Prevencija: Prepoznajte melanom na vreme

by | 22 juna, 2019

Mnogo puta apelovali smo da je koža naš najveći organ i da je pored adekvatne nege, neophodno voditi brigu i o njenom zdravlju, detaljno je pregledati i konsultovati stručnjaka ukoliko uočite promene na svojoj koži u vidu ispupčenja, promene pigmenta, neobičnih mladeža i različitih ranica. Sve ove promene mogu biti bezazlene, ali mogu i upućivati na melanom, koji je u početnoj fazi i tada ga je najlakše sanirati i adekvatno i efikasno izlečiti.

Ovakve promene na koži ne moraju nužno biti melanomi, ali mogu biti simptomi pojave melanoma i bitno je kontrolisati njihov razvoj od samog početka.

Normalni mladeži i bradavice su smeđa mala ispupčenja ili flekice na koži i obično su ovalnog oblika. Obično su manje od 6mm. Neke mladeže možete imati od rođenja, ali najveći broj njih pojavljuje se tokom detinjstva i rane mladosti. Mladeže koji se pojavljuju nakon 30e godine trebalo bi da pregleda lekar. Kada se jednom pojave i dostignu svoju punu veličinu, mladeži uglavnom ostaju nepromenjeni tokom celog života.

Većina ljudi ima mnoštvo mladeža, koji su bezopasni, međutim, važno je da znamo da prepoznamo promene u veličini, boji i obliku mladeža, koje bi nam mogle sugerisati da je reč o melanomu, koji se razvija.

Mogući znaci i simptomi melanoma

Najvažniji znak koji upućuje na melanom je novo mesto na kome se mladež pojavio, ili drastična promena u veličini, boji i obliku, već postojećeg mladeža. Ono što će vam zasigurno privući pažnju i navesti vas da se zapitate je činjenica da melanom izgleda prilično ružno u odnosu na ostale mladeže na koži.

Za melanome je karakteristično da jedna polovina mladeža ne odgovara drugoj, odnosno, asimetrični su. Ivice melanoma su obično nepravilne i zamućene, teško ih je definisati. Boja im nikada nije jednaka i varira od svetlo smeđe do crne. Obično su veći od 6mm, što je prosečna veličina običnog mladeža.

Ono što će vam najjasnije staviti do znaja da je u pitanju melanom je svakako evolucija mladeža. On se menja, raste, menja oblik i boju.

Simptomi melanoma mogu biti i bol koji ne prolazi, oticanje neposredno iznad mladeža, pojava svraba, pa čak i iznenadno krvarenje mladeža.

Ukoliko se pojavi neki od navedenih simptoma obavezno kontaktirajte lekara, kako biste na vreme utvrdili o čemu se radi i koje su najbolje mere za saniranje problema.

4 načina da se zaštitite od melanoma

Foto: GettyImages

Tagovi:

top