu, kancelariji ili bilo gde u vašoj blizini.

ODRŽAVAJTE ZDRAVU TEŽINU. Gojazne žene češće razvijaju astmu nego gojazni muškarci. Masne naslage na stomaku posebno su povezane s lošijom funkcijom pluća, verovatno zato što pojačavaju upalne procese u organizmu, pokazala su istraživanja.

RAZMOTRITE DA STAVITE MASKU kad izlazite napolje, ukoliko je zagađenje vazduha veliko. Ovo je posebno važno ako imate hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

VEŽBAJTE. Svaki aerobni trening, čak i samo hodanje, jača vaša pluća.

OTVORITE PROZORE kada koristite sredstva za čišćenje, farbate, upotrebljavate lak za nokte ili lak za kosu… Ali zatvorite ih kad je zagađenje napolju intenzivno, na primer, tokom zimske grejne sezone ili ako je u vašoj blizini velika saobraćajna gužva.

POBOLJŠAJTE VAZDUH U ZATVORENOJ PROSTORIJI PREČIŠĆIVAČEM, po mogućnosti onim sa HEPA filterom.

JEDITE VIŠE VOĆA I POVRĆA. Neki dokazi sugerišu da ishrana bogata voćem i povrćem može pomoći u zaštiti od raka pluća i kod ljudi koji puše i kod onih koji ne puše.

SHVATITE RADON OZBILJNO. Ovaj prirodni radioaktivni gas nastaje kada se radioaktivni metali, poput uranijuma, razgrađuju u tlu. U kuće ulazi kroz pukotine u zidovima i temeljima, a ponekad se može naći i u bunarskoj vodi. Radon je drugi vodeći uzročnik raka pluća (posle duvanskog dima), a izloženost njemu predstavlja mnogo veći rizik za pušače nego za nepušače.

lepotaizdravlje.rsIlustracija: Maria Petrishina / iStock via Getty; puhhha/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; AntonioGuillem/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.