Reč stručnjaka: Pet razloga zbog kojih vas boli stomak

by | oktobar 12, 2018

Želite da se rešite stomačnih tegoba? Nemojte se nervirati, nemojte jesti i piti ono što volite i nadajte se da niko iz vaše familije nije imao takvih problema! Ovo baš i nije realno, zar ne?! Evo naših saveta… Na svu sreću, najčešće rešenje, odnosno terapija, jeste korigovanje ili eliminisanje određenih životnih navika, a čak i u slučaju da vaš problem zahteva medicinski tretman, postoje brojne efikasne mogućnosti lečenja, poput medikamenata. Saznajte šta gastroenterolozi navode kao najčešće uzroke stomačnih tegoba kod žena i koja rešenja predlažu za brz oporavak.

 

RAZLOG #1 – NEKONTROLISANO UZIMATE LEKOVE!

Većina ljudi povremeno uzima neko sredstvo protiv gorušice i viška želudačne kiseline. Ali, ako vam je to neophodno i ujutro, i u podne i uveče, verovatno patite od gastroezofagusnog refluksa – hroničnog poremećaja čiji je osnovni simptom vraćanje želudačne kiseline u jednjak zbog slabosti muskularnog poklopca koji razdvaja želudac i jednjak.

 

Prema poslednjim istraživanjima oko 20% populacije pati od ovog poremećaja, a za rešenje problema obično je dovoljno da se promeni način života, uključujući i ishranu. Određene vrste namirnica – agrumi, paradajz i proizvodi od paradajza, čokolada, vino i gazirana pića koja sadrže kofein – mogu da uzrokuju pojavu refluksa. Da biste uočili koja vam to hrana izaziva stomačne tegobe, najbolje je da pratite sastav vaših obroka u periodu od dve nedelje. Koristan savet: konzumirajte dosta namirnica bogatih biljnim vlaknima, kao što su voće, povrće i integralne žitarice, i ograničite unos zasićenih masti. Iskustvo pokazuje da osobe čija ishrana sadrži dosta biljnih vlakana (najmanje 20 g dnevno) ređe obolevaju od refluksa, kao i oni koji konzumiraju male količine zasićenih masti.


RAZLOG #2 – IZVAN SEBE STE OD STRESA!

Da li ste se ikada zapitali zbog čega obavezno trčite u toalet kada dobijete kratak rok za obavljanje složenog poslovnog zadatka? Ili to činite nakon žestoke svađe sa suprugom?! U trenucima povećane nervoze, stresa ili anksioznosti, povišen nivo hormona stresa u organizmu uzrokuje kontrakcije želuca i debelog creva, što se ispoljava bolnim grčevima.(Hormoni stresa takođe podstiču produkciju većih količina želudačne kiseline, a posledično i uvećanje rizika od pojave refluksa.)

 

Osim toga, stres često remeti ishranu, te osoba jede neredovno i neadekvatno ili se prejeda, uglavnom konzumirajući kalorične namirnice (različite slane i masne grickalice i slatkiši koji sadrže vrlo malo biljnih vlakana), što često uzrokuje opstipaciju i nadimanje. Kada znate da vas čeka naporan dan, isplanirajte redovne, ali manje obroke, koji će sprečiti osećaj gladi ili prejedanja i izbegavajte napitke koji sadrže kofein (sve to može da uzrokuje stomačne tegobe). Takođe, počnite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću, najbolje aerobnom, i to najmanje pola sata svakog dana, koja će vas osloboditi napetosti. Fizička aktivnost ubrzava i peristaltiku creva, te tako rešava problem opstipacije.

Jesenja poslastica: Čizkejk od bundeve

RAZLOG #3 – UVEK REAGUJETE ŽELUCEM!

Ukoliko već tri meseca (ili duže) osećate bolove u crevima, možda patite od tegoba koje se u medicini nazivaju sindrom iritacije želuca, a javljaju se kod svake pete žene. Ovo stanje karakterišu osećaj nadutosti, gasovi i naizmenične faze proliva i opstipacije, koje nastaju kao posledica i najmanje izmene ishrane u periodima pojačanog stresa. U narodu se ovaj problem najčešće naziva „nervoza želuca“. Tražite od lekara specijaliste da vam uradi test na IgG antitela (iz krvi) kojim se utvrđuje osetljivost (netolerancija) na određenu vrstu hrane. Jedna britanska studija pokazuje da eliminacija pojedinih namirnica iz svakodnevne ishrane, zasnovana na rezultatima ovog testa, znatno ublažava simptome.

