Pitali smo radiološkinju: PROŠIRENE VENE I OTICANJE NOGU (sve o uzrocima, simptomima, kolor dopler dijagnostici, lečenju i prevenciji…)

by | 3 decembra, 2021
Proširene vene i oticanje nogu

Proširene vene i oticanje nogu – ukoliko je ovo vaš problem, ovaj tekst je idealno mesto da započnete da prikupljate informacije. Nastao je u saradnji sa stručnjacima DokTok platforme za besplatne medicinske savete.

Dr Ivana ŠešićPiše: Dr Ivana Šešić, specijalistkinja radiologije

Proširene (varikozne) vene donjih ekstremiteta predstavljaju veoma često oboljenje krvnih sudova, učestalije kod žena nego kod muškaraca. Nastaju usled popuštanja venskih zalistaka, koji se ne zatvaraju korektno, te vene nisu u mogućnosti da adekvatno pumpaju vensku krv ka srcu. Kao posledica dolazi do zadržavanja (staze) krvi u venama donjih esktremiteta, povećanja pritiska na zidove venskog krvnog suda i posledičnog širenja.Najčešći uzroci

Najčešći uzroci nastanka proširenih vena su genetika, dugotrajno sedenje i/ili stajanje, gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, trudnoća.

Simptomi

Simptomi koji karakterišu proširene vene donjih ekstremiteta su oticanje i bolovi u nogama, osećaj umornih i „teških“ nogu, a u težim slučajevima grčevi i pojava otvorenih rana (venskih ulkusa) na potkolenicama.

Otoci se najčešće javljaju u predelu potkolenica i skočnih zglobova, najizraženije u večernjim časovima, nakon celodnevnog sedenja i/ili stajanja, kao i tokom visokih letnjih temperatura vazduha.

Dijagnostika

Dijagnostika proširenih vena obavlja se inspekcijom, palpacijom i kolor dopler ultrazvučnom dijagnostikom. Kolor dopler je neinvazivna, bezbolna i bezbedna ultrazvučna metoda, kojom se vizualizuju mnoge karakteristike krvnih sudova (arterija i vena), kao što su promer, protok, oslabljena cirkulacija, morfološke i stenozantne promene, prisustvo trombnih masa. Pregled je vrlo komforan za pacijenta, ne zahteva nikakvu pripremu, maksimalnog trajnja do 30 min.

Lečenje i prevencija

Proširenje vena donjih ekstremiteta nije izlečiva bolest, jer se oštećeni venski zalisci i zidovi venskog krvnog suda ne mogu vratiti u prvobitno stanje, ali postoje načini da se ublaže simptomi i smanji progresija bolesti. Najefikasnije metode su fizička aktivnost, smanjenje telesne težine, prestanak pušenja, elevacija nogu, elastične čarape, upotreba gelova i krema koji smanjuju bolove i oticanje nogu, redovne kolor dopler kontrole i lekarske kontrole.

Više konsultacija, informacija, saveta dostupno preko DokTok aplikacije, potpuno besplatno.


Dr Ivana Šešić,  specijalistkinja radiologije

Osnivačica i vlasnica centra za ultrazvučnu dijagnostiku Doutora, specijalistkinja radiologije i kardiovaskularnog imidžinga ima 14 godina radnog iskustva u Univerzitetskoj bolnici Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje i nekoliko privatnih bolnica u Beogradu. Poseduje značajna iskustva na svim dijagnostičkim modalitetima kao što su konvencionalne radiografije, ultrazvučna, CT i MR dijagnostika. Magistrirala je na prestižnom univerzitetu Brandeis u Sjedinjenim Američkim Državama. Usavršavala se u čuvenim bolnicama Medicinskog Fakulteta Harvard (Massachusetts General Hospital & Brigham Women Hospital) u oblasti veštacke inteligencije, akademskih istraživanja i kliničkih studija. Prisustvovala je i izlagala na mnogobrojnim stručnim i naučnim skupovima u SAD i regionu, koautorka je radova iz oblasti veštačke inteligencije, članica mnogobrojnih domaćih i internacionalnih radioloških i kardioloških udruženja. Ponosna volonterka američkog Crvenog krsta i zaljubljenica u kapueru (brazilska borilačka veština).

Motortion / iStock via Getty

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.