Escapelle – nova PILULA za „DAN POSLE”

by | 9 jula, 2009

Escapelle aftersex, nova „pilula“ za urgentnu kontracepciju, od juna se može kupiti u slobodnoj prodaji u apotekama, bez lekarskog recepta. Reč je o unapređenoj „piluli“ mađarske farmaceutske kompanije Richter Gedeon koja se koristi nakon seksualnog odnosa bez zaštite.

 

 

lepota i zdravlje kontracepcijaNEŽELJENA TRUDNOĆA

„Granice zaštite od neželjene trudnoće se, zahvaljujući medicinskim dostignućima i pomacima u razvoju kontraceptivnih preparata, maksimalno pomeraju. Moguće je sprečiti neželjenu trudnoću i nakon nezaštićenog seksualnog odnosa. Najznačajnija prednost Escapella je u tome što je dovoljno uzeti samo jednu tabletu u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa da bi se sprečila neželjena trudnoća“, rekao je dr Tibor Novak, direktor predstavništva kompanije Richter Gedeon u Beogradu na današnjem predstavljanju Escapelle aftersex pilule .

 

72 SATA

Dr Katarina Sedlecki, ginekolog Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta, je, objašnjavajući metod delovanja urgentne kontracepcije, istakla: „Potrebno je nekoliko dana da jajna ćelija, istisnuta iz jajnika, dođe do materične šupljine preko jajovoda. U tom periodu može se sprečiti nastanak trudnoće primenom urgentne kontracepcije ali je važno upotrebiti je u roku od 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa“.

Kao lekar sa dugogodišnjim iskustvom, dr Sedlecki je posebno naglasila značaj i neophodnost primene redovne kontracepcije, ističući podatak da se u Srbiji godišnje izvrši između 150 i 200 hiljada abortusa.

Tagovi: