Hronopsihologija: KORISTITE MOZAK do maksimuma

by | decembar 7, 2009

Hronopsiholozi ističu kako je moguće biti delotvorniji ako se sledi specifični „ritam“ mozga jer njegove dve hemisfere ne rade sinhronizirano, tj. dok leva (racionalna i analitička) radi punom parom, desna hemisfera ( iracionalna i intuitivna) se uspori i obrnuto.


Članak se nastavlja posle reklama

Hronopsiholozi, koristite mozakHronopsiholozi pokušavaju da skrenu pažnju na tu činjenicu i ističu kako je moguće biti delotvorniji na poslu ako se sledi taj specifični „ritam“ moždanih vijuga. Hronopsihologija je vrsta psihologije koja pomaže ljudima da rade bolje i izbegnu kritičnu zasićenost poslom. A, koja hemisfera mozga radi napornije u datom trenutku, može da se raspozna po sopstvenim nozdravama, zaključak je tima američkih naučnika. Jer, čak i dok niste prehlađeni, uvek je jedna nozdrva više začepljena od druge. Pa, ako primetite da lakše dišete na desnu nozdrvu nego na levu, znajte da ste u racionalnoj i logičnoj fazi pa prionite na takvu vrstu zadataka. A, ako je leva nozdrva slobodnija, tada ste u intiutivnom raspoloženju koje dopušta mašti da se poigrava s mnoštvom ideja, pa je najbolje da se prihvatite se kreativnih zadataka.

 

Hronopsiholozi ističu da što je čovek više pod stresom, potrebno mu je više malih pauza tokom radnog dana. Zlatno pravilo kaže da je nužno uzeti pauzu svakih dva sata. Biološka potreba organizma je da predahne. A, idealan predah traje dovoljnjih 10 minuta.

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Psihologija novog doba
Predmet istraživanja hronopsihologije je različitost mentalnih procesa čoveka tokom dana kao i psihološki ritam pažnje, pamćenja, razmišljanja i vremena reagovanja koji zavise od biološkog sata.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pauza za ručak
Sredinom dana, „brzina“ mozga se uspori, kao i mentalne aktivnosti. Pa ručak uz monitor računara i završavanje bitnog izveštaja nisu najbolja opcija. Najbolje je napraviti pauzu za ručak.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Pauza za rucak

 

Članak se nastavlja posle reklama

Važni sastanci od 10 do 13 sati
Od 10 do 13 sati koncentracija čoveka je na vrhuncu i intelekt je najoštriji, pa je to najbolje vreme dana za održavanje važnih poslovnih sastanaka ili vođenje bitnih pregovora.

 

Slanje poruka posle ručka
Posle ručka najbolje je raditi stvari koje ne iziskuju previše mentalnog napora, poput proveravanja mail-a. A, između 16 i 20 sati mozak ponovno počinje da funkcioniše ubrzano.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Tagovi: