Izmasirajte se sami!

by| maj 18, 2009

Ispucale usne, natečene noge, umorne oči, neraspoloženje… Masažom možete veoma lako da rešite sve ove probleme. Dovoljno je da izdvojite svega nekoliko minuta, utrljate po koju kap ulja na kožu i osećaćete se preporođeno. Upoznaćemo vas sa osnovnim tehnikama masaže…

Lepota i Zdravlje - duh i telo - izmasirajte se sami

1 Uz pomoć pritiska protiv podvaljka

Članak se nastavlja posle reklama

Imate koji kilogram više i loše držanje? Onda je sasvim normalno što vas „krasi“ podvaljak. Odmah glavu gore, i to u pravom smislu te reči. Podignite bradu i nasmejte se, a potom nadlanicom deset puta pritiskajte vrat i to od jednog do drugog uha. Potom uradite to isto, ali ovog puta krenite od grudne kosti preko vrata, pa sve do brade. Ovako ćete podstaći cirkulaciju krvi i učvrstiti tkiva. Upotrebite ulje sa ekstraktom pšenice koje sadrži vitamin E, da bi vaša koža bila elastična.

2 Ajurveda masaža za razbuđivanje
Dani postaju sve kraći i sve vam je teže da ujutro ustanete iz kreveta. Ova masaža sigurno će vas razbuditi, jer se za razliku od drugih, sprovodi pre tuširanja i to pomoću bademovog ulja. Naime, ovo ulje otklanja višak životne energije „kapha“ koja vas čini umornim. Najpre rukama obuhvatite članak na levoj nozi i nekoliko puta povlačite ruke ka kolenu. Nakon toga, masirajte butine. Isto to uradite i sa desnom nogom. Sada masirajte levu ruku sve do ramena, pa ponovite isto to sa desnom rukom. Laganim pritiskanjem utrljajte ulje i na ostale delove tela. Nakon masaže, istuširajte se hladnom vodom.


3 Masaža ruku za opuštanje

Masaža refleksnih zona na nogama zaista može da vas opusti, ali ukoliko želite da se rasteretite od stresa dok ste na poslu, moraćete da primenite alternativnu masažu ruku. Na rukama se nalazi mnogo nervnih završetaka koji su direktno povezani sa svim organima. Namažite ruke uljem i lagano „izvlačite“ prste. Vrhovima prstiju jedne ruke, tapkajte dlan druge ruke. Zatim pritisnite mesto između palca i kažiprsta na nadlanici (oko 1 minut), jer se na ovom mestu nalazi akupresurna tačka zvana „dolina mira“. Za ovu masažu idealna su ulja sa ekstraktom arnike i grožđa koja sadrže linoleinsku kiselinu i neguju kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

4 Masaža protiv stresa
U kući stalno neki problemi, na poslu gužva da više ne znate gde vam je glava… Pokušajte na trenutak da se isključite iz svega toga i zatvorite oči. Masirajte kažiprstom i srednjim prstom mesto na čelu koje se nalazi 2 cm iznad obrva i to radite oko dva minuta. Pri tom je najbolje da koristite ulje od nane.

5 Piling za lepe usne
Koža na usnama je dvadeset puta tanja nego na licu, pa zato ne čudi što je ona često ispucala. Evo kako će vaše usne ponovo biti meke i lepe: pomešajte pola kašičice jojobinog ulja sa jednom kapi eteričnog ulja đumbira koje će podstaći regeneraciju ispucalih mesta. Kažiprstom izmasirajte levu stranu usana, a zatim desnu. Potom kružnim pokretima izmasirajte gornju, a onda i donju usnu.

Članak se nastavlja posle reklama


6 či gong za bistar pogled

Ako su vam oči crvene i umorne, preporučujemo vam kinesku metodu lečenja „Zan Zhu“ – „tačka skupljenog bambusa“. To je tačka koja se nalazi između početka obrva i korena nosa koju treba da pritiskate palcem, a zatim ga lagano nastavite ka levoj, pa potom i desnoj obrvi. Ostale prste naslonite na čelo. Ponovite postupak osam puta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

7 Masaža protiv bora
Proces starenja ne može da se zaustavi, ali može da se uspori. U tu svrhu najčešće se koriste ulja susama i oraha koja su bogata vitaminom E. Taj vitamin čini kolagena tkiva plastičnim i štiti ih od slobodnih radikala. Efekat ovih ulja možete podstaći i masažom. Na taj način, aktiviraće se protok limfe, krvi i kiseonika, a podstaći će se i deoba ćelija. Hormon sreće, koji se pri tom oslobađa, opušta mišiće lica, tako da će bore nastale usled mimike biti manje vidljive. Pritiskajte dlanom deset puta mesto od sredine čela ka slepoočnicama, zatim od korena nosa do brade, a potom nastavite prema slepoočnicama. Izostavite deo oko očiju, pošto ulje može da prouzrokuje iritaciju kože. Na kraju, celo lice blago štipkajte nekoliko minuta.

 

Članak se nastavlja posle reklama

8 Protiv otečenih nogu
Ukoliko previše stojite ili sedite, sigurno ste primetili da to utiče na vaše noge. Da bi krv strujala kroz celo telo, potrebno je da se krećete ili primenite sledeću tehniku masaže: rukama obuhvatite unutrašnji deo kolena i pritiskajte ga deset puta postepeno se spuštajući prema peti. Isto to uradite i spreda, dakle počevši od risa, pa do kolena. Sve ponovite i sa desnom nogom. Ulje od ruzmarina i čempresa, dodatno će podstaći cirkulaciju krvi.

 

9 Masaža uha za energiju
Podne je i ponestalo vam je energije? Umesto da popijete kafu kako biste se osvežili, bolje je da uradite masažu uha. Uhvatite uho palcem i kažiprstom i lagano ga pritiskajte pomerajući prste od vrha uha do resice. Vrlo brzo ćete osetiti kako vam uši „gore“, a telo će početi da luči dopamin – hormon motivacije. Ova masaža može da se sprovede i bez upotrebe ulja.

Članak se nastavlja posle reklama

10 U zemlji snova
Sigurno vam se bezbroj puta dogodilo da ne možete da zaspite zbog toga što su vam noge hladne. To se dešava zato što naše telo počinje da se „smiruje“ tek kada reguliše temperaturu. Pokušajte da zagrejete noge sledećom masažom: u jednoj posudi zagrejte tri kašike ulja susama i njime izmasirajte noge. Pređite tri puta palcem preko svakog prsta, počevši od vrha ka korenu. Biće vam mnogo toplije i osetićete prijatan umor. ?

 

Lepota i Zdravlje - duh i telo - izmasirajte se sami

Članak se nastavlja posle reklama

MALI LEKSIKON ULJA
Ulja su veoma korisna za masažu, jer mogu da pojačaju njen efekat.

Osnovna ulja, maslinovo i bademovo, bogata su vitaminima i mineralima. Ona su veoma slična masno i naše kože, dobro se upijaju i na taj na in delotvorni sastojci iz bilja ili eteričnih ulja dopiru u telo.

Delotvorna ulja nisu toliko masna kao osnovna ulja. Zato se ona, pre svega, koriste za masažu lica. I bez dodataka lekovitih bilja, ova ulja imaju blagotvorno dejstvo. Ulje od divlje ruže, koje se pravi od semena šipka, sadrži na primer kiselinu vitamina A, koja podstiče deobu ćelija i zateže bore.

Članak se nastavlja posle reklama

Eterična ulja dobijena od cvetova, listova ili korena zapravo i nisu ulja, pošto ne sadrže masno u. Njihov miris stimuliše limbički sistem u mozgu, utiče na stvaranje osećaja sreće, koncentraciju… Osim toga, oni preko kože dopiru u krv, gde postižu svoje najveće dejstvo. Ulje ruzmarina, na primer, podstiče cirkulaciju. Ova vrsta ulja pospešuju dejstvo osnovih ulja.


Ulja za dobro raspoloženje
Postoji veliki izbor gotovih ulja. Zavisno od mirisa, ulje može da utiče na vaše raspoloženje, pošto svako pobuđujeodređena osećanja.
– Opuštajuće: ulja sa ekstraktom orhideje, lavande, aloja vere, kamilice i bosiljka.
– Podsticajno: ulje od narandže, nane, ruzmarina, žalfije i kajsije. Zavodljivo: ulje od mirte, jasmina i lotosovog cveta.

Tekst: Violeta Komazec

Tagovi: