Svakog petka na našem portalu: Vi pitate, lekar odgovara!

by | avgust 21, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje kada dete odvesti prvi put kod zubara i šta raditi kada na detetu primetimo krpelja, odgovaraju Borislava Tomasović i Karin Vasić.

1. Kada dete prvi put odvesti kod zubara?

Kad dete bude moglo mirno i bez straha da sedi otvorenih usta bar 15 sekundi, tada je pravo vreme za prvu posetu stomatologu. Zaista nema pravila i sve zavisi od deteta, ali i roditelja i samog stomatologa. Opšti je stav da se deca predškolskog uzrasta vode primarno kod specijalista dečje i preventivne stomatologije. I ono što je takođe važno, u prvu posetu idite sami. Ako vam se iz ma kog razloga ne dopadne, tražite drugu ordinaciju. Budite iskreni prema detetu i nemojte obećavati nagrade, već neka to bude neka zajednička aktivnost (na primer, odlazak na bazen). Moje mišljenje je uvek isto – slušajte sebe i svoje dete, a ukoliko je potrebno, uključite u odlazak nekoga koga dete ceni, poput deke, bake…

Borislava Tomasović

Doktor stomatologije sa 32 godine radnog iskustva. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, doktorirala na odseku za dentalnu medicinu. Radila kao doktor dentalne medicine u Domu zdravlja u Novom Sadu, vlasnik stomatološke ordinacije “Respecta NS”.  Iskusni lekar sa dodatnim obrazovanjem i radnim iskustvom iz oblasti javnog zdravlja, psihologije i komunikacije. Član Srpskog lekarskog društva, Stomatološke komore Srbije i Srpskog udruženja za transakcionu analizu.

 

2. Šta raditi kada na detetu primetimo krpelja?

Kada se krpelj uoči, mora odmah da se odstrani sa kože! Najbolje je da se to uradi u nekoj od zdravstvenih ustanova ili u najbližoj ambulanti, koje su opremljene instrumentima kojima brzo i bezbolno mogu izvaditi krpelja. Ovo je jako bitno, jer ukoliko ga naglo trgnete iz kože, u njoj mogu da ostanu glava i rilice kojima se krpelj zakačio za dete.

Ukoliko u blizini nema medicinske ustanove, vađenje krpelja mogu pokušati roditelji. Krpelja treba uhvatiti što bliže koži, običnom pincetom, ne treba ga uvrtati već povući nagore ujednačenim intenzitetom. Nemojte krpelja da opijate alkoholom ili benzinom ili premazivati uljem, jer će ga to navesti da u krv oslobodi sekret u kome se nalazi bakterija. Kada se krpelj ukloni, mesto ujeda treba oprati sapunom i vodom ili isprati nekim od lokalnih antiseptika.

Imajući u vidu da se preko krpelja prenosi i uzročnik tetanusa, pedijatar će da vam preporuči odgovarajuću antitetanusnu zaštitu. Uvidom u karton vakcinacija, lekar procenjuje da li dete treba da primi antitetanusni serum ili je uz to potrebna i antitetanusna vakcina. Deca koja se redovno vakcinišu neće zahtevati antitetanusnu zaštitu.

Preporuka

Često roditelji ne znaju da prepoznaju ili utvrde da li je u pitanju ujed krpelja ili nešto drugo. Svakako, potencijalne mere zaštite dece od ujeda krpelja jesu da pri odlasku u prirodu nose odeću sa dugim rukavima i nogavicama, kao i kape. Preporučuje se korišćenje repelenata (sprejeva) protiv krpelja. Posle boravka u prirodi obavezno je detaljno pregledati dete kako bi se eventualni krpelj uočio.

Karin Vasić 

Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Nišu 2000. godine, magistarsku tezu odbranila 2006, a 2011. i doktorsku tezu. Specijalistički ispit iz Pedijatrije položila je 2007, a 2014. ispit uže specijalizacije iz Dečije kardiologije. Bila stipendista Fondacije za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Republike Srbije, WUS-Austrije, kao i Fonda za talentovane učenike i studente Skupštine grada Niša.
Radila kao asistent pripravnik na predmetu Farmakologija sa toksikologijom Medicinskog fakulteta u Nišu. Na Klinici za dečje interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu radila od 2007-2019. godine, u svojstvu specijaliste Pedijatrije, subspecijaliste dečije kardiologije, a potom u Saudijskoj arabiji u King Fahad Military Medical Complex.
Učestvovala na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima. Autor i koautor više stručnih radova. Poseduje BLS i PALS (kursevi americkog resuscitacionog saveta) provider sertifikate. Član srpske learske komore, YUECHO-srpskog udruženja za ehokardiografiju i Evropske ascocijacije za kardiologiju (ESC).

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari iz raznih specijalnosti će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images