10 načina da iznervirate svog lekara!

by | maj 15, 2009


Mnogi pacijenti misle da znaju sve o svojim zdravstvenim problemima, a posetu lekaru „odrađuju“ tek reda radi. Pri tom, umesto da se fokusiraju na simptome, i uštede doktoru trud i vreme, svoje tegobe opisuju na način koji omalovažava njegovu stručnost. I naravno, dovode ga na ivicu nerava!

Ako želite da uvredite inteligenciju i stručnost svog lekara, ili da mu pokažete koliko je njegova uloga u procesu postavljanja dijagnoze zapravo izlišna, izgovorite neku od sledećih rečenica… A onda možete lepo da pratite kako lice vašeg doktora polako menja boju tokom hemijskih reakcija koje ste u njemu izazvali vi – faktor nerviranja! Dakle, upravo ovih deset rečenica nemojte izgovoriti jer neće pomoći – pre svega vama.

 

Članak se nastavlja posle reklama

lepota i zdravlje lekar ordinacija savet


1.“Donela sam spisak!“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Svaki pacijent ima pravo da se u ordinaciji zadrži koliko je potrebno da doktor ustanovi o čemu se radi, da predloži dopunske preglede i analize. Vreme određeno za jednog pacijenta u proseku iznosi 10 minuta, kako bi i drugi pacijenti osim vas imali prilike da dođu na red. Ako se na vašem spisku nalazi šest tačaka „dnevnog reda“, a uz to još morate računati i na vreme potrebno za obavljanje administrativnog dela posla – onda za svaku tačku preostaje po minut. Nećete biti zadovoljni ni vi ni vaš lekar.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? Idealno bi bilo: „Danas sam došla samo zbog jedne stvari.“ Ako to ipak nije slučaj, onda odredite koja pitanja imaju prioritet. Ne bi bilo dobro za vaše zdravlje ako za kraj ostavite informaciju o snažanom bolu u grudima. A ni doktoru se to ne bi naročito svidelo.

EXTRA Stvarno ćete izludeti lekara ako posle čitanja spiska koji ste poneli nastavite: „Ne dolazim baš tako često, pa sam mislila…“. Kao da retki „posetioci“ dobijaju bonus vreme!

Članak se nastavlja posle reklama

Faktor nerviranja? Astronomski.

2. „Stalno sam umorna…“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Delom zbog toga što on naprosto zna da ćete upravo to reći. Lekari su se već toliko naslušali te rečenice da su smislili i skraćenicu za nju – SSU. Dijagnoza će, dakle, biti sledeća: umor je uobičajena pojava i obično je posledica načina života (stres i nedovoljno fizičke aktivnosti), a ne bolesnog stanja.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? Pomoći će male „varijacije na temu“: „Umorna sam ponekad…“. Međutim, ako vas brine činjenica da možda patite od dijabetesa, ili razmišljate o uzimanju vitamina, recite to otvoreno.

EXTRA Ukoliko želite da lekaru podignete pritisak, obavezno naglasite reč „stalno“!

Članak se nastavlja posle reklama

Faktor nerviranja? Umeren.

3.“Odštampala sam nešto sa interneta.“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Kao prvo, doktor nema vremena da pregleda 20 strana teksta. Kao drugo, velike su šanse da je informacija, zavisno od izvora na internetu, u najboljem slučaju nejasna ili kontradiktorna, a u najgorem – opasna po život.

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? „Znam da nećete imati vremena da ovo pročitate… Možda bismo mogli da razgovaramo o tome sledeći put?“

Članak se nastavlja posle reklama

EXTRA Dodatno ćete iznervirati svog lekara ako mu kažete: „Donela sam i članak iz novina koji se sasvim slaže sa ovim što sam našla na internetu.“

Faktor nerviranja? Veoma visok.


4. „Mislim da bi trebalo da me uputite na rendgen.“

Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Rendgenski snimci retko mogu biti od pomoći na primer u slučaju bolova u leđima ili kolenima. Vaš doktor će posle ove rečenice morati da započne ubeđivanje i obrazlaganje. Na kraju će se možda predati i napisati vam uput za snimanje, a u suprotnom ćete se vi osećati prevarenim.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? „Pitala sam se da li bi rendgensko snimanje moglo pomoći u uspostavljanju dijagnoze?“ Manje je iritantno ako promenite ton iz direktnog zahtevanja u razumno raspitivanje.

EXTRA Stvarno ćete ga izvesti iz takta ako, nakon što ste saslušali obrazloženje, kažete: „U redu, onda me umesto toga uputite na magnetsku rezonancu (MRI)“.

Faktor nerviranja? Mali do umeren.

Članak se nastavlja posle reklama

5. „Ne mogu da gutam tablete.“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Već na samom početku doktor će pomisliti da odbijate da se podvrgnete terapiji. Ako zaista iskreno pokušavate da ga ubedite da, iz nekog razloga, ne možete da progutate tabletu, a on i dalje sumnja da je to tačno, moraćete da mu oprostite nepoverljiv izraz lica.

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? Mnogo iskrenije zvučaće sledeća rečenica: „Ponekad imam problema prilikom gutanja tableta; da li se taj lek može nabaviti u obliku sirupa?“ Ukoliko nećete da uzimate lekove, onda to i kažite.

EXTRA Ako želite da vas doktor izbaci iz ordinacije, dočarajte mu kako zvuči vaš pokušaj gutanja lekova (gušenje uz karakteristične zvukove).

Faktor nerviranja? Umeren.

6. „Boli me zub.“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Lekari opšte prakse nisu eksperti za stomatologiju. Samo zato što su dostupniji i mogu da prepisuju antibiotike i analgetike, to ne znači da treba da rade tuđi posao. To nije dobro ni za vaše zube, a vaš lekar to zna.

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? „Nisam sigurna, možda je u pitanju problem sa zubima. Ako jeste, trebalo bi da odem kod svog zubara.“ Ovo je toliko razumna rečenica da će vam lekar prepisati sve što poželite.

EXTRA Izgubićete svog doktora zauvek ako mu kažite i ovo: „Moj zubar nije imao vremena da me primi, pa sam odlučila da dođem kod vas“.

Faktor nerviranja? Veoma visok.

7. „Pa, kad sam već tu….“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Zavarali ste ga da pomisli da je vaša poseta pri kraju, a onda ste iznenada počeli da govorite o ozbiljnom problemu, koji je trebalo da iznesete čim ste ušli u ordinaciju. Jer, taj „kad-sam-već-tu“ simptom često je mnogo značajniji od onoga o čemu ste razgovarali proteklih deset minuta.

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? Zaboravite na uvod i pređite odmah na stvar. Ili, ukoliko ste se tek pri kraju posete setili da bi trebalo da pomenete pravi problem, onda bolje dođite neki drugi dan.

EXTRA Svaki lekar će vam još više zameriti ako nakon rečenice „kad sam već tu…“ kažete: „Umalo da zaboravim spisak koji sam ponela“.

Faktor nerviranja? Visok.

8. „Treba mi samo uput za specijalistički pregled.“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Jedan od glavnih zadataka lekara opšte prakse jeste da napravi razliku između ozbiljnih i manje ozbiljnih simptoma. Time će vas poštedeti nepotrebnih testova i terapija. Ovom rečenicom direktno izazivate sumnju u stručnost svog lekara, svodeći ga na nivo pukog „poštara“ u medicinskom lancu.

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? Probajte sa suptilnijim pristupom, kojim ćete svom doktoru staviti do znanja da poštujete njegovo znanje: „Znam da ste se potrudili da rešite moj problem, ali šta mislite da li bi trebalo da zatražimo savet nekog specijaliste?“.

EXTRA Ukoliko želite maksimalno da ponizite svog lekara, onda kažite: „Treba mi samo uput, pošto sam za posle podne već zakazala termin kod specijaliste“.

Faktor nerviranja? Opasno visok.

9. „Nešto morate učiniti.“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? On je svestan da pred njim leži težak zadatak, jer ova rečenica ukazuje na očaj pacijenta kojem je preko glave sopstvenih tegoba, supružnikovog kašlja ili demencije ostarele majke. Ovaj vapaj sasvim je razumljiv jer se odnosi na probleme koji se ne mogu lako rešiti ili za koje jednostavno ne postoji instant odgovor.

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? „Stigla sam do tačke gde…“ i u nastavku objasnite zbog čega ste došli. Poenta je ista, ali zvuči manje napadno.

EXTRA Ako želite da se i vaš lekar razboli, onda se sa tom rečenicom pojavite u petak pred kraj radnog vremena, kada se svi u ambulanti već raduju odmoru tokom vikenda.

Faktor nerviranja? Nema dovoljno visoke skale za ovakav maksimum.

 

10. „Trebaju mi neki antibiotici.“
Zašto će se lekar iznervirati zbog ove rečenice? Potražnja za antibioticima obrnuto je proporcionalna verovatnoći da će oni pacijentu zaista pomoći. Iako će se veoma iznervirati, vaš doktor tačno zna da je to prepirka iz koje će sigurno izaći kao pobednik, pošto je on taj koji ima blok za ispisivanje recepata.

Šta bi trebalo da kažete umesto toga? Pokušajte rečenicom: „Znam da inače ne prepisujete antibiotike za takve tegobe, ali pitam se…“.

EXTRA Ukoliko želite da lekar stvarno poludi, onda mu ukažite na činjenicu da vaš komšija ima potpuno iste simptome, a njegov doktor mu je propisao antibiotike, pa mu je sad mnogo bolje.

Faktor nerviranja? Visok.

 

Tagovi: