Policistični jajnici: Kako nastaju, ima li leka i kakav je njihov uticaj na trudnoću?

by | 7 decembra, 2022
policistični jajnici, sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici su najčešći uzrok ženskog steriliteta, a ima ih svaka deseta žena

Ciste na jajniku, problemi sa začećem, pojačana maljavost, teško kontrololisanje telesne težine… Ovo je samo deo simptoma sa kojima se suočavaju žene koje imaju sindrom policističnih jajnika – izuzetno čestog ženskog stanja koje izazvanog hormonalnim disbalansom.

Bolest koja nije opasna po život, ali utiče na gotovo svaki aspekt života žene, ponovo je dospela u žižu nakon što je jedna od najpopularnijih modela današnjice, Hailey Bieber podelila sa javnosti informaciju da na jajniku ima cistu veličine jabuke. Na ovoj mršavici, jedna ovakva cista primeti se poput malešnog trudničkog stomaka. Ali, ne – nije u pitanju beba.

– Bolno je, čini da se osećam kao da ću se razboleti, muka mi je… Osećam se prilično loše, sveukupno – rekla je Bieberova koja je već imala sličan zdravstveni problem.

Šta su policistični jajnici?

 

A kada su ciste na jajnicima česte i kada izazivaju probleme ili se udruže sa još nekim simptomima, lekar će najpre proveriti sledeću dijagnozu: policistični jajnici.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je uobičajen zdravstveni problem uzrokovan disbalansom polnih hormona.

Svakoga meseca, jajnici oslobađaju jednu jajnu ćeliju u sklopu zdravog menstrualnog ciklusa. Ali, ako imate policistične jajnike, jajna ćelija se neće razviti kao što bi trebalo ili se neće osloboditi tokom ovulacije.

Sindrom policističnih jajnika može izazvati izostanak ili neredovne menstruacije, a one opet mogu otežati ostajanje u drugom stanju.

 

Policistični jajnici: Koje žene su im sklone?

Između 5% i 10% žena između 15 i 44 godine, ili tokom godina u kojima su sposobne za reprodukciju ima policistične jajnike. Većina žena otkrije da ima ovaj sindrom negde u 20-im ili 30-im godinama, kada otkriju da imaju problem da zatrudne. Ali, policistični jajnici mogu da nastanu u bilo kom trenutku nakon puberteta.

Ne postoji način da se predvidi koja će žena razviti sindrom policističnih jajnika. Imaju ga žene svih rasa, etničkih grupa, starosti… Nauka je jedino utvrdila da je rizik veći za gojazne žene i za žene čije bliske rođake (majke ili sestre) imaju policistične jajnike.

 

Simptomi policističnih jajnika

Neki od simptoma uključuju:

  • Neredovan menstrualni ciklus. Žene sa policističnim jajnicima mogu  imate neredovne menstruacije, neki ciklusi mogu izostati, čak se može desiti da ukupan broj menstruacija tokom jedne godine bude manji (osam menstruacija, pa i manje). Kod druge grupe žena policistični jajnici izazovu učestale menstruacije koje stižu na 21 dan ili čak manje.
  • Pojačana maljavost – Previše dlaka na licu, bradi ili delovima tela gde muškarci obično imaju malje. Ovo se zove „hirzutizam“. Hirzutizam pogađa do 70% žena sa policističnim jajnicima.
  • Akne na licu, grudima i gornjem delu leđa
  • Gubitak kose
  • Povećanje telesne težine ili poteškoće sa gubitkom težine
  • Zatamnjenje kože, posebno duž vratnih nabora, u preponama i ispod grudi

 

Šta izaziva policistične jajnike?

Tačan uzrok sindroma policističnih jajnika nije poznat. Većina stručnjaka smatra da nekoliko faktora, uključujući genetiku, igra ulogu:

Visok nivo androgena.  To su muški hormoni, tj oni koji kontrolišu razvoj muških polnih osobina. Žene sa policističnim jajnicima imaju više androgena nego što je normalno. Nivoi androgena viši od normalnog kod žena mogu sprečiti jajnike da otpuštaju jajne ćelije (ovulaciju) tokom svakog menstrualnog ciklusa i mogu izazvati dodatni rast kose i akne.

Visok nivo insulina. Insulin je hormon koji kontroliše važan metabolički proces: kako se hrana koju jedete pretvara u energiju. Insulinska rezistencija javlja se kod osoba čije ćelije ne reaguju normalno na insulin. Kao rezultat, nivo insulina u krvi postaje veći od normalnog. Policistični jajnici često su praćeni i insulinskom rezistencijom. Ovo je posebno često kod gojaznih žena ili onih koje imaju nezdrave navike u ishrani, nemaju dovoljno fizičke aktivnosti i imaju porodičnu istoriju dijabetesa. Vremenom, insulinska rezistencija može dovesti do dijabetesa tipa 2.

 

Policistični jajnici i druga obolenja

Da, studije su otkrile veze između sindroma policističnih jajnika i drugih zdravstvenih problema, uključujući:

Dijabetes. Više od polovine žena sa policističnim jajnicima imaće dijabetes ili predijabetes (netoleranciju na glukozu) pre 40. godine.
Visok krvni pritisak. Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju veći rizik od visokog krvnog pritiska u poređenju sa ženama istog uzrasta čiji jajnici su zdravi. Visok krvni pritisak je vodeći uzrok srčanih bolesti i moždanog udara.
Nezdrav holesterol. Žene sa policističnim jajnicima često imaju viši nivo LDL (lošeg) holesterola i nizak nivo HDL (dobrog) holesterola. Visok holesterol povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Apneja u snu. Ovo je trenutni i ponovljeni zastoj u disanju koji prekida san. Mnoge žene sa sindromom policističnih jajnika imaju prekomernu težinu ili gojaznost, što može izazvati apneju u snu. Apneja u snu povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa.
Depresija i anksioznost. Depresija i anksioznost su uobičajene kod žena sa policističnim jajnicima.
Kancer endometrijuma. Problemi sa ovulacijom, gojaznošću, insulinskom rezistencijom i dijabetesom (svi uobičajeni kod žena sa ovim stanjem) povećavaju rizik od razvoja raka endometrijuma (sluzokože materice ili materice).

 

Policistični jajnici i trudnoća: Da li  mogu da ostanem u drugom stanju?

 

Da. Ako imate policistične jajnike, ne znači da ne možete da zatrudnite. Policistični janici su jedan od najčešćih, uzroka neplodnosti kod žena, ali su izlečivi. Kod žena sa sindromom policističkih jajnika hormonska neravnoteža ometa rast i oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika (ovulaciju). Ako nemate ovulaciju, ne možete zatrudneti.

Vaš lekar može da razgovara sa vama o načinima da vam pomogne da ovulirate i da povećate šanse da zatrudnite.

policistični jajnici, trudnoća, test za trudnoću

Kako policistični jajnici utiču na trudnoću?

Ovaj sindrom može da izazove probleme tokom trudnoće. Žene se policističnim jajnicima češće imaju: pobačaje, gestacijski dijabetes, preeklampsiju. Takođe, trudnoće se češće završavaju carskim rezom.

 

Policistični jajnici i trudnoća: Kako da smanjim rizik od problema u trudnoći?

Možete smanjiti rizik od problema tokom trudnoće ako:

Dostignete zdravu težine pre nego što zatrudnite.
Dostignete zdrav nivo šećera u krvi pre nego što zatrudnite. To možete učiniti kombinacijom zdravih navika u ishrani, redovne fizičke aktivnosti, gubitka težine i lekova kao što je metformin.
Uzimate folnu kiselinu. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koliko vam je folne kiseline potrebno.

 

Policistični jajnici: Kako se otkrivaju i leče

 

Ne postoji jedinstveni test za ovu dijagnozu. Da bi pomogao u dijagnostici policističnih jajnika i isključio druge uzroke vaših simptoma, vaš lekar može razgovarati sa vama o vašoj medicinskoj istoriji i obaviti fizički pregled i različite testove čiji je zadatk da isključe druga medicinska stanja.

Ako lekar isključi druge  bolesti, a testovi pokažu da imate neredovne menstruacije, ciste na jednom ili oba jajnika, pojačani nivo androgena, hirzutizam, bubuljice ili proređivanje kose, najverovatnije će razmisliti o dijagnozi policistični jajnici.

 

Kako se leče policistični jajnici?

Ne postoji lek za ovo stanje, ali postoje načini da simptome držite pod kontrolom. Vi i vaš lekar ćete raditi na planu lečenja na osnovu vaših simptoma, vaših planova za rađanje dece i vašeg rizika od dugoročnih zdravstvenih problema kao što su dijabetes i bolesti srca. Mnogim ženama će biti potrebna kombinacija tretmana, uključujući: lekove, promenu ishrane i, eventualno, gubljenje težine.

 

Da li će sindrom policističnih jajnika nestati u menopauzi?

Da i ne. Policistični jajnici utiču na mnoge sisteme u telu. Mnoge žene sa ovim sindromom smatraju da njihovi menstrualni ciklusi postaju redovniji kako se približavaju menopauzi. Međutim, njihov hormonski disbalans se ne menja sa godinama, tako da one mogu da nastave da imaju sve simptome policističnih jajnika.

 

 

 

NataliaIakubovskaya, Menshalena/GettyImagesPlus


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.