INTIMNA higijena & zdravlje

by | jul 27, 2009

Mada je ženama često neprijatno da pričaju o problemima koje imaju „tamo dole“, čak i sa veoma bliskim prijateljicama, te tegobe ne treba ignorisati. Naprotiv, važno je da što pre utvrdite „o čemu se radi“ i primenite odgovarajuću terapiju. L&Z će vam pomoći da prepoznate prve simptome i sprečite veće neprijatnosti.

lepota i zdravlje intimna higijena

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

PROBLEM Osip i plikovi
Male grudvice ili plikovi na sluzokoži intimnog dela simptom su genitalnog herpesa. Infekcija obično počinje peckanjem, svrabom, osećajem vreline ili bola. U daljoj fazi, pojavljuju se crvene, bolne fleke, koje se vremenom pretvaraju u beložute plikove, a na kraju prskaju i ostavljaju čireve. U ostale simptome spadaju povišena temperatura i bolovi u predelu vagine.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je to?
Genitalni herpes je infekcija, koja se javlja vrlo često a uzrokuje je virus simplex. Inače, postoje dva tipa ovog virusa, a oba napadaju genitalnu oblast – vulvu i vaginalni otvor, mada se simptomi mogu pojaviti i na grliću materice.

 

Članak se nastavlja posle reklama

KAKO SAM SE ZARAZILA? Herpes se prenosi seksom bez zaštite, ili direktnim kontaktom kože na kožu (na primer, ako vaš partner ima herpes na usnama, a oralno vas zadovoljava). Iako ne postoji lek za ovaj tip herpesa, on ipak ne izaziva ozbiljne zdravstvene probleme i ne može da ugrozi plodnost.

 

Članak se nastavlja posle reklama

REŠITE PROBLEM: Nažalost, genitalni herpes nije izlečiv, međutim, tegobe mogu da se drže pod kontrolom. Najčešće se pojavljuje četiri puta godišnje, ali postoje sredstva koja efikasno ublažavaju simptome. Aspirin eliminiše bol tokom akutne faze, dok ispiranje genitalija u vodi, u koju se dodaje so za kupanje, ublažava svrab i peckanje. Takođe, treba izbegavati sintetičko donje rublje i nositi, isključivo, pamučno.


Članak se nastavlja posle reklama

 

 

PROBLEM Konstantan, neizdrživ svrab cele genitalne oblasti
Svrab se naročito pojačava tokom noći, a genitalna sluzokoža je crvena, upaljena i nakon određenog vremena pojavljuju se krastice (posledica oštećenja sluzokože zbog učestalog češanja).

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je to?
Šuga (Scabies). Radi se o parazitskom zaraznom oboljenju kože koje nastaje tako što parazit buši kanale ispod kože, gde polaže jajašca (uh, sigurno se već češkate iako nemate šugu!). Svrab se javlja kao posledica alergijske reakcije na parazite i uzrokuje osip.

KAKO SAM SE ZARAZILA? Ako imate novog partnera, ili pak ako ste boravili u hotelu „sumnjive“ higijene, onda je moguće da ste se zarazili šugom. Infekcija se lako prenosi bliskim kontaktom i obično se prvo manifestuje na koži ručnog zgloba.

REŠITE PROBLEM: Specijalna antiparazitska krema, koju će vam lekar propisati, oslobodiće telo od malih napasnika. Vaš partner takođe treba da primeni terapiju, a odeću i posteljinu treba oprati na visokoj temperaturi.

Članak se nastavlja posle reklama


PROBLEM Svrab pubične oblasti (malja)
Ako osećate svrab samo u pubičnoj oblasti, koji se noću pojačava, onda je potrebno da se dobro pogledate „tamo dole“, jer su velike šanse da ćete uočiti uzročnike. Ukoliko primetite kretanje, jajašca ili tragove krvi, onda se verovatno radi o pubičnim vašima.
Šta je to?

Pubične vaši su žućkastosivi paraziti dužine oko 1 do 2 mm, i imaju uočljiva klešta, poput račića, koja koriste da bi se pričvrstili za pubične malje. Ova vrsta parazita takođe može da se pojavi i u potpazušju, maljama na nogama i na grudima (ukoliko su izraženije), a ponekad čak i na obrvama i trepavicama.

Članak se nastavlja posle reklama

KAKO SAM SE ZARAZILA? Pubične vaši prenose se seksualnim odnosom ili direktnim fizičkim kontaktom. One polažu jaja u pubične malje, koja se otvaraju od pet do deset dana od trenutka zaraze, što uzrokuje jak svrab. Mogu da žive do 24 sata, čak i ako nisu na telu, što znači da se prenose i peškirima, odećom ili posteljinom.

REŠITE PROBLEM: Dobra vest je to što se od vaši lako leči. Obavezna je poseta ginekologu, koji će vam preporučiti specijalan šampon ili losion za uništavanje parazita i njihovih jajašaca. Ne morate da depilirate pubičnu oblast, ali treba da izbegnete reinfekciju primenom istih mera predostrožnosti koje se odnose na šugu.


PROBLEM Nema ga
lepota i zdravlje intimna higijenaBaš kada ste se ozarili zbog činjenice da ne osećate nikakve tegobe – lučenje sekreta nije pojačano, ne osećate nikakav neugodan miris, ništa vas ne pecka, ne svrbi, niti boli – treba da znate da odsustvo simptoma ne mora obavezno da znači i da ste 100% zdravi. Moguće je da ste zaraženi hlamidijom, koja se naziva i „tiha infekcija“, zbog vrlo čestog odsustva simptoma.

Šta je to?
Eksperti procenjuju da hlamidija napada svaku desetu seksualno aktivnu osobu, ali da čak 70% žena i 50% zaraženih muškaraca ne oseća nikakve simptome. Međutim, ukoliko se ne leči, hlamidija može da uzrokuje vanmateričnu trudnoću i neplodnost.

KAKO SAM SE ZARAZILA? Prenosi se seksualnim odnosom bez zaštite i može godinama da ostane pritajena, da ne ispolji simptome. Zbog toga je upotreba kondoma najbolja moguća zaštita, i za vas i za vašeg partnera. Ako sumnjate na hlamidiju, obratite se ginekologu.

REŠITE PROBLEM: Ukoliko je test na hlamidiju pozitivan, doktor će odrediti terapiju antibioticima, koja se pokazala delotvornom.


PROBLEM Gust vaginalni sekret praćen svrabom
(Upozorenje: Ove informacije sigurno će vas zgroziti, naterati da se počešete i tamo gde vas ne svrbi… Izvinjavamo se zbog toga, ali smatramo da i ovo treba da znate.)
Ukoliko primetite da je vaginalni sekret gust, žutozelenkast ili siv, kao i da je neugodnog mirisa, najverovatnije se radi o trihomonijazi.
Šta je to?
Genitalna infekcija uzrokovana sićušnim parazitom (Trichomonas vaginalis) koji obitava u vagini i može da izazove iritaciju, upalu sluzokože, kao i cistitis i obilan iscedak neugodnog mirisa.

KAKO SAM SE ZARAZILA? Trihomonas vaginalis obično se prenosi seksualnim odnosom ili razmenom vlažnih peškira, a do pojave prvih simptoma može da protekne i nekoliko nedelja. U pitanju je jedna od najčešćih seksualno prenosivih bolesti, pored herpesa, hlamidije i hepatitisa B. Kao što je slučaj sa svim seksualno prenosivim oboljenjima, upotreba kondoma najsigurniji je oblik zaštite.

REŠITE PROBLEM: Ako sumnjate da ste vi, ili vaš partner, zaraženi, OBOJE morate da se obratite lekaru. U tom slučaju, bićete podvrgnuti odgovarajućim testovima, a ako dijagnoza bude potvrđena, oboje ćete primenjivati terapiju. Na svu sreću, trihomonijaza se efikasno tretira antibioticima, ali ako se ne leči, može da uzrokuje teže zdravstvene probleme.


PROBLEM Crvenilo i gust sekret
Ukoliko primetite gust, beličast sekret, neprijatnog kiselkastog mirisa, i osećate svrab i peckanje u genitalnoj sluzokoži, onda se najverovatnije radi o kandidijazi. U ostale simptome ubrajaju se pojačana osetljivost vagine i peckanje tokom seksualnog odnosa.
Šta je to?
Kandidijaza je gljivična infekcija koja se javlja kada se poremeti ravnoteža prirodne bakterijske flore vaginalne oblasti. Candida albicans u tom slučaju postaje patogena, a ovu pojavu prate svrab, crvenilo, pojačana osetljvost i gust vaginalni iscedak.

KAKO SAM SE ZARAZILA? Određene vrste medikamenata, sintetičke gaćice, parfimisani sapuni, kao i kupke i vlažne maramice mogu da poremete normalnu bakterijsku floru vagine, pa tako i da uzrokuju pojavu kandidijaze. I ova gljivična infekcija prenosi se seksualnim putem, mada se ne ubraja u polne bolesti. Inače, gljivice se razmnožavaju u toploj, vlažnoj sredini, a infekciju može da izazove i često nošenje tesne odeće.

REŠITE PROBLEM: Oralna sredstva, kao i masti za topičnu primenu mogu da reše problem (probajte „Canesten“ mast). U prirodne lekove spadaju običan, nezaslađen jogurt sa živim kulturama, ili tampon koji ste umočili u jogurt i ugurali duboko u vaginu. Izbegavajte seksualne odnose dok ne izlečite kandidijazu, a ako se simptomi ne povuku ni nakon primene pomenutih metoda, obratite se lekaru. Takođe, i vaš partner treba da se testira na kandidu, jer ako je zaražen, i dalje ćete prenositi infekciju jedno drugom.

 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

 

Tagovi: