Polno prenosive bolesti : Nekoliko osnovnih stvari koje je važno znati

by | april 20, 2022
polno prenosive bolesti

Uprkos svim vidovima informisanja i sredstvima kontracepcije, polno prenosive bolesti i dalje su prisutne, a statistike su zabrinjavajuće.

Uprkos mišljenju da se seksualno odnosno polno prenosive bolesti javljaju kod tinejdžera i adolescenata, najnovije statistike pokazuju da su ova oboljenja sve prisutnija i kod starijih, fizički aktivnih osoba. A broj obolelih je u porastu.

Termini polno prenosiva bolest i polno prenosiva infekcija nemaju isto značenje. Infekcija se javlja kada bakterija, virus ili parazit napadnu telo, do čega dolazi nakon zaražavanja. Sama po sebi, infekcija ne mora da se manifestuje, a oboljenje uglavnom dolazi s očiglednim simptomima.

Članak se nastavlja posle reklama

Polno prenosive bolesti i simptomi

Najčešći znakovi oboljenja su:

 • bol ili nelgoda tokom seksualnog odnosa
 • potreba za mokrenjem tokom seksualnog odnosa
 • otekline, osip ili izbočine na polnim organima, anusu, zadnjici, butinama ili u ustima
 • neobičan sekret ili krvarenje iz polnih organa
 • bol i/ili otekline na testisima
 • svrab polnog organa
 • krvarenje nakon seksualnog odnosa

Važno je napomenuti da se neće svaka polno prenosiva bolest manifestovati, odnosno, neke bolesti su bez simptoma. Ukoliko simptomi postoje, oni mogu varirati od osobe do osobe.

Drugi simptomi su:

Članak se nastavlja posle reklama
 • povišena telesna temperatura
 • umor
 • gubitak pamćenja
 • promene u vidu ili sluhu
 • mučnina
 • gubitak kilograma

Kako se prenose polne bolesti?

Kako im samo ime kaže, ova oboljenja prenose se seksualnim odnosom. Tu spada i kontakt telesnih tečnosti s kožom, preko polnog organa pa čak i putem oralnog seksa.

Vrste polno prenosivih bolesti

Zapaljenske bolesti karlice

Članak se nastavlja posle reklama

U ova oboljenja najčešće spadaju gonoreja, hlamidija i trikomonijaza. Preko 2,5 miliona žena je zabeležilo makar jedno takvo oboljenje tokom života.

Ova oboljenja se manifestuju putem bola u karlici i donjem stomaku, bola tokom odnosa, teškog, bolnog i neregularnog vaginalnog krvarenja, neobičnog sekreta, mučnine i povišenje temperature.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovakva oboljenja se leče antibioticima, ukoliko se dijagnostikuju na vreme.

Pročitajte i… 7 simptoma polno prenosivih bolesti koji se ne smeju zanemarivati

Tercijarni sifilis

Članak se nastavlja posle reklama

U pitanju je početni stadijum sifilisa, koji je poprilično redak. Manifestuje se s jednom ili nekoliko oteklina na genitalijama, anusu ili u ustima. Ukoliko se ne leči na vreme, sifilist prelazi u latentnu fazu.

Oko četvrtina obolelih će razviti tercijarni sifilis, koji nastaje od 10 do 30 godina nakon inicijalne infekcije.

Ovo oboljenje može da dovede do ozbiljnijih problema kao što su gubitak sluha i/ili vida, gubitak pamćenja, infekcije mozga, srčanih oboljenja…

Članak se nastavlja posle reklama

Što se sifilis pre dijagnostifikuje i leči, manje su šanse za trajnijim posledicama. Najčešće, sifilis se leči injekcijama penicilina.

Pročitajte i… Mogući razlozi krvarenja nakon seksualnog odnosa

HPV

Humani papiloma virus je polno prenosiva bolest koja može da dovede do pojave kondiloma ili pak do promena u ćelijama, što dalje može da uzrokuje kancer. Najčešće vrste kancera koje izaziva HPV su rak grlića materice, ali i oralni kancer, kancer vulve, penisa ili analni kancer.

Prema istraživanjima, HPV 16 i HPV 18 su najčešći uzročnici kancera i to preko 90% analnih, 75% vaginalnih i 60% kancera penisa.

Članak se nastavlja posle reklama

Simptomi variraju, a otekline, izbočine, krvarenje i bol su najčešći.

Pročitajte i… Istražili smo za vas – zašto je važna HPV vakcina?

Ukoliko se dijagnostikuje na vreme, tretira se hemioterapiom, radioterapijom ili operacijom.

Kada su u pitanju druge vrste HPV virusa, može doći  do pojave kondiloma, od kojih godišnje oboli oko 350 hiljada ljudi. U pitanju su male, grozdaste izbočine koje se javljaju na i u polnim organima, na anusu, preponama, ali i u ustima.

Članak se nastavlja posle reklama

Kondilomi se uklanjaju operacijom (laserom ili spaljivanjem), a ponekad, nestanu i sami od sebe. Međutim, sam virus ostaje u telu. U nekim slučajevima kondilomi se vraćaju, a u nekim, HPV nestane iz tela.

SIDA

HIV virus može da ošteti imuni sistem i da poveća rizik od drugih oboljenja. Ljudi koji imaju HIV simptome mogu da ih osete tek godinama nakon infekcije. Najčešće se javljaju rapidan gubitak težine, ekstremni umor, otekline, infekcije, neurološka oboljenja…

Lek za sidu i dalje ne postoji, ali određeni medikamenti virus drže pod kontrolom.

Polno prenosive bolesti i trudnoća

Neke seksualno prenosive bolesti se s majke prenose na dete tokom trudnoće. Pored HIV-a, tu spada i sifilis koji može da dovede do spontanog pobačaja ili ozbiljnih infekcija. Humani papiloma virus može da izazove i neplodnost.

Da biste smanjili rizik od oboljenja, koristite prezervative tokom seksualnog odnosa i redovno idite na preglede.

Napomena: Tekstovi predstavljeni na portalu lepotaizdravlje.rs informativnog su karaktera i ne mogu biti zamena za stučni savet od strane medicinskih profesionalaca. 

lepotaizdravlje.rsAlex Green via Pexels