Svakog petka na našem portalu: Vi pitate, lekar odgovara!

by | oktobar 2, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje kako pomoći detetu koje pati od zatvora i na koju bolest ukazuju crveni, otečeni dlanovi, odgovara dr Nataša Jovanović.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Moje dete često ima zatvor. Dobili smo lek od pedijatra, šta još možemo da uradimo da mu pomognemo?

Ako dete dobije lek (obično je to polietilenglikol ili laktuloza), poslušajte lekara i dajte ga detetu. Lekovi za zatvor se ne apsorbuju u telo iz creva i ne prave zavisnost, već skupljaju vodu u crevni sadržaj i omekšavaju stolicu. Mnogo je opasnije da dete dugotrajno ima zatvor jer to slabi mišiće debelog creva koji kasnije ne mogu da potisnu sadržaj creva na pražnjenje.

Lečenje zatvora ne traje nekoliko dana, dok se dete isprazni, već 3 meseca, promenom načina života, kako bi se stolica regulisala, dete naučilo svakodnevnom, najbolje jutarnjem ritualu pražnjenja, a creva oporavila. Motivišite dete da duže sedi na wc šolji, stavite mu stoličicu ispod stopala da bi kolena bila podignuta, ne požurujte ga, opuštanjem relaksira mišiće creva i olakšava početak pražnjenja. Ohrabrite ga i pohvalite.

Cilj je da dete dnevno ima 1-2 stolice koje su meke i pražnjenje bez napora. Pokušajte kad je lepo vreme da izađete u šetnju ili bilo koji vid fizičke aktivnosti koje dete voli, to će pomoći i u rešavanju zatvora. Povećajte količinu vode koju dete pije u toku dana. Nemojte mu dati više od 500ml kravljeg mleka dnevno, ne nudite čokoladno i kakao mleko. Smanjite jogurt, kiselo mleko i druge prerađevine dok ne regulišete stolicu. Pica, sendviči, testenine, paštete i druga brza i suva hrana najčešće budu uzrok zatvora. Kolači, čokolada, keks, čips, smoki, grisine i ostale grickalice, kao i pekarski proizvodi takođe stežu stolicu, pa pokušajte da ih izbegavate.

Članak se nastavlja posle reklama

Promenite izbor voća – umesto banane i jabuke dajte mu krušku, šljivu, smokvu, grožđe, breskvu i to nudite samostalno kao užinu, ne nakon obroka, tako će biti efikasnije. Promenite izbor povrća – umesto krompira i barene šargarepe ponudite sveže salate od paradajza, krastavca, kuvane mahunarke, kupus u bilo kom obliku, ponudite supu ili čorbu uz svaki ručak. Za doručak pripremite jaja, uz to napravite neku salatu.

Članak se nastavlja posle reklama

Pratite da li dete ima karakteristične tegobe zatvora: manje od tri pražnjenja creva nedeljno, bol i napinjanje pri pražnjenju, stolicu u obliku kuglica, suvu i tvrdu, preznojavanje u toku pražnjenja, nelagodnost sa leve strane trbuha. Da li dete namerno zadržava stolicu, jer ne voli da nuždu obavlja u školi, da li vidite trag stolice na gaćicama, da li je stolica velikog promera?

Ukoliko primetite krv na stolici, sami pogledajte da li postoji ranica u vidu posekotine na sluznici čmara (fissura ani) i prijavite to pedijatru. Doktor može dati i dodatne laboratorijske analize, npr. za štitnu žlezdu, jer niska funkcija štitne žlezde pravi i zatvor. Prijavite i ako dete naizmenično ima zatvor i proliv, ako ima tanku stolicu poput paste za zube, ako se stolica teško ispira sa wc šolje kad pustite vodu, i ako dete ima bol u stomaku i nakon pražnjenja, to mogu biti simptomi nekih drugih bolesti.

Članak se nastavlja posle reklama

mesecni horoskop za oktobar 2020

2. Vratili smo se sa dečijeg rodjendana i primetili da naša petogodišnja ćerka ima crvene otečene dlanove koji je svrbe. Nije prehlađena, igrala se sa drugom decom balonima i jela je brzu hranu, da li nešto od toga može biti uzrok?

To što ste opisali najviše liči na alergiju na lateks. Baloni se prave od lateksa dobijenog iz mlečnog soka stabla kaučuka, tako što se kalup za balon potopi u vruću posudu sa tečnim lateksom. Alergija na lateks se može ispoljiti i otokom usana i jezika kada dete duva balon, može dobiti koprivnjaču po celom telu, otežano disanje, curenje nosa i svrab očiju.

Članak se nastavlja posle reklama

Dajte detetu lek za alergiju (antihistaminik) i planirajte posetu alergologu koji će uraditi dodatne analize i ispitati da li postoji i alergija na avokado, bananu, kivi i orah, koje se nekad javljaju udruženo sa alergijom na lateks.

Najbolja prevencija je informisati se o predmetima koji su napravljeni od lateksa i izbegavati ih. Mnogi medicinski proizvodi sadrže lateks: hirurške rukavice, lepljivi flasteri, špricevi i infuzioni sistemi, manžetne za merenje pritiska. Latex se nalazi i u gumenim rukavicama za domaćinstvo, elastičnim trakama, gumenim čizmicama, kabanicama, japankama, kapicama za plivanje, rastegljivim gumenim igračkama, cuclama od kaučuka, školskim gumicama za brisanje, ali će alergiju najčešće izazvati predmeti koji su pravljeni od lateksa u tečnom obliku, a to su rastegljivi gumeni predmeti- baloni, hirurške rukavice, kondomi.

Članak se nastavlja posle reklama

Dr Jovanović Nataša

Rođena je 1983. godine u Čačku, gde je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation. Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari iz raznih specijalnosti će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images