 

Druge studije pokazuju da su kapsule ulja mente vrlo efikasne u treapiji iritacije želuca. Ukoliko su tegobe koje osećate blaže prirode, ove dve strategije (eliminisanje određenih namirnica iz ishrane i konzumiranje kapsula mentinog ulja) rešiće vaš problem. U težim slučajevima koji prate izraženi simptomi, lekar će najverovatnije prepisati medikament koji reguliše kretanje sadržaja creva. Specijalista će verovatno preporučiti i određene izmene u ishrani, kao i primenu tehnika opuštanja (kao što je joga).

 

RAZLOG #4 – KORISTITE ŽVAKACU GUMU DA NE BISTE JELI

Verovali ili ne, žvakanje gume je jedan od osnovnih uzroka stomacnih tegoba. Zašto? Zato što cesto, dok žvaćete gumu, progutate i dosta vazduha koji uzrokuje pojavu gasova i nadimanja, kažu lekari. Osim toga, veliki broj žvaka bez šećera sadrži veštački zaslađivač sorbitol koji, i u najmanjoj količini, može da doprinese pojavi gasova. Sorbitol odvlači vodu u debelo crevo, što može da izazove nadutost, a ako je količina tečnosti izuzetno velika, čak i dijareju. U jednoj američkoj studiji utvrđeno je da samo 10 g sorbitola (nekoliko žvaka ili bombona bez šećera) može da izazove pojavu simptoma, dok 20 g uzrokuje grčeve i proliv. U ostale sastojke proizvoda bez šećera koje treba da izbegavate, spadaju maltitol, manitol i ksilitol (xylitol). Najčešće ćete ih pronaći u sastavu žvakaćih guma i proizvoda sa sniženim procentom ugljenih hidrata (ponekad su označeni na pakovanju kao „šećerni alkoholi“).

Ne mešajte ljubav i ljubomoru: Upozoravajući znakovi da imate posla sa partnerom koji želi da vas kontroliše

RAZLOG #5 – GOJAZNI STE

Višak kilograma često je faktor rizika za pojavu kamena (čvrste naslage holesterola ili kalcijumove soli) u žuči, koji uzrokuje snažan bol u gornjem delu stomaka (sa desne strane). Žučni kamenčići javljaju se kod 20% žena do šezdesete godine života, a žene starosti između 20 i 60 godina tri puta su sklonije pojavi kamenčića nego muškarci. Višak kilograma takođe povećava rizik od pojave želudačno-jednjačkog refluksa. Prekomerna telesna težina vrši pritisak na želudac, a posledično i na poklopac (valvu) između želuca i jednjaka, što omogućava prodor kiseline u jednjak. Upravo zbog toga, gubitak od 5 do 10 kg može da bude efikasno rešenje ovog problema.

 

Da li probiotik može da pomogne?

Iako naziv zvuči vrlo “medikamentozno” (podseća na antibiotik), reč je o korisnim bakterijama koje se nalaze u sastavu mlečnih proizvoda, kao i u dodacima ishrani. Oni su najčešće dovoljni kao sredstvo za poboljšanje funkcije digestivnog sistema,  mogu da ublaže simptome nervoze želuca, kao i da budu efikasno sredstvo protiv proliva koji se javlja kao posledica terapije antibioticima (koji, uporedo sa uzročnikom bolesti uništavaju i nepatogene, korisne bakterije u crevima).

Dodaci ishrani Najčešći sastojak ovih preparata, koje bez recepta možete da kupite u apoteci, jeste laktobacilus GG koji zaustavlja akutni proliv. 

Probiotički jogurt Jogurti koji sadrže “žive, aktivne kulture bakterija” (proverite sastav na pakovanju) takođe su izvor probiotika. Ipak, još uvek nije naučno potvrđeno da većina vrsta jogurta sadrži dovoljnu količinu aktivnih kultura koja obezbeđuje efikasnost proizvoda. 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock
 

Kada telo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

 

Tagovi:

top