Prijateljstva možemo sklapati u zrelijem dobu – kada se oslobodimo ovih predrasuda!

by | jul 21, 2021
Prijateljstva možemo sklapati u zrelijem dobu

Naravno da prijateljstva možemo sklapati i u zrelijem dobu – samo je važno da se oslobodimo ovih predrasuda.

Što smo stariji to nam teže pada da sklapamo (i održavamo!) prijateljstva. A tek kada nam pandemija pauzira društveni život… Protekla godina nam je otežala održavanje kontakata s ljudima, a sada, kada moramo i da prihvatimo „novu normalnost“, vreme je da prijateljstva opet stavimo na prvo mesto.

Pročitajte i… Da li nam je pandemija uništila prijateljstva

Sklapanje prijateljstava u zrelijem dobu je pitanje koje je muči mnoge. A da li je to zaista moguće i jesu li ta prijateljstva iskrena i jaka? Stručnjaci kažu da možemo sklopiti kvalitetno prijateljstvo i u odraslom dobu. Ali…

Članak se nastavlja posle reklama

Prijateljstva možemo sklapati u zrelijem dobu ali bez ovih predrasuda

Predrasuda 1: Nemam gde da upoznam nove ljude.

Ukoliko aplikacije za upoznavanje nisu vaš fah, razmislite o tome da stupite u kontakt s prijateljima vaših prijatelja. Naime, mnogi od nas su upoznali prijatelje naših prijatelja i „kliknuli“ ali se viđamo samo kada su zajednička okupljanja u pitanju. Promenite to.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emmi (@emmigruenthal)

Članak se nastavlja posle reklama

Predrasuda 2: Prijateljstva treba da budu jednostavna.

Nijedno prijateljstvo (niti bilo kakav drugi odnos) ne bi trebalo da bude teško i zahtevno. Ali, prijateljstva zahtevaju i trud. Održavanje dugoročnih odnosa, saosećanje, sitnice, davanje na važnosti, interesovanje… Sve to čini jedno prijateljstvo jakim.

Članak se nastavlja posle reklama

I ne treba da bežimo od prijateljskog odnosa kada prvi put „zaškripi“. Iskreni razgovori i mnogo tolerancije s obe strane može i te kako da učvrsti svaki odnos.

Predrasuda 3: Svi imamo najboljeg prijatelja.

Članak se nastavlja posle reklama

Etiketa „najboljeg prijatelja“ nije uvek efikasna, ali etiketa „velikog prijatelja“ jeste.  U pitanju su osobe s kojima se najduže poznajemo, zajedno smo prošli kroz brojne lepe ali i loše promene i teške trenutke, zajedno smo sazrevali, pred njima bili ranjivi…

Tek kada se rešimo ovih predrasuda, lakše ćemo sklapati i održavati sva prijateljstva.

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rsSam Lion via Pexels