Četiri načina da se oslobodite noćnog kašlja

by | april 17, 2009

Tokom dana osećate se dobro a noću se gušite usled kašlja? Ako ove tegobe traju duže od tri nedelje, treba da se obratite lekaru, da biste kao uzročnika eliminisali alergiju ili astmu, i da mu predočite sve potencijalne uzroke. Evo nekoliko razloga koji bi mogli da budu uzrok kašlja i načina da se sa njima izborite.


kasalj

 

Sinusitis
Postnazalni sekret, koji je prateća pojava sinusitisa (upale sinusa), može u 37 odsto slučajeva da bude uzrok hroničnog kašlja. Čak i ako nos nije začepljen, lekar može da prepiše kapi za nos (ili nazalni sprej), ili antibiotike za lečenje upale zbog koje se formira sekret.

 

Nedostatak gvožđa
Deficit ovog minerala može da uzrokuje iritaciju i oticanje donjeg dela grla, pa tako i kašalj. U tom slučaju, za rešavanje problema biće dovoljno da uzimate preparat na bazi gvožđa (koji može da prepiše samo lekar).


Terapije koje su vam propisane
Određene vrste medikamenata, kao što su oni za regulisanje krvnog pritiska, često uzrokuju nuspojave, uključujući i suv kašalj. Razgovarajte sa lekarom o promeni terapije.

 

Želudačni refluks
Vraćanje želudačne kiseline u gornje delove sistema za varenje (ždrelo) osnovni je uzrok lošeg varenja i gorušice. No, želudačna kiselina može da prodre i u pluća. Da biste ublažili simptome, uzimajte manje obroke i podignite glavu na jastuk u visini od najmanje 15 centimetara.

Tagovi: