Ajurveda: balans tela, uma i duha

by | februar 25, 2011

Ajurveda je pet hiljada godina star sistem prirodnog lečenja, a njeni koreni su u vedskoj kulturi Indije. Po ovom učenju zdravlje je izbalansirana i dinaminčna integracija naše okoline, tela, uma i duha

Ajurveda

Ajurveda opisuje tri osnovne energije koje upravljaju našom unutrašnjom i spoljašnjom sredinom, u sanskritu poznate kao Vata (vetar), Pitta (vatra) i Kapha (zemlja). One su odgovorne za karakteristike našeg uma i tela. Sve ovo smo saznali od dr Abhay Bamania, koji radi u spa centru Lago di Spa (www.lagodispa.rs), a diplomirao je na državnom fakultetu Rajeev Gandhi-University of Helth Science, najprestižnijem u južnoj Indiji. Po završetku studija, dobio je posao u državnoj bolnici, ali posle godinu dana ukazala mu se prilika da dođe u Srbiju i radi kao doktor ajurvede. “Došao sam u potrazi za novim izazovima. Želeo sam da primenjujem ajurvedu u sredini u kojoj se o njoj malo zna, pa samim tim mogu da učim ljude o blagodetima koje ona pruža”, objašnjava on.

Pomenuli ste tri energije, koje karakterišu naš um i telo. Šta je karakteristično za ljude kod kojih dominira vata, a šta kod onih kod kojih glavnu reč ima pitta, odnosno kapha?
Vata, pitta i kapha su tri tipa energije, koji se nazivaju i došama. Svaka osoba poseduje sve tri, ali jedna je uvek dominantnija od ostalih. Svaki od pomenutih elemenata utiče na naš način života, navike, razmišljanje, zdravstveno stanje, ukus. Osoba kod koje dominira vata je kreativna, entuzijasta, brzo reaguje, često je nervozna i pod stresom, neretko se suočava sa bolovima u zglobovima. Oni kod kojih dominira pitat imaju liderske osobine, brzo razmišljaju, preduzimljivi su i energični kada je posao u pitanju. Za njih se kaže da imaju “kratak fitilj”, a svojstvena im je osetljivost kože i hiperaktivnost. Kapha osobe su uglavnom tihe i smirene, često mogu biti lenje, pospane i sklone višku kilograma. Do neravnoteže ovih energija dolazi zbog loše ishrane, stresa na poslu, promene sredine… Sve dijagnoze i tretmani u ajurvedi zasnivaju se na posmatranju odnosa ove tri energije i nastojanju da se dovedu u ravnotežu.

Članak se nastavlja posle reklama

Da li se pod ravnotežom podrazumeva situacija kad svaki od ta tri elementa bukvalno ima trećinu uticaja?
Da, a da bi se balans ostvario, potrebno je prvo ustanoviti koja energija je u disbalansu i tome prilagoditi terapiju tj. kombinaciju različitih terapija, kao i način ishrane i navike po njenom završetku. Recimo, ukoliko je osoba pod konstantnim stresom, to znači da je vatta u neravnoteži, pa se koriste posebna biljna ulja i nekoliko različitih terapija za najbolje rezultate.

Mogu li se principi ajurvede u potpunosti preneti u Srbiju ili neku drugu evropsku zemlju?
Ti principi su isti za svaku osobu, gde god se ona nalazila, pa zato ona daje odlične rezultate širom sveta. 

Da li u njoj ima mistike ili se sve može racionalno objasniti?
Sam nastanak ajurvede je mističan, smatra se naukom koja je od Boga data ljudima sa izuzetno jakom moći meditacije. Mnogo toga iz ajurvede svojstveno je i psihologiji, ali – definitivno – ima puno mistike. 

Članak se nastavlja posle reklama

Kako izgledaju tretmani?
Svaka terapija je različita, jer se određuje prema tipu ličnosti. Zajedničko im je što sve počinju konsultacijama, tokom kojih lekar određuje kom tipu ličnosti pripadate i gde postoji neravnoteža. Potom sastavlja individualni program terapija. Neki tretmani rade se biljnim puderom (posebno za redukciju telesne težine i celulita), drugi pindama (biljnim vrećicama), a treći različitim biljnim uljima.

Kako izgleda tretman puderom?
Ta terapija, koja se zove Udhvartana, podrazumeva masažu biljnim puderom ili pastom. Izvode je dva terapeuta istovremeno. Njome se razbija masno tkivo i celulit, reguliše cirkulacija limfe, koža postaje meka, jer terapija daje i efekat pilinga, a utiče i na tonus mišića.

Članak se nastavlja posle reklama

AjurvedaKoliko se pomoću ovih tretmana može izgubiti kilograma tokom npr. mesec ili dva?
Posle osam tretmana može se izgubiti tri do pet kilograma, mada rezultat varira od jedne do druge osobe. Udhvartana terapija može da se primenjuje sve dok se ne ostvare željeni rezultati. 

Slušajući ljude poput vas, čini se da ajurveda može da reši skoro sve čovekove probleme – od nesanice, preko bola u mišićima i celulita, do olakšavanja veoma teških bolesti. Da li je to zaista baš tako?
Ako imate problem sa cirkulacijom, bolove u mišićima, pod stresom ste, muči vas insomnija – već posle prvog tretmana osetićete znatno poboljšanje, a za trajne rezultate potrebna je serija. Ajurveda pomaže tokom oporavka od operacija, sinusitisa, rešava probleme sa težinom… Kao što sam ranije pomenuo, naš cilj je balansiranje tri energije, koje se nalaze u svakom od nas. Ako klijent dođe zbog npr. stresa, posle nekoliko terapija primetiće da do pozitivnih promena nije došlo samo u pogledu stresa, već i da bolje spava, ima više energije, koža mu je lepša, zglobovi su pokretljiviji, znakovi starenja su manje izraženi. 

Članak se nastavlja posle reklama

Koje tretmane najčešće radite i čemu su namenjeni?
To su abjanga i širodara. Abjanga, masaža celog tela, u kojoj se koriste različita biljna ulja, poznata je kao masaža podmlađivanja, jer se klijent nakon nje oseća kao da je ponovo rođen. Odlična je terapija za relaksaciju i uklanjanje toksina iz organizma. Širodara daje izvanredne rezultate u smanjenju tenzije i stresa, dovodi telo u stanje harmonije, uspešno uklanja migrenu i nesanicu, utiče na izgled kože lica. Poznata je i kao božanska masaža glave. Samo njeno ime znači “ulje koje teče”. Blagotvorno utiče na sva čula i daje pozitivne rezultate kad su u pitanju problemi povezani sa glavom ili kosom. Terapija počinje laganom masažom glave, a zatim se toplo biljno ulje sliva niz čelo 30-40 minuta. 

Naučna studija sprovedena u ajurvedskom centru u SAD pokazala je da ajurveda „pančakarma“ program za samo sedam dana smanjuje biološko starenje za pet godina. Zvuči toliko dobro da će mnogi posumnjati. Kako se to može objasniti?

Postoji veliki broj studija i istraživanja o terapiji pančakarma, koja predstavlja kombinaciju nekoliko različitih ajurvedskih terapija. Rezultati su pokazali da se nakon ove terapije osećate pet godina mlađi u svakom smislu. Najsažetije rečeno, usporava biološko starenje I daje energiju.

Tekst: Brankica Treskavica Foto: Shutterstock

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: