10 namirnica koje štite srce od bolesti

by | februar 4, 2016

Promena loših životnih navika ključ za je za očuvanje zdravlja srca, ali i celokupnog organizma.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zdravlje znači i dobru regeneraciju organa, jer se stare ćelije moraju zameniti novim. Hrana je veoma važna za ovakve obnove i korisno je znati koje su namirnice od najveće pomoći…

Članak se nastavlja posle reklama

Za srce se dugo verovalo da se ne regeneriše, da ceo život imamo “isto” srce, ali istraživanja su dokazala da pumpa organizma može da se obnovi i to tri do četiri puta u toku života.

Pročitajte i… Ovo je 10 najzdravijih namirnica na planeti

Masti životinjskog porekla sadrže LDL ili “loš” holesterol koji se veoma lako vezuje za slobodne radikale i tako postaje još opasniji, jer se brže lepi za zidove krvnih sudova. Materije koje sprečavaju LDL oksidaciju nazivaju se antioksidanti i, zajedno sa vitaminima C, E i A, nalaze se u svežem voću i povrću.

Koje namirnice čuvaju zdravlje srca pogledajte na sledećim stranama… 

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Morska riba

Članak se nastavlja posle reklama

Osobe koje često konzumiraju morsku ribu, ređe obolevaju od koronarnih bolesti. Razlog je taj što riblja mast sadrži omega-3 masne kiseline, koje sprečavaju nastanak ateroskleroze, regulišu krvni pritisak, smanjuju oksidaciju LDL holesterola i održavaju normalan ritam srca.

Pročitajte i… Trčanje eliminiše masne naslage i štiti srce od bolesti

Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, preteran unos ovog zdravog sastojka ribe može da pojača navedene komplikacije, umesto da ih eliminiše. Upravo zbog toga, postavlja se pitanje koliko je zdravo konzumirati suplemente omega-3 masnih kiselina koji mogu da se nabave u slobodnoj prodaji.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Članak se nastavlja posle reklama

2. Crno vino

Jedna čaša ovog alkoholnog pića dnevno korisna je za srce. Naučna istraživanja pokazuju da alkohol (naravno, u umerenim količinama) povećava nivo HDL ili “dobrog” holesterola i smanjuje rizik od zgrušavanja krvi, što može da izazove srčani udar.

Pročitajte i… 10 namirnica koje mogu da izazovu rak

Članak se nastavlja posle reklama

Crno vino, osim alkohola, sadrži i flavonoide, koji pozitivno deluju na srce, jer smanjuju količinu slobodnih radikala. Flavonoidi ima i u voću i povrću (jabuci, luku, mahunastom povrću, zelenom čaju), pa konzumaciju crnog vina možete da zamenite i ovim zdravim namirnicama.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

3. Jabuke

Članak se nastavlja posle reklama

Jabuka natopljena sokom mandarina za užinu kod dece je smanjila rizik od kardiovaskularnih bolesti, smatraju istraživači Univerziteta u Valensiji. Studija je obuhvatila 48 gojaznih mališana starosti od devet do 15 godina koji su bili na niskokaloričnoj dijeti tokom četiri nedelje. Ova užina popravljala je krvni pritisak kod dece, nivo lipida i antioksidanasa u krvi, a smanjivala zapaljenja povezana sa rizicima od srčanih bolesti.

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leči jabuka + recepti

Jedna holandska studija pokazala je da ukoliko jedete redovno srednje veliku jabuku dnevno možete smanjiti rizik od šloga za 52 odsto. Međutim, i jabuke mogu da budu problem. Nutricionisti savetuju jednu do dve dnevno jer i jabuke utiču na zadržavanje tečnosti u organizmu.

Članak se nastavlja posle reklama

Naučno je dokazano i da jabukovo sirće jača imunitet i ubrzava metabolizam, poboljšava cirkulaciju, štiti srce i krvne sudove, čisti organizam od toksina, snižava krvni pritisak i reguliše nivo lošeg holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

4. Beli luk

Ovo lekovito povrće dokazano snižava krvni pritisak i holesterol u krvi, te sprečava stvaranje opasnih krvnih ugrušaka. Beli luk, naime, sadrži alicin, materiju odgovornu za ozloglašeni „sumporni zadah“.

Pročitajte i… Da li pripadate grupi ljudi koja bi trebalo da izbegava beli luk?

Alicin se razgrađuje na manje sastojke koji reaguju sa crvenim krvnim zrncima i stvaraju spoj koji opušta krvne sudove i omogućava dobar protok krvi. Osim toga, smanjuje krvni pritisak i omogućava da se putem krvi prenosi više kiseonika do organa i tako olakšava rad srca.

Najdelotvorniji je kada se koristi u sirovom stanju, mada se u prodaji mogu naći i brojni suplementi.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

5. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje bogato je zdravim mononezasićenim mastima i polifenolima, spojevima koji mogu smanjiti upalne procese u telu, te i smanjiti rizik od nastanka ugrušaka. Ovo ulje, takođe, snižava loši, a stimuliše povećanje dobrog holesterola.

Pročitajte i… Maslinovo ulje čini kožu baršunastom: Isprobajte ove recepte

Maslinovo ulje, naime, sprečava pretvaranje lošeg holesterola u toksični ili “oksidisani” oblik i tako štiti arterije od srčanog udara. Samo dve kašičice maslinovog ulja može gotovo prepolovi rizik od smrti izazvane kardiovaskularnim oboljenjima.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

6. Kurkuma

Rezultati nekoliko studija pokazali su da glavni aktivni sastojak ove začinske biljke – kurkumin, snižava holesterol i sprečava stvaranje krvnih ugrušaka.

Pročitajte i… Namirnice koje sprečavaju pojavu i razvoj raka

Ekstrakt kurkume, naime, može da smanji rizik za čak 65 posto od srčanog udara kao postoperativne komplikacije kod osoba koje su podvrgnute ugradnji srčanih premosnica pokazalo je jedno tajlandsko istraživanje. 

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

7. Grejpfrut

Pulpa ovog ploda sadrži pektin koji snižava holesterol u krvi i prevenira aterosklerozu. Sok nema ovu moć pa je važno da se grejpfrut konzumira ceo.

Pročitajte i… Moćna namirnica: Šta sve leči grejpfrut + recepti

Razna istraživanja pokazala su da ako svaki dan jedemo grejpfrut, loš holesterol ćemo uspešno smanjiti za 15,5 odsto, a trigliceride za čak 27 odsto.

Ipak, ovu voćku trebalo bi da izbegavate ukoliko pijete lekove za snižavanje pritiska.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

8. Paradajz

Paradajz poboljšava zdravlje srca, a svojim izgledom i podseća na ovaj ljudski organ. Istraživanja pokazuju da je ovo voće krcato kalijumom i gvožđem, te je dobra hrana za srce i krv.

Pročitajte i… Kako i zašto sok od paradajza pomaže kod tegoba u menopauzi

„Jabuka ljubavi“ sadrži sekundarnu biljnu supstancu likopen, koja štiti ćelije, sprečava arteriosklerozu i smanjuje rizik od infarkta.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

9. Cvekla

Ovo povrće bogato je folnom kiselinom koja deluje protiv otrovnog gradivnog elementa belančevina homocisteina, koji oštećuje krvne sudove i trostruko uvećava rizik od infarkta.

Pročitajte i… Cvekla i jogurt čiste organizam od bakterija

Dosadašnja istraživanja pokazala su da nitrati u cvekli znatno snižavaju krvni pritisak, i tako smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti, infarkta i bolesti bubrega.

Dovoljno je popiti 250 ml soka od cvekle da bi se pospešila cirkulacija u krvnim sudovima mozga i smanjio rizik od demencije u starosti.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

10. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrže uglavnom višestruko nezasićene ili omega – 3 masne kiseline, odnosno one masti koje održavaju normalan nivo holesterola u krvi i na taj način štiti srce.

Pročitajte i… Najbolji jesenji plodovi za vaše zdravlje

Ipak, orašasti plodovi upravo zahvaljujući mastima imaju značajnu energetsku vrednost koju je lako prevideti. Stoga bi trebalo da ograničite njihov unos na 25 do 30 g dnevno kako bi održali vitku liniju.

Tagovi: