Zašto umesto klasičnih koristiti prirodne dezodoranse?

by | 9 novembra, 2020
Prirodni dezodorans

Kakav dezodorans ili antiperspirant koristite (prvi samo maskira neprijatan miris, dok drugi potpuno blokira produkciju znoja)? Da li ga birate na osnovu delotvornosti, mirisne note ili sastojaka koje sadrži? Sve je više onih koji se odlučuju za prirodni dezodorans bez agresivnih hemijskih supstanci.

Znojenje je prirodni mehanizam regulacije telesne temperature i rashlađivanja tela, kojim se sprečava pregrevanje. Zbog toga neki ljudi jednostavno puste svoje telo da prirodno odradi posao. Za druge, telesni mirisi su stvar lične higijene, pa čine sve da ih prikriju i otklone. (Pročitaj: Da li je znojenje dobro ili loše?)

Kako usaglasiti želje i potrebe? Kako izbeći štetne sastojke, ali ostati mirišljav na poslovnom sastanku, treningu, druženju s prijateljima? Rešenje se krije u prirodnim dezodoransima. Oni bez aluminijuma i parabena su sve popularniji i kvalitetniji, te im treba pružiti šansu.

Znoj je bezmirisna tečnost, ali u kontaktu s prirodno prisutnim bakterijama u potpazušju, nastaje neprijatan miris. Kad se znoj pomeša s aluminijumskom komponentom, nastaju aluminijumske soli koje zatvaraju znojne kanale. Budući da se kanali ekrinih žlezda nalaze na celoj površini tela, zatvaranje onih u potpazušju ne bi trebalo da uzrokuje probleme. Pa ipak, mnogi najradije izbegavaju sve ono što i u najmanjoj meri može ugroziti zdravlje.

prirodni dezodorans

Šta treba da sadrži prirodni dezodorans?

Jedan od glavnih sastojaka prirodnih dezodoransa je soda bikarbona. Ona neutrališe miris i apsorbuje znoj, ali istovremeno može da izazove iritacije kože, baš kao i parfemske komponente. Zbog toga takav dezodorans treba stavljati samo u deo potpazušja u kome rastu dlačice. To je regija u kojoj se nakuplja znoj, a soda bikarbona će ga upiti bez isušivanja okolne kože. (Pročitaj: Kako da parfem što duže miriše na vama)

Postoje i prirodni dezodoransi u čijem se sastavu ne nalazi soda bikarbona, već magnezijum (neutrališe neprijatan miris), glikolna kiselina (menja pH kože, tako da bakterije ne mogu da se razmnožavaju), aloe vera (hidrira kožu), eukaliptus ili limun. Svaki od tih sastojaka na neki način sprečava neželjene mirise.

Nakon prelaska na upotrebu prirodnog dezodoransa, potrebno je nedelju dana da se znojni kanali otpuše. Dok se telo navikava na promenu, znojenje se može pojačati, a zarobljeni znoj može poprimiti intenzivan miris. Na sreću, to je prolaznog karaktera i situacija će se vrlo brzo popraviti.

Ukoliko koristite neki prirodni dezodorans, a imate iritacije, pažljivo proučite listu sastojaka. Po pravilu, biljni ekstrakti najmanje iritiraju kožu. Takođe, ako je parfemska komponenta na dnu ove liste, verovatno je zastupljena u koncentraciji koja ne može da smeta koži. (Pročitaj: Kokosovo ulje – spas za kožu ili izvor problema?)

lepotaizdravlje.rsfizkes/Getty via Gulver