Standardi lepote kroz istoriju: Blogerka na svom telu pokazala kako trendovi utiču na žene

by | septembar 25, 2020
standardi lepote

Da li ste razmišljali koliko standardi lepote u odnosu na doba u kome ljudi žive utiču na ono što se smatra privlačnim? Mi jesmo, a i poznata američka blogerka koja je imala svašta da kaže na ovu temu. 

Fitnes blogerka Kesi Ho primetila je kako se „idealni“ tip tela koji društvo nameće ženama sve brže menja i koliko tome doprinose česte promene modnih trendova koji dolaze i odlaze u trenu i ostavljaju žene da se osećaju zbunjeno, iscrpljeno i neadekvatno. (Pročitaj: Učite od najboljih: Kako napraviti dobar selfi?)

Uspele ste da smršate i dobijete manekenski izgled? Prekasno, sada je vreme za zaobljeno telo sa velikom guzom i uskim strukom.

Članak se nastavlja posle reklama

Da bi dokazala svoju tvrdnju, Keis je odlučila da pokaže kako su se standardi lepote i oblik tela menjali tokom godina. Ona je jednom prilikom odlučila da prikaže kako bi njeno telo trebalo da izgleda ako bi se uklopilo u trend onoga što se smatralo idelanim decenijama unazad.

Standardi lepote kroz istoriju

– Da sam tokom ljudske istorije imala `savršeno` telo, ovako bih izgledala:

2010-2018 – Velika guza, široki bokovi, uzak struk i pune usne!

Članak se nastavlja posle reklama

Plastična hirurgija dobila je svoj uzlet jer je potražnja za implantima na zadnjici postala ogromna. Između 2012 i 2014 ugradnja implanta i injekcija za povećanje guze povećala se za 58%.

Sredina 90-ih – 2000-ih – velike grudi, ravan stomak i butine su na ceni. Povećanje grudi je 2010. godine najtraženija intervencija estetske hirurgije u Sjedinjenim Američkim Državama. To je doba Victoria’s Secret anđela- visoka žena, sportskog tela, dugih nogu i punih prsa.

Članak se nastavlja posle reklama

Početkom 90-ih – Što mršavije, to bolje.

Mršavo telo je ono što dominira pistama i naslovnicama časopisa. Čak postoji i naziv – heroin šik. (Pročitaj: One su šik, trendi i zrače samopouzdanjem: 4 žene otkrivaju kako su prihvatile svoju sedu kosu)

Članak se nastavlja posle reklama

1950-te – peščani sat.

Mere Elizabet Tejlor su ideal, a izražene obline Merlin Monro došle su nešto kasnije. Reklame za pilule za mršavljenje dominiraju TV advertajzingom. Časopis Playboy i Barbie lutka stvoreni su u ovoj deceniji.

Članak se nastavlja posle reklama

1920-te – Androgen i dečački izgled je ono što je lepo – minimalne grudi i ravna figura. Žene kriju svoje obline, vezuju grudi trakama od tkanine kako bi se uklopile u ovaj standard lepote.

1400-1700. Italijanska renesansa – Punija građa, zaobljeni stomak, široki bokovima i velike grudi. Dobro „uhranjena“ osoba je znak bogatstva i statusa. Samo su siromašni bili mršavi.

Sve ovo, na slici sopstvenog tela, Kesi je demonstrirala u postu na svom Instagramu. Prelistajete i videćete o čemu pišemo:

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cassey Ho (@blogilates) on


– Zašto se prema našim telima ponašamo kao da su neka od modnih krpica ili trend? Imajte na umu da je negativan doživljaj i odnos prema sopstvenom telu mnogo opasniji od odnosa prema modi. (Pročitaj: Prozvali su ovu mamu da je – gojazna, evo šta im je poručila: Šta vi kažete, kako izgleda?)

– Molimo vas da se prema svom telu ponašate s ljubavlju i poštovanjem i ne podležite standardima lepote. Prihvatite ga jer je ono vaše savršeno telo – zaključila je blogerka, a mnogi su joj čestitali na načinu na koji je prenela ovu važnu poruku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cassey Ho (@blogilates) on

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images