STOP za glavobolju

by | septembar 1, 2009

Pre nego što počne, primenite ove delotvorne metode i sprečite glavobolju.

6:30
Ustanite i pokrenite se!

Dnevne aktivnosti pomažu u održavanju zdrave telesne težine – čak mogu da spreče pojavu glavobolje, pokazala su najnovija istraživanja američkih naučnika. Tokom kliničkih ispitivanja uočeno je da su žene čiji je BMI iznad 30 izložene znatno većem riziku od glavobolje u odnosu na one čiji je BMI niži od 20.

Lepota i Zdravlje - Treba li vam kafaZdrava uzina

11:45
Bol u vratu

Ukočenost i bol u vratu najčešće su posledice nepravilnog držanja kičme tokom sedenja za kancelarijskim stolom. Zato, često pravite pauze i istežite mišiće vrata i leđa. Savijte glavu prema ramenu, tako da ga dodirnete uhom, potom pogledajte gore. Ponovite svaki pokret četiri-pet puta, tri puta dnevno.

Članak se nastavlja posle reklama

15:00
Proverite držanje!

Ukoliko veći deo dana radite za kancelarijskim stolom, pripazite da njegova visina bude odgovarajuća – morate da sedite ispravljenih leđa i vrata. Tako ćete izbeći glavobolje koje su posledica nepravilnog držanja tela. Eksperti kažu da sto treba da bude gotovo u visini vaših grudi – nikako struka! Tako ćete zauzeti pravilan položaj tela.

13:00
Odmorite oči!

Neonsko osvetljenje u kancelarijama i zračenje kompjuterskog ekrana česti su uzroci glavobolja. Zato je najbolje da koristite, ako je to moguće, prirodni izvor svetlosti. Takođe, pravite česte pauze u radu na kompjuterom da biste odmorili oči, i nabavite specijalne naočare sa zaštitom od zračenja ekrana.

 

Članak se nastavlja posle reklama

23:00
Spavajte!

Nedavna ispitivanja, kojima su bile obuhvaćene žene koje pate od dnevne hronične glavobolje, pokazala su da izmena navika spavanja može značajno da ublaži učestalost pojave migrene. Generalno, potrebno je da svakog dana odlazite na spavanje u približno isto vreme, kao i da redovno spavate bar osam sati.

21:00
Pijte vodu!

Opšte je poznata činjenica da konzumiranje alkohola uzrokuje dehidrataciju organizma, baš kao i neugodan mamurluk narednog dana. Dehidratacija je takođe uzročnik brojnih drugih glavobolja, zbog čega je neophodno da pijete vodu tokom celog dana (oko 2 litra).

Članak se nastavlja posle reklama

20:00
Uzimajte vitamine!

Najnovija naučna studija ukazuje na to da redovno uzimanje vitaminskog suplementa, koji sadrži vitamine B kompleksa, može da umanji intenzitet i trajanje glavobolje. Istraživači objašnjavaju ovaj efekat snižavanjem nivoa homocisteina u organizmu – materije koja se dovodi u vezu sa povećanim rizikom od moždanog udara.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tekst: Nataša Ćovin Foto: Dreamstime

 

Članak se nastavlja posle reklama

Tagovi: