Kako Francuskinje dolaze do vitke linije

by | jun 12, 2010

Poznato je da Francuskinje uspevaju da ostanu u formi iako jedu hleb, delikatesne sireve, puter i pri tom imaju tri obroka dnevno uz svakodnevno konzumiranje vina.

Francuskinje

One večeru smatraju senzualnim užitkom i nisu skone dijetama, ali opet se mogu pohvaliti zavidnom vitkošću. U čemu je tajna?

Zapravo, odgovor na ovo pitanje je veoma jednostavan. Želite da znate?
Tajna je u umerenosti i u životnom stilu žena iz Francuske. Njihova tradicionalna ishrana je jednostavna, daleko od savršenstva koje možemo videti po francuskim restoranima.

Voce i povrce

Sveže voće i povrće
U tradicionalnoj francuskoj ishrani zastupljeno je mnogo sveže hrane. Obrađena hrana nije deo bilo koje tradicionalne ishrane. Važnost svežeg sezonskog voća i upotreba veće količine povrća visokog kvaliteta, svežeg začinskog bilja i začina doprinose prijatnom ukusu hrane bez dodavalja suvišnih kalorija.

Ravnoteža
Francuzi jedu previše umereno. Ovo je možda najvažnija lekcija iz Francuske ishrane. Francuski restorani širom sveta su poznati po malim porcijama. Poznato je da što se što više hrane nađe na tanjiru, više će je biti i pojedeno. Francuskinje to znaju zato pažljivo kontrolišu svoje obroke i uvek biraju manje količine hrane. Njihova tajna dobrog izgleda je upravo u malim količinama. Takođe one jedu hleb uz sva tri obroka. Obično francuski hleb sadrži kvalitetne i ne pune jeftine sastojke.

Tradicionalna francuska dijeta je takođe izjednačna. Svaki obrok uglavnom uključuje namirnice visokog kvaliteta. Francuskinje nisu opsednute kalorijama, ne preskaču obroke već samo kontolišu količinu porcija. Punomasna hrana od koje Francuskinje ne beže zapravo može da pomogne u održavanju vitkosti. Upravo zato one i dalje uživaju u punomasnoj hrani, u siru i tamnoj čokoladi. Naime, takva hrana bolje osigurava organizam potrebnom energijom,a i količinski ne možete pojesti mnogo punomasne hrane, zar ne?!

Zadovoljstvo
Francuskinje uživaju u hrani i piću, te nikada ne jedu u žurbi i ne razgovaraju dok jedu. Jedan obrok, najčešće ručak ,traje i do 2 sata, ali najbitnije je da ne gutaju hranu i da skoro nikada ne jedu iz dosade.

Francuskinje jedu kod kuće
Francuskinje najviše vole da jedu kod kuće i to jela koja su pripremile same. U Srbiji to nije slučaj, jer su u našoj zemlji porcije ogromne kao i sadržaj masnoće. Hrana koja se priprema kod kuće sadrži manje šećera, soli i aditiva, a i jeftinija je.

Aktivno žive
Francuzi dosta hodaju. Ovo je uobičajeno u Evropi jer je veoma teško naći parking, a i veoma je skup. Dakle, ljudi koriste javni prevoz ili su osuđeni na svakodnevno pešačenje.

Možete li da se pridržavate tradicionlne francuske dijete? Naravno da možete, ali najteži deo za sve nas je kontrola i upornost. Nije ni malo lako da se isprave loše navike, ali je moguće. Mnogi ljudi su to uradili, pa zato možete i vi.

Kao što možete videti sve je prilično jednostavno. Zapamtite da je strpljenje ključ uspeha.

Doručak Francuskinja izgleda ovako:
Opcija 1. 3-4 pečene jabuke i čaša soka od jabuke.
Opcija 2. Čaša soka od jabuke, jedno rovito jaje i tost.
Opcija 3. Tost, pileće belo meso, salata ili bilo koji umak i jedna čaša mineralne vode.

Za ručak:
Uz nezaobilaznu čorbu ide i:
Opcija 1. Salata sa kupusom, dvesta grama ribe, jedan (ili 2) kuvani krompir i pola čaše belog vina.
Opcija 2. Pola grejpfruta, mala šnicla, zelena salata ili bilo koji umak i čaša crnog vina.
Opcija 3. Sto grama salate od kupusa sa malo bibera, sufle od sira ili dve stotine grama variva (od kupusa, paradajza, šargarepe, kelja, praziluka…).

Večera je takođe veoma lagana:
Opcija 1. Komad crnog hleba, malo sira uz morske plodove ili rečnu ribu, čaša crnog vina i sto pedeset grama grožđa.
Opcija 2. Tost, sto pedeset grama sira, jedna jabuka ili pomorandža, jedna čaša mleka.
Opcija 3. Dve kuvane šargarepe, sto pedeset grama kuvane piletine, jedan komad suvog, crnog hleba i čaša crnog vina. 

Tagovi: