Sedam moćnih začina koji sprečavaju rak

by | decembar 22, 2015

Svaki dan jedite ove začine i verovatno nikad nećete morati da brinete da li ćete oboleti od malignih bolesti.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Zahvaljujući svojim antioksidativnim efektima, začini poput nane, čili papričica, belog luka i đumbira dokazano deluju kao prevencija, ali i pomoć terapije obolelih od raka.

Pročitajte i… Doručak koji topi kilograme i sprečava rak debelog creva

Đumbir je stari narodni lek koji tradicionalno koriste stanovnici severozapadne Evrope, a sve češće i kod nas. Njime se leče brojni zdravstveni problemi, od prehlade do zatvora, a može se koristiti sušeni ili sveži. Studije pokazuju da đumbir deluje protivupalno, pa je odlična prevencija protiv raka pluća i probavnog sistema, a često se koristi nakon hemoterapije jer smanjuje mučninu, dok u kombinaciji sa medom podiže imunitet.

Koji se još začini nalaze na ovoj listi pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čili papričice, kajenski biber i feferone spadaju u rod ljutih papričica bogatih kapsaicinom. On deluje protivupalno, podstiče rad probave i sprečava nastanak polipa na sluzokoži creva. Osim toga, studije pokazuju da ljudi koji redovno koriste čili u ishrani ređe obolevaju od raka prostate. Kako su papričice bogate vitaminima A i C, one jačaju imunitet i sprečavaju rast ćelija raka.

Pročitajte i… Kubanski lekari napravili lek protiv raka?!

Beli luk se još naziva i prirodnim antibiotikom, a od davnina se koristi za lečenje i prevenciju različitih zdravstvenih tegoba. Studije potvrđuju da ljudi koji redovno jedu beli luk imaju manji rizik od nastanka kancerogenih procesa u telu, a on je naročito koristan u prevenciji raka pluća i dojke.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ruzmarin je tradicionalni mediteranski začin i odličan izvor antioksidanasa. Najčešće se dodaje u supe, sosove od paradajza i služi uz mesna jela. Odličan je saveznik u detoksikaciji organizma, a može se koristiti i kao čaj. Stimuliše jetru na bolji rad, a ona zatim izbacuje toksine iz tela, pa je prevencija u nastanku raka jetre, bubrega i gušterače. Kako stimuliše i apetit, ruzmarin pomaže u vraćanju telesne snage kod teških tretmana lečenja raka.

Pročitajte i… Čuvar zdravlja: Evo zašto je dobro jesti pasulj

Kurkuma je prirodni antiseptik koji dolazi iz zemalja Dalekog istoka, a stolećima se koristi kao pomoć u previjanju rana i dezinfekciji, kao i lečenju reume. Novije studije pokazuju da kurkuma usporava razvoj multiple skleroze, a deluje i kao odlična prevencija kod raka prostate, karcinoma dojke, melanoma i leukemije. Kako pomaže u čišćenju krvi od toksina, ona može da ometa delovanje lekova, pa se savetuje da se koristiti nakon hemioterapije, a ne i za vreme lečenja ovim sredstvom.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Čaj od nane vekovima se koristio za ublažavanje grčeva, probavnih tegoba i proliva, a sada se zna da pomaže i u lečenju sindroma nervoznih creva i sprečava nastanak raka probavnog trakta. Nana smiruje i gastritis i osnažuje sluzokožu želuca, zbog čega postaje otporniji na nastanak čireva. Nakon terapije zračenjem, čaj od nane se koristi kako bi se ubrzao oporavak organizma, naročito nakon zračenja grla i disajnih puteva.

Pročitajte i… Narodni lekovi: Lekovita svojstva mandarina + recepti

Kamilica koja se najčešće koristi u čajevima najpoznatija je po svom umirujućem delovanju, pa se koristi kao pomoć za uspavljivanje i ublažavanje grčeva. Redovno ispijanje čaja od kamilice uravnotežuje pH vrednost u organizmu, pa smanjuje rizik od nastanka svih oblika raka, a vrlo je korisna i za tretiranje rana u ustima nakon karcinoma jezika i grla.

Tagovi: