P&O: Šta podrazumeva priprema žene za vantelesnu oplodnju?

by | 10 januara, 2023
priprema žene za vantelesnu oplodnju

Šta podrazumeva priprema žene za vantelesnu oplodnju, a koje pripreme treba da prođe muškarac? Šta podrazumeva stimulacija jajnih ćelija i kako se ona sprovodi? Mi pitamo, stručnjaci odgovaraju! Odgovore je dao ass prim. dr sc. med. Aleksandar Dobrosavljević, specijalista ginekologije i akušerstva, GAK Narodni front. 

Lepota i zdravlje za GAK Narodni front.

  • Kako se ispituje sterilitet kod žena?

Sterilitet ili infertilitet podrazumeva stanja kad nakon jedne godine nezaštićenih seksualnih odnosa ne dolazi do trudnoće. Ukoliko su pacijentkinje starije od 35 godina, ovaj period iznosi šest meseci, a kod pacijentkinja sa 40 godina i starijim – potrebno je početi odmah sa proverom. Iz ovoga možemo da zaključimo da su godine pacijentkinje najbitniji pojedinačni faktor koji utiče na uspeh vantelesne oplodnje.

Prvi korak u ispitivanju steriliteta kod žena je uzimanje detaljnih anamnestičkih podataka, od kojih su posebno značajni redovni menstrualni ciklusi, koji bi trbalo da traju od 21 do 35 dana, prisustvo prethodnih ginekoloških oboljenja, ali i drugih oboljenja koja nisu primarno ginekološkog porekla (imunološka, hematološka, nasledna oboljenja).

Nakon anamneze, nastavljamo sa dijagnostičkim procedurama – ispitivanje ovarijalne funkcije, koja se utvrđuje ultrazvučnim pregledom i određenim hormonskim analizama. Jedan od najčešćih razloga izostanka ovulacije jeste sindrom policističnih jajnika, ali razlog mogu biti i poremećaji štitne žlezde, povišena vrednost prolaktina i smanjena ovarijalna rezerva. Potrebno je detektovati i eventualne anomalije materice, koje su najčešće urođene, a one se dijagnostikuju 3D transvaginalnim ultrazvukom. Sledeći važan faktor je ispitivanje prohodnosti jajovoda, koje se vrši ubacivanjem kontrastnog sredstva u matericu, koje bi dalje trebalo da prolazi nesmetano kroz oba jajovoda do trbušne duplje. Ova provera se može vršiti: rentgenskim snimanjem (HSG), primenom ultrazvučnog kontrasta (HyCoSy) ili ultrazvučnim snimanjem uz primenu fiziološkog rastvora (SIS/SHSG). U nekim slučajevima, u zavisnosti od vrste problema, potrebno je uraditi laparoskopiju ili histeroskopiju.

  • Šta podrazumeva priprema žene za vantelesnu oplodnju?

Nakon ispitivanja uzroka steriliteta i postavljanja indikacija za postupak vantelesne oplodnje, kod pacijentkinja je potrebno ponoviti ultrazvučni pregled, uraditi hormonske analize i određene virusološke analize koje podrazumevaju one na hepatitis B, hepatitis C, HIV, rubeolu, ali i analize na sifilis i toksoplazmozu. Potrebno je uraditi i briseve (cervikalni, vaginalni bris i bakterijska vaginoza, kao i bris na hlamidiju).

  • Koje pripreme je potrebno da izvrši muškarac?

Jedan od osnovnih  nalaza prilikom ispitivanja uzroka neplodnosti kod muškarca je spermogram, kojim se ispituje kvalitet sperme, odnosno broj, pokretljivost i morfologija spermatozoida. Ukoliko se radi o veoma lošem spermogramu, < 5 miliona/ml, potrebno je uraditi i određene hormonske i genetske analize. Loš spermogram podrazumeva neki od sledećih problema ili više njih istovremeno: mali broj spermatozoida, slaba pokretljivost spermatozoida ili mali broj spermatozoida normalnog oblika. Razlozi za loš spermogram mogu biti genetski, stečeni, starosne prirode ili posledica loših životnih navika i uticaja sredine.

Od virusoloških analiza muškarac treba da uradi sve isto kao i žena, dok bakteriološke analize podrazumevaju bris uretre, bris na hlamidiju i spermokulturu. U nekim situacijama sa veoma lošim spermogramom primenjuju se tehnike biopsije testisa, kako bi se dobili spermatozoidi.

  • Na koji način se razlikuje priprema za klasičan tretman VTO (IVF) od pripreme za ICSI ?

Nema razlike u pripremi za klasičan tretman u odnosu na intracitoplazmatsku injekciju spermatozoida u jajnu ćeliju (ICSI metodu). Kada aspiracijom dobijemo dovoljan broj jajnih ćelija, često primenjujemo i jednu i drugu metodu. ICSI metoda je posebno korisna kada je uzrok neplodnosti loš spermogram.

  • Šta podrazumeva stimulacija proizvodnje jajnih ćelija i kako se ona sprovodi?

U spontanom ciklusu dolazi do formiranja jednog folikula i prilikom ovulacije oslobađa se jedna jajna ćelija. Kako bi se povećala šansa da se dobije veći broj kvalitetnih jajnih ćelija, a samim tim i veći broj embriona, u postupcima vantelesne oplodnje primenjuje se stimulacija ovulacije. Stimulacija ovulacije podrazumeva upotrebu veće doze hormona kako bi se aktivirao, te sazreo, veći broj folikula. Kada folikuli dostignu odgovarajuću veličinu, zaustavlja se stimulacija i daje se stop injekcija koja služi da omogući završno sazrevanje jajne ćelije i ovulaciju. Neposredno pre ovulacije, u anesteziji i pod kontrolom ultrazvuka, iglom se aspiriraju jajne ćelije iz zrelih folikula, koje se kasnije koriste za oplodnju u laboratorijskim uslovima.

AndreyPopov / iStock via Getty, GAK Narodni front


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.