Oticanje lica, ruku i nogu – šta vam poručuje vaše telo?

by | septembar 25, 2020
Oticanje lica

Mnogima od nas i te kako je poznat onaj neprijatni osećaj kad nam je, posebno ujutro, lice toliko natečeno da ni hladne obloge ne pomažu. Drugi su, pak, skloni oticanju ruku ili nogu. Iako ova pojava najčešće nije bolna, da li treba da se zabrinemo? Šta nam ona zapravo poručuje u vezi s našim zdravljem – pitali smo našu stručnu saradnicu dr Anitu Vukelić. Otok ili edem javlja se kad postoji poremećaj ravnoteže tečnosti u našim ćelijama. Kao rezultat toga, višak tečnosti se nakuplja u međućelijskom prostoru. Ukoliko je oticanje lica ili ekstremiteta umereno, javlja se povremeno, nije bolno i brzo nestaje, verovatno nije u pitanju ozbiljniji problem.

– Tokom letnjih meseci gubitak vode iz organizma izraženiji je nego zimi, usled pojačanog znojenja i održavanja termoregulacije, što uz neadekvatan unos tečnosti i elektrolita može biti uzrok pojave otoka – objašnjava dr Anita Vukelić. Dodatni faktor koji doprinosi zadržavanju vode u organizmu jeste širenje krvnih sudova usled delovanja toplote, što isto utiče na stvaranje edema.

Šta sve mogu biti uzroci oticanja? Uzroci oticanja mogu biti razni: nedovoljan unos tečnosti i proteina, prekomeran unos soli i alkohola, alergijske reakcije na razne alergene, zapaljenski proces u organizmu, promene hormonskog statusa kod žena tokom menstrualnog ciklusa i u trudnoći… Neki su bezazleni, a neki ozbiljniji, koji iziskuju stručnu lekarsku pomoć.

Na pojavu jutarnjeg otoka uticaj ima i položaj koji zauzimamo tokom spavanja. Najpovoljniji položaj za spavanje jeste onaj na leđima, jer je tako najmanji pritisak na limfni sistem, te je cirkulacija u organizmu nesmetana. (Pročitaj: Otkrijte zašto imate podočnjake i kako da ih se rešite)

kako promeniti život

Najbolje je spavati na leđima

Oticanje lica

Razlozi za pojavu otoka u regiji lica i vrata najčešće su alergijske reakcije i zapaljenski procesi. Bubrežne bolesti su, takođe, često udružene s jutarnjim otokom kapaka i lica, te ukoliko se otok ovih regija javlja gotovo svakodnevno, neophodno je obratiti se lekaru.

Alergijske reakcije su uglavnom praćene crvenilom i svrabom, ali to ne mora biti pravilo. One mogu biti provocirane raznim alergenima koji su zastupljeni u vazduhu i hrani (npr. polen, kikiriki, morski plodovi, veštačke boje…), kao i hemijskim sastojcima sadržanim u kozmetičkim preparatima. Te reakcije mogu biti i veoma opasne zbog mogućnosti oticanja disajnih puteva. Ukoliko su alergijske reakcije kože i otok lica udruženi s otežanim disanjem, osećajem preskakanja srca i nesvesticom, potrebno je hitno potražiti medicinsku pomoć. (Pročitaj: Svrab, bol, otok: Ujed insekta može biti veoma nezgodan, ali ovog posebno treba da se pazite)

Zapaljenski procesi na kapcima, u sinusima ili korenu zuba isto tako mogu dovesti do otoka lica. U tim slučajevima, otok je asimetričan, praćen je crvenilom i bolom.

Ukoliko je oticanje lica postojano ili se javlja u čestim vremenskim intervalima, može upućivati na poremećaj rada štitaste žlezde ili bubrega. Otok lica u trudnoći može ukazivati na ozbiljan problem – preeklampsiju. (Pročitaj: Trudna Krisi Tajgen otkrila svoje majčinske strahove)

Otok je čest pratilac trudnoće

Oticanje nogu

Do otoka nogu često dolazi prilikom dugotrajnog stajanja iliti zbog uticaja gravitacije na nakupljanje tečnosti u najnižim delovima tela. Ta pojava se jednostavno može izbeći povremenim kretanjem i promenom položaja tela.  Pokreti i masaža podstiču oticanje limfe iz međućelijskog prostora, što doprinosi smanjivanju otoka. Slabost venskog zida nogu dovodi do proširenih vena, što je uzrok oticanja nogu. Izbegavanje dugotrajnog stajanja, nošenje kompresivnih čarapa i podizanje nogu mere su prevencije. Ukoliko su edemi veoma izraženi i često se javljaju, pogotovo ako su udruženi s bolom, obratite se lekaru.

Neki ozbiljniji zdravstveni poremećaji koji u sklopu kliničke slike mogu sadržati i otok donjih ekstremiteta jesu poremećaj rada jetre i bubrega i srčana insuficijencija. (Pročitaj: Stalno ste umorni? To može biti povezano s ozbiljnim oboljenjem od koga boluju milioni ljudi širom sveta)

Podignite noge i otok će splasnuti

Kako izbeći oticanje lica i tela?

– Smanjite unos soli. Pre svega, izbegavajte prerađenu hranu.
– Povećajte unos magnezijuma jer on smanjuje zadržavanje tečnosti u organizmu žena s predmenstrualnim sindromom. Hrana bogata magnezijumom obuhvata orašaste plodove, integralne žitarice, crnu čokoladu i zeleno lisnato povrće.
– Konzumirajte dovoljno proteina. Crvena mesa, morski plodovi, mlečni proizvodi, jaja, kao i mahunarke, pasulj i tofu kvalitetni su izvori belančevina.
– Unosite dovoljno tečnosti i elektrolita. Preporučeni dnevni unos vode za odraslog muškarca iznosi 2,5 l, a za ženu 2 l. Izbegavajte zaslađene, veštački obojene sokove.
– Zaboravite na dugotrajno zadržavanje u jednom položaju – krećite se što više!
Ukoliko se edem pojavi, mlake kupke i podizanje ekstremiteta ublažavaju tegobe.

Anita VukelićGuliver/Getty images