OTKRIĆE: Protein koji štiti od žive

by | oktobar 22, 2011

Posledice na centralnom nervnom sistemu koje se javljaju nakon unosa hrane zagađene živom može sprečiti jedna vrsta proteina. Otkriće francuskih naučnika moglo bi da rezultira novim terapijama koje će smanjiti eventualne posledice konzumiranja hrane zagađene teškim metalima.
Grupa francuskih naučnika identifikovala je proteine koji mogu da zaštite centralni nervni sistem od zagađenja izazvanog živom, preneli su francuski mediji.

Naučnici, iz Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja i Centra za naučna istraživanja, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Toxigical Sciences, došli su do otkrića tako što su tokom tri meseca pratili posledice ishrane na bazi ribe zagađene živom.
Veoma brzo je ustanovljeno da ishrana zatrovanom ribom dovodi do gubitka 30 odsto nervnih ćelija u mozgu, kao i da živa u organizmu smanjuje nivo proteina hemokina tipa "CHL2" u moždanoj kori (korteksu), čime je omogućeno da taj teški metal lakše napada nervne ćelije.
Naučnici su konstatovali da kod miševa prethodno lišenih gena koji stvaraju taj protein dolazi do bržeg gubitka nervnih ćelija u moždanoj kori.

Rezultati istraživanja navode na zaključak da hemokini, peciznije "CHL2" proteini, imaju zaštitnu ulogu na nivou neurona koji su sami sposobni da ih proizvode.
Otkriće francuskih naučnika moglo bi da rezultira novim terapijama koje će smanjiti eventualne posledice konzumiranja hrane zagađene teškim metalima.
 

Tagovi: